Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αγία Παρασκευή Εορδαίας, λόγω αυτανάφλεξης εστιών λιγνίτη

Θολό και γκρίζο είναι το τοπίο και αποπνικτική η ατμόσφαιρα, στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής στην Εορδαία. Η αυτανάφλεξη μικρών εστιών λιγνίτη στο παλαιό ορυχείο Κομάνου στις αποθέσεις Μαυροπηγής, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Το φαινόμενο, προκαλεί έντονη δυσφορία στους κατοίκους, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους. Υπάρχει καπνός και έντονη μυρωδιά, που δεν επιτρέπει στους κατοίκους να καθίσουν έξω, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, ενώ αναφέρονται συμπτώματα δυσκολίας στην αναπνοή και καταρροής.

«Όταν φυσάει έχουμε τη σκόνη και τώρα με τις μεγάλες θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα έχουν κάνει αυτανάφλεξη όλες οι αποθέσεις. Είναι μικρές και πολλαπλές εστίες, που ειδικά το βράδυ είναι πολύ έντονες. Αυτοί που είναι μπροστά από τις αποθέσεις αναγκάζονται να κλείνουν τα παράθυρα» επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Καρυοχωρίου Παύλος Κοτουκλέρ.

Η ΔΕΗ μέσω του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε μηχανήματα  τα οποία κάλυψαν με χώμα, τα κομμάτια λιγνίτη, ενώ εντός της εβδομάδος, φορτηγά θα εναποθέσουν κοκκινόχωμα  στις εστίες, ώστε να σταματήσουν οι αναθυμιάσεις και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Επιμέλεια: Καλλιόπη Σκουλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος