Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται η χώρα μας με δήμους και περιφέρειες να διοργανώνουν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποκριάτικες εκδηλώσεις με πολύ ξεφάντωμα, χορό και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ακολουθεί ένας οδηγός με τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη όπου από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θα στηθεί μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για όλους.

Από τις 11:00, ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης Αθήνα 9.84 κατεβαίνει με το βανάκι του στην Κεντρική Αυλή και εκπέμπει ζωντανά, με μουσική και συνεντεύξεις, ενώ μέχρι τις 17:00, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, απολαμβάνοντας ευφάνταστες και διασκεδαστικές δράσεις: εικαστικά εργαστήρια για μικρούς μασκαράδες και μικρούς καλλιτέχνες, κυνήγι θησαυρού, face-painting και bubble-parade στους χώρους της Τεχνόπολης.

Παράλληλα, αγαπημένοι καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα δίνουν ραντεβού στην Κεντρική Αυλή, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, για να ξεσηκώσουν το κοινό με τις συναυλίες τους.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Οι μοναδικοί Locomondo ανοίγουν το συναυλιακό πρόγραμμα (13:00) και δίνουν τον παλμό με ένα δυνατό ζωντανό πρόγραμμα, ενώ ο ταλαντούχος Σπύρος Γραμμένος με τη χαρακτηριστική πρόζα και το αστείρευτο χιούμορ θα μάς παρασύρει σε μουσικά μονοπάτια, γεμάτα εκπλήξεις (17:00).

Οι εκρηκτικοί Polkar έρχονται με πολλή διάθεση για να στήσουν ένα γλέντι που υπόσχεται άφθονο κέφι και ατέλειωτο χορό (19:00), ενώ ο μετρ της διασκέδασης, ο περφόρμερ Τόνι Σφήνος, μάς καλεί στο απόλυτο αποκριάτικο πάρτι (21:00)!

Αμέσως μετά, η διασκέδαση μεταφέρεται στο Μηχανουργείο, όπου ο ραδιοφωνικός σταθμός Best 92.6, σε συνεργασία με το This is Athens του Δήμου Αθηναίων, φέρνει για μία και μοναδική βραδιά το δικό του καρναβάλι στην Τεχνόπολη.

Από τις 22:00 έως τις 02:00, μια σειρά καταξιωμένων Djs και ραδιοφωνικών παραγωγών «μασκαρεύουν» τον ήχο τους και μάς προσκαλούν να υποδυθούμε τον δικό μας, αγαπημένο ήρωα, με ή χωρίς αποκριάτικη στολή.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Κυριακή της Αποκριάς στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Την Κυριακή της Αποκριάς, στις 26 Φεβρουαρίου, από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 23:00 το βράδυ, κορυφαίοι συλλέκτες και Djs της πόλης, μάς προσκαλούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για να διασκεδάσουμε με αυθεντική ντίσκο μουσική, με πρωτοβουλία του This is Athens. Οι δισκοθήκες ανοίγουν και γεμίζουν την Αγορά με τις καλύτερες μουσικές στιγμές των θρυλικών club των early ‘70s.

Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο Φιλοπάππου

Η μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού στην πόλη κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, παραδοσιακά στον Λόφο του Φιλοπάππου. Θα πετάξουμε ψηλά τον χαρταετό και θα γιορτάσουμε τα Κούλουμα σε ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι με την αγαπημένη τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά.

Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, μία μπάντα πνευστών.

Ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ζωντανούς ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Οι εκδηλώσεις για την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται στην πλειονότητά τους με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του εορταστικού διήμερου:

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Κάθε χρόνο, η Αποκριά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δίνει μια αφορμή να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα και τον εαυτό μας, όπως άλλωστε υπαγορεύει το μήνυμα της συγκεκριμένης γιορτής.

Ειδικά για φέτος, αγαπημένες μπάντες ενώνουν το τελετουργικό του αποκριάτικου πάρτι με την κουλτούρα του δρόμου! Χορευτικοί ρυθμοί, διαδραστικότητα και μοναδικά happenings, «μεταμφιέζουν» το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες.

Αρχικά, η πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει την εκρηκτική ενέργειά της με ρυθμικές εμφανίσεις σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, στο Ξέφωτο, από τις 12.00 έως τις 13.00, η μπάντα πνευστών Hasta Brassta σκορπάει θετικά vibes με διασκευές διάσημων κομματιών, ενώ, από τις 13:30 έως τις 15:00, το συγκρότημα Hermaphrodite’s Child φέρνει το rock’n’roll των 50’s και των 60’s στο σήμερα, με το ανάλογο ντύσιμο και πνεύμα!

Εξωστρεφείς και πληθωρικοί, οι Bloco Swingueira είναι μια μπάντα κρουστών που δημιουργήθηκε το 2014. Κάθε τους εμφάνιση παραπέμπει σε βραζιλιάνικο καρναβάλι, με samba afro και samba reggae ρυθμούς που ξεσηκώνουν το κοινό. Πέρα από τις δεκάδες live εμφανίσεις τους, διοργανώνουν μαθήματα κρουστών, αλλά και σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους από τη Βραζιλία.

Οι Hasta Brassta είναι μια μπάντα πνευστών που επικεντρώνεται σε διασκευές γνωστών disco, pop και funk τραγουδιών. Ξεκινώντας επίσημα κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας, μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί κυρίως σε δρόμους της Αθήνας, όπου κερδίζουν τις εντυπώσεις μέσα από το μοναδικό ηχόχρωμα των οργάνων τους και την αλληλεπίδρασή με το κοινό.

Λάτρεις των Beatles, του Elvis Presley, των Kinks και του Dick Dale, μεταξύ άλλων, οι Hermaphrodite’s Child φέρνουν τη rock’n’roll παράδοση των 50’s και των 60’s στις μέρες μας. Μέσα από εμφανίσεις σε πολυσύχναστους πεζόδρομους, όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μοιράζουν θετική ενέργεια αναβιώνοντας εποχές όπου η μουσική και ο χορός ήταν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Βασίλης Γεροδήμος, Εδώ Φάρος! Κρυφτό με Μάσκες

10.00 – 19.00, Φάρος

Για παιδιά 4-12 ετών

Με εισιτήριο

Tο KΠΙΣΝ, επενδύοντας σταθερά στην εκπαίδευση και την επαφή των παιδιών με την τέχνη, περιλαμβάνει στο φετινό πρόγραμμά του μία νέα εικαστική δράση: από τον Οκτώβριο, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, παιδιά 4 έως 12 ετών έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό έργο τέχνης με την καθοδήγηση καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών, εκπέμποντας «Εδώ Φάρος!».

Στον χώρο του Φάρου προϋπάρχει εικαστική εγκατάσταση με την επιμέλεια του καλλιτέχνη του μήνα, ο οποίος, στη συνέχεια, υποδέχεται τα παιδιά εντός του έργου και τα καθοδηγεί στην εξέλιξή του. Τον Φεβρουάριο καλλιτέχνης του μήνα είναι ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος.

Ας φανταστούμε ένα μεγάλο τοπίο με τεράστιες μάσκες. Tα παιδιά, με απλά υλικά, κατασκευάζουν μάσκες, κρύβονται πίσω απ’ αυτές και, έχοντας τη μουσική ως οδηγό, μετακινούν το μεγάλο τοπίο μέσα στο χώρο δημιουργώντας μια χαρούμενη γιορτή!

Το έργο θα είναι επισκέψιμο για το γενικό κοινό μετά το πέρας των εργαστηρίων από τις 19.00 έως τις 20.00. 

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€

Προπώληση:

Ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services

Τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά: «Το καρναβάλι των ζώων αλλιώς»

11:30-14:00, Μεσογειακός Κήπος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Για παιδιά 4 ετών και άνω

Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας

Με αφορμή το γνωστό έργο του Camille Saint Saëns «Το καρναβάλι των ζώων» τα παιδιά δημιουργούν shadow boxes που λειτουργούν ως μικρόκοσμοι-δωμάτια, μέσα στα οποία τα ζώα, έχοντας μεταμορφωθεί σε φανταστικά πολύχρωμα πλάσματα, ποζάρουν ως άλλοι ήρωες μιας ιστορίας με pop διάθεση και αισθητική.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, εικαστικός – παιδαγωγός

Υποστήριξη εργαστηρίου: Ντορίνα Φουντουλάκη, εικαστικός-κεραμίστρια

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Κούλουμα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

12:00-15:00, Ξέφωτο

Για ακόμα μία χρονιά, το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει τα Κούλουμα με μια συναυλία που τιμά την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση.  

Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μια μεγάλη γιορτή, με παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς και τίτλο «Δώστε του χορού κι ας πάει!…». Αποκριάτικα γαϊτανάκια, καλαματιανά, καγκέλια, τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικοι καρσιλαμάδες και νησιώτικοι μπάλοι, εναλλάσσονται με ανοιχτή πρόσκληση για τη χορευτική συμμετοχή του κοινού. Τον τόνο δίνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα της Κοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Συμμετέχουν με ομάδες παραδοσιακών χορευτών οι «Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» (επιμέλεια: Κώστας Πιπίνης), καθώς και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα).

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη

Πλούσιο αναμένεται να είναι το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη με τους δήμους Λαγκαδά, Πυλαίας και Παύλου Μελά να έχουν οργανώσει πολλές δραστηριότητες για το εορταστικό τριήμερο.

Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο Λαγκαδά

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον Δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά που δίνει αυτή η εποχή του χρόνου στα μικρά παιδιά. Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι που προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Σοχός

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από τις 18 Φεβρουαρίου και αναμένεται να κορυφώθει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

16:00 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

Παιδικός αποκριάτικος χορός.

19:00 : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΧΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

«Στο προξενιό τριαντάφυλλο, μα στη ζωή αγκάθι» σε σενάριο – σκηνοθεσία Γιάννη Μήττα, από τα μέλη της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, εθελοντές και κατοίκους του ΣΟΧΟΥ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

17:00 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ από:

– ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ΣΟΧΟΥ

18:30 : «ΡΟΥΜΠΑ»

Συνοδεία ζουρνάδων (ζουρνάδες με την μπάντα του Ηλία Σταμπουλή και την μπάντα του Γιάννη Ζουρνατζή), το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού – ακίνητο οικογένειας ΠΡΟΙΚΑ ΕΛΕΝΗΣ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ) στο σπίτι της νύφης – ακίνητο οικογένειας Καρακόλη Γεωργίου (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ). Συγκέντρωση εθελοντών – κατοίκων – επισκεπτών στο χώρο έξω από το ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ.

Όλοι οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι – κάτοικοι και επισκέπτες «χαρεύουν» παραδοσιακά με νταούλια και ζουρνάδες και παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι γάμου. 20:00 : «ΖΑΠΟΥΣ»

Το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της «καθαρτήριας» φωτιάς στις τοποθεσίες Πλατεία Εθνικής Αντίστασης («ΚΟΥΜΛΟΥΚ»), και στην Κεντρική Πλατεία Σοχού, στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

Στη συνέχεια «ΒΡΑΔΙΑ ΑΡΑΠΚΑΣ». Γλέντι μεταμφιεσμένων στην κεντρική πλατεία του Σοχού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

11:00 – 12:30 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΧΟΥ

«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ»

– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΓΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

– ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ «ΒΑΛΑΧΤΣΙΑ»

με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος – μπάντας του ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ.

12:30 – 18:00 : Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΠΚΑΣ – ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ

ΣΤΕΚΙΑ

– Στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ (ακίνητο οικογένειας Γεωργίου Καρακόλη) – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ. Προετοιμασία και ντύσιμο.

– Στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ : «Το ξύρισμα του γαμπρού».

– Στη θέση ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ (οικία ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ) : «Οι συγγενείς του κουμπάρου».

Σε όλες τις εστίες θα υπάρχουν κεράσματα, γλέντι και χορός με χάλκινα, ζουρνάδες, νταούλια.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

11.30 – 13.00 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ:

– ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ

13.00 – 14.30

ΦΑΣΟΛΑΔΑ και ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ εδέσματα.

«ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» Το έθιμο της συγχώρεσης. Οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας το χέρι τους, ζητούν τη συγχώρεσή τους

14:30 : ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

– Πεζοπόρα και άλλα Τμήματα κατοίκων, φορέων και Συλλόγων του Σοχού, μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και των καλεσμένων Πολιτιστικών Συλλόγων.

– Δρώμενο από τα τμήματα μοντέρνου και LATIN χορού.

– Έθιμο παραδοσιακού γάμου Σοχού.

15:30 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ – ΜΕΡΙΟΥ ΣΟΧΟΥ:

– Μικροί Κουδουνοφόροι

– Μεγάλοι Κουδουνοφόροι

ΑΣΚΟΣ

Το καρναβάλι του Ασκού επιστρέφει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας κέφι και ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους.

Πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

17.00 Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι

19.00 Παραδοσιακός Γάμος

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

14.00 Παρέλαση Καρναβαλιστών

18.00 Κάψιμο του Καρνάβαλου

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Φασολάδα και Σαρακοστιανά Εδέσματα

ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών -προ κορωνοιού- θέλουν να επαναλάβουν και φέτος οι διοργανωτές της καρναβαλικής παρέλασης στην πόλη του Λαγκαδά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα.

Η ΔΗΚΕΛ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχουν αναλάβει την οργάνωση και προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης, που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

ΑΣΣΗΡΟΣ

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο Λαγκαδά κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στην Άσσηρο, όπου η καρναβαλικές εκδηλώσεις επιστρέφουν μετά από αρκετό καιρό.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ασσήρου θα ξεκινήσουν από τις 11.00 με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα.

ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ

Την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει στις 11:00 γλέντι για τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού, με Bubble Show για τους μικρούς μας φίλους και την παραδοσιακή φασολάδα συνοδευόμενη από λαγάνα και χαλβά.

ΚΡΙΘΙΑ

Μετά από δύο χρόνια επιστρέφει η παραδοσιακή γιορτή της πίτας «Μαντί» στην Κριθιά.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου από τις 11.30 να γευθούν το μοναδικό αυτό έδεσμα συνοδεία κρασιού και πλούσιο μουσικοχορευτικού προγράμματος.

ΑΔΑΜ

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην κάτω πλατεία του Αδάμ θα πραγματοποιηθεί μετά την Θεία Λειτουργία η αναβίωση του εθίμου του Σταυρού και θα ακολουθήσει γλέντι.

Πατρινό καρναβάλι για πάντα

Επιμέλεια: Μιχάλης Βασιλάκης

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγο της πανδημίας του Κορωνοιού. Ο λόγος φυσικά για το καρναβάλι της Πάτρας το οποίο θα κορυφωθεί με τις εκδηλώσεις του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρελάσεις, θέατρα δρόμου, σοκολατοπόλεμο ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου που θα σημάνει και την λήξη των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

19:00 Παρέλαση Αρμάτων του Δήμου Πατρέων στο κέντρο της πόλης

19:00 Δρώμενο – Παρέλαση του Θεάτρου Δρόμου – Helix Action theatre «Όλα Λευκά» στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά και πνευστά όργανα, ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, ακροβάτες και ζογκλέρ με εντυπωσιακά κοστούμια.
21:30 Συναυλία: Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band, στην πλατεία Γεωργίου Α’

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

11:00-13:00 Θέατρο δρόμου στο Ιστορικό Κέντρο

12.30 Σοκολατοπόλεμος στο κέντρο της πόλης. Μίνι παρέλαση συνοδεία των μουσικών αρμάτων.

18:00 Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση – οδός Κορίνθου

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

14:00 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2023 – οδός Κορίνθου

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ με συναυλία από τους 1550 με τίτλο «Πάτρα ζω στον έρωτά
σου 2023» και τους ABOVE SUSPICION, στο Μώλο της Αγίου Νικολάου.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

11:00 Κούλουμα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων σε Πλαζ, Κόκκινο
Μύλο, Νότιο Πάρκο

19:00 Απονομή Βραβείων Παρέλασης – 58ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και αφισών για το Π.Κ. 2023 στην αίθουσα Καραγκιόζη (Κ6) στα Παλαιά Σφαγεία.

Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα έτσι και φέτος αν θες να λερωθείς, να χορέψεις και να γελάσεις με την ψυχή σου τότε το Γαλαξίδι είναι ο κατάλληλος προορισμός. Το έθιμο του αλευροπολέμου ή όπως το ξέρουν οι ντόπιοι το αλευρομουντζούρωμα έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Η μία εκδοχή λέει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι της παραθαλάσσιας πόλης ήρθαν σε επαφή με τέτοιες γιορτές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και τις μετέφεραν στον τόπο τους,  ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.

Το εναρκτήριο πρόσταγμα για κάθοδο στον αλευροπόλεμο δίνεται λίγο μετά το μεσημέρι. Το θορυβώδες κομβόι, πάνω σε παλιά αυτοκίνητα ή πεζή, ακόμα και με κουδούνια και με σφυρίχτρες, ξεκινά από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Γαλαξιδιού φτάνει «πολεμώντας» μέχρι το λιμάνι. Το πέρασμα του συνοδεύεται από σύννεφα χρωματιστού αλευριού.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το έθιμο από μακριά και αν θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να πάρουν ολόσωμες στολές από τα τοπικά μαγαζιά.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Μαγνησία

Επιμέλεια: Ελένη Ραφτοπούλου

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

ΒΟΛΟΣ
Μπουφές με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και λουκουμάδες θα στηθεί την Καθαρή Δευτέρα, στην παραλία του Βόλου. Επίσης την Κυριακή της Αποκριάς, θα διοργανωθεί αποκριάτικο event, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στη συμβολή των οδών Κουμουνδούρου με Ερμού, από τις 8.00 έως τις 11.00 το βράδυ.


ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ


Την Καθαρά Δευτέρα στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Αγχιάλου, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τα Κούλουμα στον παραλιακό πεζόδρομο στο Δημοτικό Πάρκο της Νέας Αγχιάλου. Τις εορταστικές εκδηλώσεις θα ανοίξουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Νέας Αγχιάλου στις 11.30 π.μ., παρουσιάζοντας το παραδοσιακό Γαϊτανάκι και ένα πλούσιο πρόγραμμα από παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια θα υπάρχει πλούσιος μπουφές με σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.
ΧΑΝΙΑ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ)


Την Κυριακή των Αποκριών, στις 26 Φεβρουαρίου, δίπλα στις κορυφές του Πηλίου στο χιονοδρομικό κέντρο “Αγριόλευκες” διοργανώνεται ένα αποκριάτικο πάρτι από τις τελευταίες πρωινές ώρες έως την δύση του ηλίου (11:00-17:00).

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Σειρά εκδηλώσεων στις δημοτικές ενότητες, οι οποίες θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με την παρέλαση αρμάτων στον Ριζόμυλο διοργανώνει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ενόψει Αποκριάς.
Ειδικότερα η “σκαλέτα” των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ, 19.00

Πάρτυ μασκέ με DJ, Κλόουν, Καρναβαλιστές, Κομφετί, Γαϊτανάκι, Παραδοσιακούς Χορούς &
Πολλές Εκπλήξεις
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/2
ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ, 11.00 π.μ.
Παιδικό πάρτυ μασκέ με DJ, κλόουν, καρναβαλιστές, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις.
Συμμετέχει η ομάδα των CARACATU, ένα σύνολο Αφροβραζιλιάνικων κρουστών που
κινούνται σε ρυθμούς Samba Reggae και Samba Afro (έμπροσθεν δημαρχείου).
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/2

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ, 15.30 Παιδικό πάρτυ μασκέ με μουσική, χορό, κλόουν, καρναβαλιστές, κέφι, γαϊτανάκι και πολλές
εκπλήξεις
ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 18.00,
Παιδικό πάρτυ μασκέ με καρναβαλιστές, DJ, χορό, κλόουν, κομφετί, διαγωνισμός καλύτερης
μεταμφίεσης, άναμμα φωτιάς,
ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ,18:30
Αναμμα φωτιάς με τρελό ξεφάντωμα παρέα με μουσική μπάντα χάλκινων
ΧΛΟΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ,19:00
Αναμμα φωτιάς, μουσική, χορός
ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΕΡΙΝΟΥ, 19:00
Αναμμα φωτιάς, μουσική, χορός
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ Μ. ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΥ, 19:00
Αναμμα Φωτιάς, μουσική, χορός
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ, 19:00
Αναμμα φωτιάς, μουσική, χορός
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/2
ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ,12.00μ.
Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με πεζοπόρα τμήματα που ξεπερνούν κάθε
φαντασία. Συμμετέχει η ομάδα των CARACATU, μουσική με μπάντα χάλκινων, κλόουν,
παραδοσιακοί χοροί, γαϊτανάκι, χορός, σαρακοστιανά εδέσματα με την παραδοσιακή
φασολάδα
ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ, 10:30π.μ.
Σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική με ζωντανή ορχήστρα, χορός, διαγωνισμός χαρταετού
ΒΕΝΕΤΟ, 11:00π.μ.
Σαρακοστιανά εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορός
ΚΑΝΑΛΙΑ,12.00μ.
Σαρακοστιανά εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορός
ΚΕΡΑΜΙΔΙ, 11:00 π.μ.
Σαρακοστιανά εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορός.

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΊΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Οι κυριότερες Αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι:

Έθιμο “Κατσίποδα” στη Συκή. Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής Πηλίου “Γεώργιος Ρηματισίδης” θα αναβιώσει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 6.00 το απόγευμα το έθιμο “Κατσίποδα”, ενώ το παραδοσιακό γαϊτανάκι θα πλέξει το τμήμα του Χορευτικού του Συλλόγου. Θα ακολουθήσει πολύς χορός και κέρασμα για όλους όσοι παρευρεθούν.
Παρέλαση καρναβαλιστών στη Μηλίνα
Στην παραλία της Μηλίνας θα δοθεί φέτος, μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω Covid, θα δοθεί ένα ξέφρενο Αποκριάτικο Street Party, με παρέλαση καρναβαλιστών. Ηπαρέλαση καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 2.00μ.μ.
Πέταγμα χαρταετού στις Αφέτες
Την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών διοργανώνει πέταγμα Χαρταετού στον
Λόφο Παναγίας (εξωκκλήσι Ζωοδόχου Πηγής) στις Αφέτες από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. Μάλιστα θα απονεμηθούν και τρία κύπελλα για το καλύτερο πέταγμα του Χαρταετού.
Επιπλέον για τους παρευρισκόμενους θα υπάρχει δωρεάν νηστίσιμος μπουφές, αναψυκτικά και άφθονο ντόπιο τσίπουρο.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Κορυφώνονται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες στη Σκόπελο,
τις οποίες διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου. Μετά τις «Τράτες», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν της Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, σειρά έχουν οι «Καλές», το πιο γνωστό έθιμο της Σκοπέλου. Ντόπιοι και επισκέπτες με σύμμαχο τον καλό καιρό θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν τη «Βλάχα» στα σοκάκια του οικισμού, να γευτούν πίτες και ρυζόγαλο και να ξεφαντώσουν στην παραλία το βράδυ με πίτες, κρασί και σουβλάκια
Γλώσσα Σκοπέλου
Γλωσσιώτικο καρναβάλι 2023

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου αναβιώνει το έθιμο της Τράτας, που στις 14:30 σαλπάρει από
το Σχολείο με προορισμό την κεντρική πλατεία Γλώσσας

Εκδηλώσεις Αποκριάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Επιμέλεια Σταύρος Ζορμπαλάς

Αρκαδία

Τρίπολη

Το Tripoli in Colour, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά, στην πλατεία ‘Αρεως, πολύχρωμο φεστιβάλ, με συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, Κούλουμα στην Αγία Τριάδα Σεχίου Τρίπολης.

Αραχαμίτες Αρκαδίας

Αναπαράσταση του αρχαίου παιχνιδιού ‘’Αμάδες’’,  στις 11 το πρωί, της Κυριακής, 26 του μήνα, στους Αραχαμίτες του δήμου Τρίπολης.

Δάρα Αρκαδίας

Αναπαράσταση του εθίμου, ‘’ Όξω ψύλλοι ποντικοί’’, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, στο χωριό Δάρα Αρκαδίας.

Καμάρι Τεγέας

‘’ Στου  Κουτρούλι το Γάμο’’, στις 6 το απόγευμα, της Κυριακής, 26 του μήνα, στο χωριό Καμάρι της Τεγέας, του δήμου Τρίπολης. Συγχρόνως, θα δοθεί τσουκαλόκαυτο, σουβλάκια και αυγά στη χόβολη.

Μεγαλόπολη

Συναυλία στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, με το συγκρότημα ‘’48 ώρες ‘’, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Δρώμενα για μικρούς και μεγάλους το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης και Stand Up Comedy, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 15:00 το μεσημέρι στο κέντρο της Μεγαλόπολης. Στις 7.30 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση στην Καρύταινα. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, Κούλουμα στον Αναβρυτό και στο Δυρράχι, με λαγάνες και χαλβά.

Βόρεια Κυνουρία

Καρναβαλική παρέλαση, στις 6.30 στο Άστρος, στο κέντρο της κωμόπολης. Την Κυριακή, 26 του μήνα, το ‘’Τσακώνικο Καρναβάλι ‘’, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας, στις 4 το μεσημέρι, με σάτιρα, αναπαράσταση ηθών και εθίμων της Τσακωνιάς. Χορός, τσίκνισμα, ‘’σκαστά μακαρόνια’’ και κρασί. Καρναβάλι στο Κορακοβούνιο, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, 26 του μήνα, με τίτλο ‘’ περί ορέξεως κολοκυθόπιτα’’. Παρέλαση, και χορός γύρω απ’ την φλεγόμενη ελιά, σήμα κατατεθέν. Θα μοιραστούν πλακόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρασί. Άναμμα του αφανού, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Νότια Κυνούρια

Καρναβάλι στο Λεωνίδιο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 4 το μεσημέρι.

Γορτυνία

14Ο Λαγκαδινό Καρναβάλι. Τριήμερα δρώμενα, 24 με 26 Φεβρουαρίου.

Κ. Δευτέρα στα Λαγκάδια. Στις 12 το μεσημέρι, κατασκευή παραδοσιακής φασολάδας, στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων.

Αργολίδα

Νυχτερινό σόου με φωτιές, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Άργους, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου.

Αργείτικο Καρναβάλι, στο κέντρο του Άργους, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 3 το μεσημέρι. Συναυλία με τους Vegas, μετά το τέλος του καρναβαλιού.

Την Καθαρά Δευτέρα, στη Νέα Κίο, στις 11.30 το πρωί, τα Κούλουμα, στο πάρκο της Εθνικής Αντίστασης.

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι, διεξάγεται το απόγευμα του Σαββάτου, 25 του μήνα, στο Ναύπλιο, στις 7.30 το απόγευμα.

Καρναβάλι στο Τολό, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Περίπατος κυριών, στα σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί.

Στις 12 το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας, συναυλία της Φιλαρμονικής του ΔΟΠΠΑΤ, του δήμου Ναυπλιέων, στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Ναυπλίου, στις 5 το απόγευμα, με πολλές εκπλήξεις, με καύση του καρνάβαλου και με πυροτεχνήματα.

Λακωνία

Μονεμβασιά

Στις 4 το μεσημέρι, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, το Σάββατο, 25 του μήνα, θα γίνει η βενετσιάνικη  περαντζάδα, μετά μουσικής. Καρναβάλι στη Νεάπολη, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί.

Κροκέες

Την Κυριακή, 26 του μήνα, στις 4 μ.μ. η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις Κροκεές του δήμου Ευρώτα Λακωνίας. Διεξάγεται 62 χρόνια

Κορινθία

Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κορίνθου. Παρουσιάζει ο Δημήτρης Μάρκος. Αμέσως, μετά Τόνι Σφήνος, συναυλία στα Περιβολάκια Κορίνθου.

Στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής το Καρναβάλι στο Λουτράκι. Συναυλία αμέσως μετά, με τον Δήμο Αναστασιάδη, στην πλατεία της 25ης Μαρτίου.

Καρναβάλι το μεσημέρι της Κυριακής, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Το έθιμο της καμήλας, την Καθαρά Δευτέρα, 27 του μήνα, στην Αρχαία Κόρινθο, στις 2 το μεσημέρι.

Αναπαράσταση του βλάχικου γάμου και πολλά άλλα, στο Σοφικό, στις 3 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Νυχτερινό καρναβάλι στο Κιάτο, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου και συναυλία με την Τάμτα. Στις 4 μ.μ.  η έναρξη του καρναβαλιού στο Κιάτο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Συναυλία με την Ζόζεφιν στις 6.30.

Καρναβάλι στην παραλία Βραχατίου, του δήμου Βέλου – Βόχας, στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Καρναβάλι  στο Καμάρι του δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, στις 3.30 το μεσημέρι.

Καρναβάλι στην Γκούρα του Φενεού, στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής. Αναπαράσταση εθίμου ‘’γαμπροί και νύφες ‘’ στην ίδια περιοχή.

Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς στα Ιωάννινα

Επιμέλεια Παναγιώτης Τζόκας

Αποκριάτικες εκδηλώσεις με… άρωμα παράδοσης θα πραγματοποιήσει και η Περιφέρεια Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 26/2/2023 από νωρίς το απόγευμα, στις γειτονιές του Δήμου Ιωαννιτών, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, με τη συμβολή του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου του θα ανάψουν τις παραδοσιακές τζαμάλες θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις γύρω από τη φωτιά και θα μοιραστεί δωρεάν λευκό και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά εδέσματα ενώ αργά το βράδυ θα δοθεί και παραδοσιακή φασολάδα.

Τι είναι η τζαμάλα

Η τζαμάλα είναι ένα έθιμο που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι έπαιρναν ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να τις ανάψουν στις πλατείες των παλιών συνοικιών της πόλης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι φλόγες και τα κούτσουρα που σιγοτρίζουν, καθώς καίγονται, συμβόλιζαν τη σπίθα για λευτεριά.

Στη σημερινή εποχή, ο Δήμος Ιωαννιτών παρέχει τα απαραίτητα για να ανάψει αυτή η μεγάλη φωτιά Άμμο, κούτσουρα μεγάλα σαν μικροί κορμοί δέντρων, που στήνονται από επιδέξιους τεχνίτες σε κωνικό σχήμα με διάμετρο 3 έως 6 μέτρα, πάνω σε έναν κύκλο από άμμο και κούτσουρα. Αυτοί γνωρίζουν πώς να αφήσουν τα κενά και να βάλουν τα ξύλα έτσι που να ανάψει εύκολα η φωτιά και, με μικρή τροφοδοσία ξύλων, να κρατήσει όλο το βράδυ. Ο Δήμος προσφέρει επίσης στους συλλόγους άφθονο δωρεάν κρασί από τα τοπικά ηπειρώτικα οινοποιία.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Το έθιμο της Τζαμάλας

Γύρω από τις τζαμάλες, σύμφωνα με το έθιμο, στήνεται ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι. Οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν στους ήχους των ηπειρώτικων τραγουδιών σε διπλές και τριπλές σειρές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Παλιότερα, οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς μηχανεύονταν τρόπους για να μαζέψουν από μέρες τα ξύλα, τα οποία φρουρούσαν τα βράδια γιατί δεν ήταν σπάνιο κάποιοι να προσπαθήσουν να τα πάρουν για τη δική τους τζαμάλα.

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Τα παιδιά γύρναγαν στα σπίτια και ζήταγαν από τις νοικοκυρές, που ετοίμαζαν τις παραδοσιακές πίτες (τυρόπιτα, γαλατόπιτα, ζυμαρόπιτα), ξύλα: «Ξύλα για ξύλα για τ’ς απουκριές να χορέψουν οι γριές».

Στο Κάστρο, στη Λούτσα, στον Πλάτανο, στα Λακκώματα, στην Καραβατιά, στα Ζευγάρια, στην Καλούτσιανη, στην Κιάφα άναβαν μεγάλες τζαμάλες και οι Γιαννιώτες συναγωνίζονταν ποιος θα κάνει την καλύτερη.

Ο κόσμος γλένταγε πηγαίνοντας από τη μία στην άλλη, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε όλη την πόλη των Ιωαννίνων. Σε κάθε γειτονιά, ανάβει πια και από μία τζαμάλα και στήνεται μια φαντασμαγορική γιορτή. Οι τζαμάλες είναι ένα από αυτά τα λεγόμενα καθαρτήρια, ευετηρικά έθιμα, με τα οποία επιχειρεί ο λαός να ανοίξει τη νέα χρονική περίοδο, να υποδεχτεί την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης μετά από την παγωνιά του χειμώνα.

Γι’ αυτό και οι τζαμάλες ανάβουν σε πλατείες και σταυροδρόμια, οι φλόγες της τζαμάλας εκτινάσσονται ψηλά και καλούν σε εγρήγορση, εξαγνίζουν το χώρο από κάθε κακό και οδηγούν σε «κάθαρση». Σβήνουν το πρωί, σχεδόν, τις Καθαρής Δευτέρας, αφού πρώτα προσφερθεί άφθονη φασολάδα δίνοντας έτσι το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης νηστείας της σαρακοστής.

Οι εκδηλώσεις αποκριάς στην Λέσβο

Επιμέλεια Μυρσίνη Τζινέλλη

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Καρναβάλι Αγιάσου

Η Αγιασώτικη Αποκριά από τις μεγαλύτερες καρναβαλικές διοργανώσεις στη Λέσβο,που συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την Κοινότητα Αγιάσου και την ΑΜΚΕ Visit Agiasos, με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Σάββατο, 25/2/2023

Παιδικό μασκέ πάρτι στο Δημοτικό Πάρκο ή (σε περίπτωση  κακών καιρικών συνθηκών) στη Σκηνή του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Τμήμα Εικαστικών Αναγνωστηρίου).

Κυριακή 26/2/20223:


11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο η Visit Agiasos οργανώνει μουσική καρναβαλική
εκδήλωση με δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς
και μεγάλους

14:00 Πατινάδα στους δρόμους του χωριού με ντόπια μουσική κομπανία και
αναβίωση του εθίμου της Περικεφαλαίας (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου
– ΣΑΤΥΡΟΣ).

15:00 Ο αγερμός θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς, όπου θα παρουσιαστεί
το καρναβαλικό συγκρότημα «Η άγρια φυλή από τη Μπουτσου-άνα» (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ). Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο, προσφορά της οικογένειας Μιχάλη Π. Δελόγκου και της καφετέριας «Το σοκάκι». (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ – Κοινότητα Αγιάσου).
Καθαρή Δευτέρα, 27/2/2023:


11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο η Visit Agiasos οργανώνει Γαϊτανάκι , Mουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια και το Παιδικό Χορευτικό του Αναγνωστηρίου ενώ στον κόσμο θα διανέμεται δωρεάν φασολάδα

12:00 Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργεί εργαστήρι αποκριάτικης
μάσκας όχι μόνο για τα παιδιά του Τμήματος, αλλά και για τα παιδιά των
επισκεπτών μας (Οργάνωση: Εικαστικό Τμήμα Αναγνωστηρίου).

15:00 Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πλατεία Δημαρχείου με την
παρουσίαση του συγκροτήματος «Η ωραία κοιμωμένη» (Οργάνωση:
ΣΑΤΥΡΟΣ)

Προσφορά νηστήσιμων εδεσμάτων και ποτών στον κόσμο στην Πλατεία
Δημαρχείου, με την ευκαιρία της έναρξης της σαρακοστής  (Οργάνωση:
Κοινότητα Αγιάσου – ΣΑΤΥΡΟΣ).

Καρναβάλι Μυτιλήνης:


Μετά από χρόνια, το Μυτιληνιό Καρναβάλι επιστρέφει ανανεωμένο και δυναμικό! Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 15:30 στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Θα δοθούν χρηματικά έπαθλα και πλούσια δώρα στους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσουν μεγάλες εκπλήξεις και ένα αξέχαστο πάρτι με τους ONIRAMA!

Καρναβάλι Μεσοτόπου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου καλεί στο 34ο Καρναβάλι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί με την εκκίνηση των αρμάτων από την πλατεία του χωριού και κατάληξη στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Εκεί θα απολαύσουμε την παρουσίαση των παιδιών του δημοτικού υπό την επιμέλεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οργανωμένα γκρουπ από τους εφήβους, απολαυστικές σάτιρες γραμμένες με την καυστική πένα των σατιρογράφων μας, αυθόρμητα συσσίτια και φυσικά τους μοναδικούς και επιβλητικούς κουδουνάτους Μεσοτόπου με τους ήχους των αμέτρητων
κουδουνιών τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρονται νόστιμοι μεζέδες, άφθονο
ούζο και παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με την φροντίδα του Αγροτοτουριστικού
Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου.

Πολιχνιάτικο Καρναβάλι

Το 1ο του καρναβάλι διοργανώνει ο Πολιχνίτος και συγκεκριμένα ο
Μουσικοχορευτικός σύλλογος «Μπάλος» υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής
Λέσβου

Σάββατο 25/02: Θεατρική Σατυρική Παράσταση (τρία δρώμενα) «Είχατι τσι
‘σεις Μπάνια στου χουριό σας;» και Standup Comedy στο Πολύκεντρο
Πολιχνίτου, ώρα 19:00
·Κυριακή 26/02: Παρέλαση με άρματα και καρναβαλιστές, 15:00.

Αγιαπαρασκευώτικο Καρναβάλι

Ο Καρνάβαλος της Αγίας Παρασκευής Λέσβου θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί της Καθαράς
Δευτέρας με παρέλαση αρμάτων με καυστική σάτιρα στην ντοπιολαλιά από τον λαογραφικό σύλλογο του χωριού.

Αναβίωση του αρβανίτικου γάμου

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Στο Καστρί Ηγουμενίτσας κάθε Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει  το δρώμενο της αναπαράστασης του αρβανίτικου παραδοσιακού γάμου. Ο γαμπρός αφού ξυριστεί – συνήθως από το γειτονικό χωριό, τον Άγιο Βλάσιο, πηγαίνει με στολισμένο άλογο συνοδεία να πάρει τη νύφη υπό τον ήχο των παραδοσιακών κλαρίνων.  

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Ακολούθως η πομπή που σχηματίζεται με το γαμπρό και τη νύφη και την προίκα πάνω σε άλογα, ενώ ο μασκαρεμένος κόσμος , το «ψίκι» ακολουθεί, καταλήγει στο δημοτικό σχολείο του Καστρίου, όπου ο «Ιερέας» με σατυρικά στιχάκια «τελεί» το μυστήριο και στήνεται το ανάλογο γλέντι, με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα που ετοιμάζουν οι γυναίκες των χωριών.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Χαρακτηριστική φιγούρα του γλεντιού ο «αράπης», ο οποίος δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί με τα πειράγματα του κανέναν. Πρόκειται για έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου καθώς διατηρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αναβιώνει εδώ και χρόνια προσελκύοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών. 

Οι εκδηλώσεις της Καβάλας

Τασούλα Κρητικού

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Καρναβαλικές εκδηλώσεις με κέφι, χορό και πρωτοτυπία πραγματοποιούν Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι σε όλη την Ανατολική Μακεδονία.

Είναι μια λαμπρή ευκαιρία για τους κατοίκους της Καβάλας και της Δράμας να ξεδώσουν από την χειμερινή ραστώνη αλλά και για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής, να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του καρναβαλιού που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Διονυσιακή λατρεία.

Οι σύγχρονες καρναβαλικές εκδηλώσεις κυρίως στο νησί της Θάσου αλλά και στη Χωριστή της Δράμας, αποτελούν συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

«Πως το τρίβουν το πιπέρι;»

Tο μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας στο παραδοσιακό ορεινό χωριό της Παναγιάς Θάσου, διοργανώνεται μεγάλη γιορτή καρναβαλιού, με αποκριάτικη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν κυρίως οι ντόπιοι.

Τα άρματα της καρναβαλικής παρέλασης είναι φτιαγμένα από απλά υλικά. Οι αρχηγοί τους, απαγγέλουν στίχο προς στίχο έμμετρα σκωπτικά κείμενα ενώ τα υπόλοιπα μέλη επαναλαμβάνουν ρυθμικά τους στίχους δημιουργώντας μια τρελή Διονυσιακή ατμόσφαιρα.

Τα κυριότερα θέματα έχουν σχέση με την κοινωνική, την οικονομική και γενικότερα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Σατιρίζονται δημόσια πρόσωπα, κυβερνητικά μέτρα και αντιπολιτευτικές πρακτικές, αλλά και οι ντόπιοι πολιτικοί άρχοντες και οι επιλογές τους.

Πρόκειται για ένα αυθόρμητο «θέατρο δρόμου» στο οποίο κυριαρχούν η αθυροστομίες, τα αθώα πειράγματα και η αυτοσχέδια σάτιρα. Το κρασί ρέει άφθονο, το γλέντι συνεχίζεται μέχρι πρωίας και οι συμμετέχοντες μαθαίνουν «πως το τρίβουν το πιπέρι»!!!

Η φετινή διοργάνωση του Λαογραφικού Συλλόγου Παναγιάς Θάσου «Ο ΒΑΚΧΟΣ», είναι επετειακή. Το καρναβάλι της Παναγίας συμπληρώνει τα 50 του χρόνια!!!

Καρναβαλικές εκδηλώσεις οργανώνονται στο νησί και στο Ραχώνι, το Θεολόγο, την Ποταμιά (την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία) και την Καλλιράχη.

Δωδεκαήμερο καρναβαλιού στη Χωριστή

Στη Δράμα, το καρναβάλι της Χωριστής, χρονολογείται την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου οι κάτοικοι την Καθαρά Δευτέρα, μεταμφιέζονταν και μαζεύονταν στο Δημοτικό Σχολείο, με άρματα τα οποία κατασκεύαζαν οι ίδιοι.

Εκεί πραγματοποιούσαν το μεγάλο γλέντι, τον τρανό χορό με την Φιλαρμονική του χωριού και διάφορες μουσικές ορχήστρες. Την Κυριακή, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, γινόταν η καθιερωμένη χοροεσπερίδα των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών από τα όμορα χωριά όπου όλοι διασκέδαζαν στο Αναγνωστήριο. Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι κάτοικοι συμμετείχαν όλο και περισσότερο και κάθε γειτονιά κατασκεύαζε και παρουσίαζε το δικό της άρμα.

Η διοργάνωση δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη, διαρκούν 12 ημέρες και κορυφώνονται το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρα με την μεγάλη παρέλαση.

Στους θεατές χαρίζεται ένα μοναδικό θέαμα γεμάτο χρώματα, σάτιρα, κέφι, χορό και πρωτοποριακές ιδέες!

Όλα έτοιμα για το Ξινονερίτικο Καρναβάλι

Επιμέλεια: Θωμαΐς Αδάμου

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν για το καρναβάλι του Ξινού Νερού Φλώρινας που ξεκινάει στις 23 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Μικροί και μεγάλοι βοηθούν στην κατασκευή των αρμάτων και των στολών των πεζοπόρων τμημάτων με τη συμμετοχή όχι μόνο κατοίκων της περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το καρναβάλι του Ξινού Νερού πήρε την σκυτάλη από το Αμύνταιο που μέχρι το 1982 οργάνωνε καρναβάλι και σταμάτησε μετά από πιέσεις της εκκλησίας. Το αλάθητο λαϊκό ένστικτο σατιρίζει την επικαιρότητα και οι καρναβαλιστές σχολιάζουν με καυστικό τρόπο κάθε γεγονός που επηρέασε τη ζωή τους. Στις εκδηλώσεις παίρνουν μέρος οι κάτοικοι και πλήθος επισκεπτών, που διασκεδάζουν στο ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού.

Τριήμερες εκδηλώσεις αποκριάς πραγματοποιούνται επίσης και στην Τοπική Κοινότητα Λεχόβου με το παραδοσιακό άναμμα της «Μπουμπούνας» και τη διανομή παραδοσιακής αλάδωτης φασολάδας στο Λόφο του Προφήτη Ηλία.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών

Επιμέλεια Βασιλική Μαχαίρα

Εκδηλώσεις για την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Σχολείο και θα τερματίσει στο Δημαρχείο. Στις 13:00 στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο γλέντι.

Την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Αποκριά στον Τύρναβο με…ερωτικό άρωμα

Ερωτικό άρωμα θα έχουν οι εκδηλώσεις στον Τύρναβο καθώς πρόκειται να αναβιώσει το έθιμο του μπουρανιού. Το Μπουρανί είναι το έθιμο που ταιριάζει στους «τολμηρούς» καθώς αν αποφασίσει να το παρακολουθήσει θα δεχθεί σεξουαλικά πειράγματα και ανάλογες … ευχές. Αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας στον Τύρναβο και αποτελεί την κορύφωση του γνωστού Τυρναβίκου Καρναβαλιού.

Προσελκύει πλήθος επισκεπτών που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν το μοναδικό δρώμενο. Σεμνοτυφίες και συστολές την ημέρα εκείνη δεν χωρούν, λένε όσοι ασχολούνται ενεργά με το έθιμο. Τι είναι όμως το «μπουρανί»; Είναι η αλάδωτη σούπα, ο χυλός που γίνεται από το βράσιμο άγριων χόρτων της εποχής, σπανάκι, κ.α. με λίγο ξύδι και ρύζι για να γίνεται πιο νόστιμη και μαγειρεύεται τελετουργικά.

Το τσουκάλι βράζει πάνω σε μεγάλη φωτιά. Έως ότου βράσει την ανακατεύουν οι Μπουρανήτες που επιδίδονται σε … τσιπουροκατάνυξη. Όταν ο χυλός βράσει, τον μοιράζουν στους επισκέπτες. Συνοδεύεται όμως πάντα με βωμολοχίες, αδιάκριτα πειράγματα και τραγούδια με άσεμνους στίχους. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που συντροφεύουν το μαγείρεμα της σούπας. «Μπρε μπρε μπρε το Μπουρανί και τς Χαλάσινας το μνι» , «πως το τρίβουν το πιπέρι» κ.α. Σύμβολο του «μπουρανί» είναι ο φαλλός. Οι Μπουρανήτες κρατούν στα χέρια τους μεγάλους φαλλούς και πειράζουν τους επισκέπτες ενώ όλα όσα πωλούνται εκείνη την ημέρα στον Τύρναβο, μπουκάλια με τσίπουρο και κρασί, κουλούρια, γλυκά και γλειφιτζούρια, έχουν το σχήμα φαλλού και μάλιστα γίνονται, ανάρπαστα, για το καλό της χρονιάς.

Οι ρίζες του είναι Διονυσιακές ενώ κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από τους Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στον Τύρναβο γύρο στο 1770 λίγο πριν τα Ορλωφικά. Μαρτυρίες αναφέρουν πως λάμβανε χώρα ακόμη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο Γάλλος περιηγητής Leon Heuzey που επισκέφθηκε τον Τύρναβο το 1858 γράφει: «το έθιμο του «Μπουρανί» έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν μια παρέα Ελλήνων συμφώνησε μια φορά το χρόνο να μαζεύεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και να γλεντά καταστρώνοντας συγχρόνως σχέδια ενάντια στους Οθωμανούς».

Το ξεχωριστό αυτό έθιμο αναβιώνει την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σε δύο σημεία του Τυρνάβου. Στην κεντρική πλατεία της πόλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και στο λόφο του Προφήτη Ηλία από το Σύλλογο Γαϊτανάκι – Μπουρανί. Όσο προχωράει η μέρα, τα μέλη των δύο συλλόγων και οι επισκέπτες γίνονται ένα, στήνουν χορό και κατακλύζουν την πόλη.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Το έθιμο του Μπουρανιού

Θυμιανά: Η «ΜΟΣΤΡΑ» ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

ΧΙΟΣ: Θοδωρής Πυλιώτης

Η Μόστρα είναι ένα έθιμο που η γέννηση του χάνεται στα βάθη των αιώνων και η αρχή του προσδιορίζεται την περίοδο του Μεσαίωνα όταν οι πειρατές λυμαίνονταν τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι των Θυμιανών ειδοποιήθηκαν μια Τυρινή Παρασκευή από τους βιγλάτορες ότι έρχονται πειρατές στο νησί. Αντί να φοβηθούν έστησαν καρτέρι στη θέση «Στένακας» και νίκησαν τους πειρατές. Τους αιχμαλώτους τους… μόστραραν στην κεντρική πλατεία και από εκεί πήραν το όνομά τους οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Χωρισμένοι σε βρακάδες (ντόπιους) και πειρατές, οι νέοι του χωριού υπό την καθοδήγηση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών (ΜΕΟΘ) αναπαριστούν τη μάχη χορεύοντας το πολεμικό χορό «ταλίμι» συνοδεία μουσικής από τουμπί και παγιαύλι. Την Τυρινή Παρασκευή, η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους.

Την τυρινή Κυριακή η Μόστρα κατεβαίνει  με βρακάδες και πειρατές. Το έθιμο ξεκινά με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών, τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων, οι προστάτες των δύο πιο δυνατών συναφιών (εργατικών σωματείων) που δούλευαν την περίφημη κόκκινη θυμιανούσικη πέτρα. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση “Σκάλες” των Θυμιανών και χορεύοντας το Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.

Καθαρή Δευτέρα: Αγάς

Στα Μαστιχοχώρια κύρια συναντάμε το έθιμο του Αγα, όπου ξεχωρίζει ο Αγάς στο χωριό Μεστά και ο Αγας με τη Χανούμα στους Ολύμπους

Την Καθαρή Δευτέρα τα Μεστά ζουν στο ρυθμό του Αγά! Ένα έθιμο που φέρει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, περί το 1830, όπου και σατιριζόταν ο… δίκαιος Αγάς. Στα Μεστά ο Αγάς κάνει θριαμβευτική είσοδο (περί τις 11.00 το πρωί) στο χωριό συνοδεία του εισαγγελέα, πάνω σε γαϊδουράκια, την ώρα που κανονάκια ρίχνουν κομφετί στην πλατεία του χωριού.

Εκεί ξεκινούν τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου με το «δετό», πριν ξεκινήσουν οι δίκες και ο «ακάβαλος» η ποινή που θυμίζει ότι έχουμε και Απόκριες και οι ροπαλιές βρίσκουν τα ευαίσθητα σημεία όλων όσων δικάζονται και που φυσικά βρίσκονται ένοχοι! Από το Σύλλογο του χωριού προσφέρεται σούμα (το χιώτικο ρακί με βάση τα σύκα), ξηροί καρποί, νηστίσιμα μεζεδάκια και φυσικά ζωντανή μουσική και με πρωταγωνιστή χορό, τον «δετό».


Ολύμποι: ο Αγάς και η Χανούμα

Στο χωριό Ολύμποι ο Αγάς έχει και τη Χανούμα μου! Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας με συνοδεία μουσικών οργάνων, ξεκινούν ο Αγάς και η Χανούμα για την πλατεία του χωριού.

Συνοδεύονται από πλήθος χωριανών και από τους «κολιτζήδες» στρατιώτες δηλαδή.

Ο πρώτος καλιτζής μεταφέρει στο κεφάλι του το «Σινί» μεγάλος δίσκος που είναι γεμάτος γλυκίσματα και νηστίσιμα φαγητά.

Περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας όλοι μαζί και μετά «κάθονται» στην σκηνή που έχει φτιαχτεί ειδικά για την περίσταση

Η σκηνή έχει δυο επίπεδα. Κάτω κάθονται οι δικαστές και πάνω ο Αγάς και η Χανούμα, έτσι αρχίζει και η «εξουσία» του Αγά ως τη Δύση του ηλίου, με τις δίκες να έχουν αστείο και σκανδαλιστικό περιεχόμενο.

Άγιος Γεώργιος Συκούσης– Το έθιμο των Βουδιών

Στο κτηνοτροφικό χωριό, αλλά και ένα από τα μαστιχοχώρια, του  Αγίου Γεωργίου  Συκούση την Τυρινή Κυριακή αναπαριστούν το έθιμο των Βουδιών (βοδιών).

Από το πρωί «η κομπανία του Τουμπιού» συνοδεία και της τσαμπούνας, με πρώτο τον Αγά, αφού γυρίσουν το χωριό καταλήγουν στην Κεντρική πλατεία Μπου όπου το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (το έθιμο των Βουδιών).

Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι συνεχίζεται και το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού», με κύριο στοιχείο τα «πιπεράτα» αστεία.

Νεοχώρι: παραδοσιακός γάμος την Τυρινή Κυριακή

Παραδοσιακό γάμο με… παπά και με κουμπάρο, αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος σύλλογος Νεοχωρίου «Αγιος Μηνάς», την Τυρινή Κυριακή.

Η νύφη και ο γαμπρός, συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, περνά πομπή από τις γειτονιές του χωριού, με τελικό προορισμό την πλατεία, όπου και θα γίνει και η τέλεση του μυστηρίου σε ρυθμούς αποκριάτικους.

Βολισσός: το έθιμο του διπλού

Την Τυρινή Κυριακή ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και το χορευτικό συγκρότημα Βολισσού “Ο ΟΜΗΡΟΣ”, αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Καρδάμυλα: Μουτσουναριές

«Μουτσουναριές» ονομάζει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει την Τυρινή Κυριακή.Οι «Μουτσουναριές» περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.

Βενετσιάνικος γάμος και τελάλημα στην Ζάκυνθο

Την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς στην Ζάκυνθο, το απόγευμα πραγματοποιείται το
Αποκριάτικο Σεργιάνι στους Δρόμους Της Πόλης. Άλογα με τις άμαξες τους, θα ξεκινήσουν από την Πλατεία του Αγίου Παύλου και θα φτάσουν έως την πλατεία Αγίου Μάρκου, πραγματοποιώντας ενδιάμεσα πολλές στάσεις! Πάνω στις Άμαξες θα βρίσκονται Ζακυνθινοί Κανταδόροι για να χαρίσουν σε όλους μοναδικές μελωδίες.

Στις 7:00μ.μ στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, η Μαντονιλινάτα Ζακύνθου ‘Αναστάσιος Λευτάκης 1958’ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από καρναβαλικές Μελωδίες. Ακολουθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δρώμενα της Ζακυνθινής Αποκριάς, η Κόκκινη Νύχτα. Η πιο κόκκινη νύχτα του νησιού είναι εδώ! Όλες και όλοι ντύνονται στα κόκκινα και δίνουν ραντεβού στην πλατεία Αγίων Σαράντα! Ώρα έναρξης 9:30μ.μ με face painting. Από εκεί χορεύοντας και τραγουδώντας, οι… κόκκινοι καρναβαλιστές φτάνουν στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 3:15μ.μ, επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού μπορούν να
παρακολουθήσουν την παραδοσιακή ομιλία του Διονυσίου Ρώμα «Στιτικέτσα» από την ομάδα
Λαϊκού Θέατρου Λιθακιάς ‘Κώστας Σκαντάλης’ Στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Λιθακιάς.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Μαντολινάτα και η Χορωδία Λιθακιάς με μαέστρο τον κ.Τάκη
Κοριανίτη. Στις 7:00μ.μ στην πόλη γίνεται ο εντυπωσιακός και μοναδικός στην Ελλάδα Βενετσιάνικος Γάμος. Η Πομπή θα συγκεντρωθεί και θα ξεκινήσει, μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας Ζακύνθου. Με το δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου γυρίζουμε νοερά, επτακόσια χρόνια πίσω πραγματοποιώντας
ένα «Τζαντιώτικο» Γάμο, με γεύση Βενετίας και με κυρίαρχα στοιχεία εποχής.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Το δρόμενο του βενετσιάνικου γάμου

Είναι το πρώτο Βενετσιάνικο Δρώμενο στην νεότερη Πολιτιστική Ιστορία της Ζακύνθου που προκαλεί την φαντασία μας όταν αντικρίζουμε κομψές αναγεννησιακές φιγούρες με κοστούμια θεατρικά, ακριβή αντίγραφα του 16ου αιώνα, σε μια πανδαισία χρωμάτων, αδιαφιλονίκητης κομψότητας και Χάρης, συνοδευόμενες με όργανα, σάλπιγγες, τύμπανα κ.α. Η κινησιολογία θυμίζει όπερα, ενώ ήχοι μπαρόκ γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Το πλήθος υποδέχεται με κωδωνοκρουσίες και τύμπανα τον νικητή Γαμπρό από την μεγάλη Ναυμαχία του Lepanto!

Επίσης γίνεται αναπαράσταση των «προικιών», της στέψης, με τα αναγεννησιακά χορευτικά από την σχολή χορού της Σόνιας Μηχανού και τα μουσικά, αναγεννησιακά ακούσματα από την φιλαρμονική Αρτεμησίων. Φέτος, το 2023 η παράσταση αφιερώνεται, ως φόρος τιμής, στον εμπνευστή και δημιουργό της, Αντώνη Μιλάνο, ζωγράφο και εθνικό καραβογράφο, όπου το ιστορικό και εικαστικό του έργο είναι παρακαταθήκη για το έθνος, μια ανιδιοτελής πολιτιστική συνεισφορά στην Ζάκυνθο και όχι μόνον.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:00 π.μ στην Πόλη Ζακύνθου βγαίνουν οι Ντελάληδες
και γεμάτοι κέφι, ξεσηκώνουν και αναγγέλλουν την έναρξη της μεγάλης Καρναβαλικής παρέλασης
στην Πόλη της Ζακύνθου! Στις 15:00 ξεκινά η μεγάλη παρέλαση με τον Βασιλιά Καρνάβαλο και όλα τα καρναβαλικά Γκρουπ, από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου με κατάληξη στην πλατεία Σολωμού.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Τελάλημα

Μετά το τέλος της μεγάλης παρέλασης το χορευτικό συγκρότημα ‘Υακίνθη’ θα παρουσιάσει
αστικούς χορούς της Ζακύνθου στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

Ακολουθεί στις 19:30 το Πόβερο Καρναβάλι, όπου ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το Βασιλιά Καρνάβαλο, με τη μεγαλοπρεπή κηδεία του με χορούς, τραγούδια κι οδυρμούς. Θα τον συνοδεύουν η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, συγγενείς και πολλοί λυπημένοι καρναβαλιστές. Η πομπή ξεκινά από την Ανάληψη και καταλήγει στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Εκεί θα ακούσει το τελευταίο αντίο από τους συγγενείς και θα παραδοθεί στην πυρά, την ώρα που πυροτεχνήματα θα στολίζουν τον Ζακυνθινό ουρανό.

Την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιήτε το έθιμο της Κούλουμα στο Τσιλιβί, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάνου ‘Το Τσιλιβί’ στο γραφικό λιμανάκι Βαρδιόλα, θα παρουσιάσει την καινούργια ομιλία του Σπύρου
Μαυρία ‘Το αμπέλι τση Διαμάντως μας’. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα προσφέρει δωρεάν σαρακοστιανά, αναψυκτικά και άφθονο κρασί. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει dj, ζωντανή μουσική και την ομιλία θα πλαισιώσει το χορευτικό συγκρότημα Υακίνθη. Αντίστοιχα Κούλουμα, με παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και πέταγμα χαρταετού γίνονται σε όλα τα χωριά του νησιού, στο καθένα με την δική του ιδιαιτερότητα.

Οι ομιλίες

Ένα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα έθιμο αιώνων, ένα εξαιρετικό δρώμενο, η «Ομιλία» αναβιώνει
κάθε Αποκριά σε αρκετά χωριά αλλά και στην πόλη της Ζακύνθου. Οι «Ομιλίες» είναι ζακυνθινό παραδοσιακό λαϊκό θέατρο, υπαίθριο, το οποίο στηρίζεται στο έμμετρο ομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο.Πρόκειται για μία μίξη της Κομέντια Ντελ Άρτε και του κρητικού δραματικού θεάτρου, εμπλουτισμένο όμως από το ζακυνθινό ταμπεραμέντο και την ντοπιολαλιά, που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό! Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των «ομιλιών» είναι ότι από το 1646 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα όλοι οι ρόλοι, εννοείται και οι γυναικείοι, παίζονταν και παίζονται αποκλειστικά από άντρες, ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Οι παραστάσεις αυτές, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως θέατρο δρόμου, ξεκίνησαν από την πόλη της Ζακύνθου και αργότερα παίζονταν και στα χωριά, «ανέβαιναν» συνήθως τις Απόκριες. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί φορούσαν μάσκες ώστε να μπορούν να σατιρίζουν τους αφεντάδες τους και
τα κακώς κείμενα της εποχής.

Σήμερα «Ομιλίες» παίζονται σε κάποια χωριά του νησιού, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό, από τους λίγους συλλόγους που έχουν μείνει. Ένα μικρό δείγμα των πραγματικά ξεκαρδιστικών «ομιλιών» είναι το «τελάλημα», δηλαδή η πρόσκληση που ακουγόταν στους δρόμους παραδοσιακά από τον τελάλη και η οποία πλέον γίνεται και γραπτώς στο πρόγραμμα που μοιράζεται, όπως αυτό της ομάδας Λαϊκού Θεάτρου «Κώστας Σκαντάλης», του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθακιάς.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Μεσσηνία

Με Τάμτα, Ζοζεφίν αλλά και αναβίωση εθίμων οι απόκριες στη Μεσσηνία Χιλιάδες κόσμου, αναμένεται να κατακλύσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τη Μεσσηνία… Στο «επίκεντρο» οι περιοχές με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν την παράδοση, τηρούν τα έθιμα αλλά και τις «απαιτήσεις» της νεολαίας.

Στην πρωτεύουσα του νομού, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Φεβρουαρίου κορυφώνεται το 10ο Καλαματιανό Καρναβάλι. Το Σάββατο στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση με κατάληξη την πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να στηθεί ένα ξέφρενο πάρτι με dj’s στα σοκάκια του «ιστορικού κέντρου» της πόλης.

Την Κυριακή στις 3μ.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση από το ιστορικό κέντρο και η οποία θα καταλήξει στην κεντρική πλατείας της πόλης. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης με μια μεγάλη συναυλία από την Τάμτα , ενώ παρουσιαστές του καρναβαλιού θα είναι η Έλενα Κώνστα και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, τη Μεσσήνη, πραγματοποιείται ένα από τα μακροβιότερα και πιο ιστορικά καρναβάλια όλης της χώρας. Το καρναβάλι της Μεσσήνης κλείνει φέτος 163 χρόνια και μετά τον «κορωνοϊό» επανέρχεται πιο δυναμικό από ποτέ… Το βράδυ της Κυριακής στις γειτονιές της «Μεθυσμένης Πολιτείας» αναβιώνουν οι παραδοσιακές φωτιές ενώ λίγο αργότερα στις 11:30 μ.μ. η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη υπόσχεται ένα ξέφρενο πάρτι στην «μικρή» πλατεία.

Την Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, αρχικά με την αναβίωση εθίμων, όπως το «Κρέμασμα της γριάς Συκούς» στις 12μ.μ. στην γειτονιά της «Κρεμάλας»,  το οποίο μας έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και το έθιμο της «Βάμαινας» της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας. Στις 3μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Πόλης θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση με 17 άρματα, περισσότερους από 1.500 καρναβαλιστές και παρουσιαστή τον Μεσσήνιο ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο. Το 163ο « νησιώτικο καρναβάλι» θα ρίξει αυλαία με μια μεγάλη συναυλία της Ζοζεφίν, στην κεντρική Πλατεία που αναμένεται να ξεκινήσεις στις 5μ.μ.

Όσοι βρεθούν στην περιοχή και επιθυμούν ένα αυθεντικό δρώμενο που έρχεται κατευθείαν από την αρχαιότητα, τότε την Καθαρά Δευτέρα πρέπει να επισκεφθούν το χωριό της Νέδουσας του δήμου Καλαμάτας, στην καρδιά του Ταϋγέτου. Με βαθιές τις ρίζες του στην αρχαία Διονυσιακή λατρεία, το “Δρώμενο της Ευετηρίας» αποτελεί το πιο αυθεντικό ολοήμερο δρώμενο σε ολόκληρο το νομό, το οποίο μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συμβολίζει την ίδια τη ζωή.

Πλούσιο καρναβάλι στην παλαιόχωρα Χανίων

Επιμέλεια Παντελής Χουλάκης

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για το μεγάλο καρναβάλι της Παλαιόχωρας, ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του νότου της Κρήτης.

Οι διοργανωτές, τοπικοί φορείς και εθελοντές, δουλεύουν εδώ και καιρό για το μεγάλο γεγονός, το 30ο Παλαιοχωρίτικο Καρναβάλι!!!

Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες επισκέπτες που θα καταφτάσουν στην περιοχή για να ξεφαντώσουν και να χαρούν το τριήμερο της Αποκριάς.

Από το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και για 3 ολόκληρες ημέρες, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από πλούσιες εκδηλώσεις που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

  • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου: η παρέλαση των αρμάτων ξεκινάει στις 18:30 και ακολουθεί party με τους @kouzinopoulosmusic & @steliosdiakrousis
  • Κυριακή 26 Φεβρουαρίου: στις 19:00 αποχαιρετάμε τις Απόκριες με το κάψιμο του καρνάβαλου και των βεγγαλικών, ενώ θα βραβευτεί η καλύτερη χειροποίητη στολή. Ακολουθεί μουσικό party με τον @kouzinopoulosmusic.
  • Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου:  γιορτάζουμε τα Κούλουμα μαζί με το Σύλλογο Κυρίων και Δεσποινίδων Κοντούρας στη παραλία του Γραμμένου.

Φέτος, αναμένεται να είναι σύμμαχος και ο καιρός, που προσφέρεται ανεπιφύλακτα για μια ολιγοήμερη απόδραση! Συνδυάστε ταξίδι στην εξοχή αλλά και διασκέδαση, την ηρεμία της φύσης αλλά και το ξεφάντωμα… Και όλα αυτά στο ίδιο μέρος, την Παλαιόχωρα.

Κυνήγι θυσαυρού

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Το Κυνήγι Θησαυρού, το παιχνίδι – θεσμός της Αποκριάς, επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικό και κεφάτο. Το Κυνήγι Θησαυρού 2023 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στα Χανιά!

Οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Φτιάξτε την ομάδα σας η οποία μπορεί να αποτελείται από όσα άτομα θέλετε και ορίστε έναν αρχηγό της ομάδας ο οποίος θα είναι πάνω από 18 ετών και θα έχει κινητό Android ή iOS

Προσοχή:

  1. Το email του αρχηγού που θα δηλώσετε στη φόρμα
    συμμετοχής θα είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για να
    εγγραφείτε στην εφαρμογή Rollick.
  2. Ο αρχηγός θα πρέπει να “κατεβάσει” στο κινητό του την
    εφαρμογή Rollick.
  3. Να κάνει εγγραφή ή login στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας το
    email που δήλωσε στη φόρμα
    Αναλυτικά: Ο πρώτος γρίφος θα δοθεί ραδιοφωνικά, μέσω του
    Zarpa Radio 89,6, στις 13:00 και θα σας «οδηγήσει» σε ένα
    συγκεκριμένο σημείο της πόλης (εντός των ορίων του δήμου
    Χανίων). Μόλις βρείτε ποιο είναι το σημείο και φτάσετε σε αυτό, θα
    πρέπει να εντοπίσετε τον άνθρωπό μας που θα βρίσκεται εκεί και
    θα σας δώσει τον επόμενο γρίφο. Από γρίφο σε γρίφο και από
    σημείο σε σημείο θα συνεχιστεί το παιχνίδι μέχρι να φτάσουμε στο
    σημείο τερματισμού.
    Τελευταία “δοκιμασία” μια λίστα με αντικείμενα (κάποια από αυτά
    θα σας έχουν ζητηθεί ήδη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού) τα
    οποία πρέπει να συγκεντρώσετε και να παραδώσετε στο σημείο
    τερματισμού.
    Νικητής είναι αυτός που θα τερματίσει πρώτος, αφού
    προηγουμένως έχει περάσει από ΟΛΑ τα σημεία ελέγχου και έχει
    συγκεντρώσει το μεγαλύτερο άθροισμα πόντων.

Απαραίτητη προϋπόθεση: Ο αρχηγός να έχει κινητό και να κατεβάσει την εφαρμογή Rollick(Android ή iOS) μέσα από την οποία θα του «αποκαλύπτονται» οι γρίφοι. Το Μεγάλο Κυνήγι Θησαυρού 2023 που συνδιοργανώνουν το Zarpa Radio 89,6, o Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΒΕΧ, είναι ένα φοβερά διασκεδαστικό, ομαδικό παιχνίδι το οποίο θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 26 Φεβρουαρίου και θα έχει ως έπαθλο 1.000 € μετρητά και δώρα συνολικής αξίας 10.000 €.

Η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι δωρεάν.

Ξεφάντωμα στον Κήσσαμο Κρήτης

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

To Κισσαμίτικο Καρναβάλι είναι πλέον ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και οικονομικά αλλά και να τον εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης η συμμετοχή των ομάδων, ο αυθορμητισμός και ο εθελοντισμός είναι και αυτά που το ενισχύουν το Κισσαμίτικο Καρναβάλι κάθε χρόνο ώστε να γίνεται καλύτερο. Για μια ακόμα χρονιά συμμετέχουν σχολεία , σύλλογοι γονέων, και πολιτιστικά σωματεία αλλά και ομάδες εκτός του Δήμου.

Με 17 καρναβαλικές ομάδες θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση στις το απόγευμα στην οδό Σκαλίδη.

Τα θέματα και οι παρουσίες των ομάδων θα εκπλήξουν ευχάριστα τους επισκέπτες στην παρέλαση θα δούμε, Καλαμπόκια που το έσκασαν και έγιναν ποπ κορν, Ευρωλαμόγια, Ζωγραφους, Πειρατές, Δακοσυμορία, Το γλυκό της χαράς, Στρουφάκια, Αλαντίν και Γιασμίν ,Μη μου τη Φύση τάρατε, Οι ασκοί του Αιόλου, Ζουμπουρλούδικα μωρά, Φανταράκια, Εξω –οι γήινοι και Halloween.

Πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 16.30
Ο Captain Carnival με την παρέα του σε μια αποκριάτικη παράσταση για τα παιδιά στην πλατεία Τζανακάκη. Αποκριάτικο πάρτι με Dj για μικρούς και μεγάλους .

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 15.00
Καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και ομάδων στην οδό Σκαλίδη
Παρουσίαση: Γεωργιλάκης Γιώργος

DJs: Νίκος Κατσικανδαράκης ( Nicholas Vibes),Βιολάκης Γιώργος

Συναυλία με τους Freak Tones στην πλατεία Τζανακάκη. Πάρτι στα καταστήματα της Πόλης

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 11.30
Κούλουμα στην παραλία Τράχηλα Γραμβούσας και πέταγμα χαρταετού. Παρουσίαση και παρασκευή νηστίσιμων εδεσμάτων από τους Κισσαμίτες Σεφ: Παντελάκη- Τερεζάκη Ιωάννα, Κουτρούλη Ευτύχη και κέρασμα για όλο τον κόσμο.

Παραδοσιακό γλέντι με τον Μανώλη Μιχελάκη στο βιολί, Δουνδουλάκη Λευτέρη στο λαγούτο και Αρχοντάκη Νίκο στη κιθάρα. Συμμετέχει ο Σύλλογος Κρητικών Χορών «Η Κίσσαμος» (Με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας

Πληροφορίες:
Τηλ : 2822340200 (Κα Μαρακάκη Βίκυ, Κος Ανδρουλάκης
Μανώλης)
Email:koinofelisdkis@gmail.com

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Διδυμότειχο

Επιμέλεια Μαρία Μανακά

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει και ο δήμος Διδυμότειχου την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:00 στην αυλή του Δημαρχείου ενώ θα πραγματοποιηθεί και αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους στην οδό Βενιζέλου το οποιό θα περιλαμβάνει μουσική, χορό, ξεφάντωμα ενώ, θα μοιραστούν αποκριάτικα δωράκια στα παιδιά.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο χωριό Μπέη Ασπρονερίου από τις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χωρούς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Απόκριες στην Καρδίτσα

Επιμέλεια Δώρα Μήτρα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο το νομό Καρδίτσας. Κορυφαία εκδήλωση, η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση του 40ου Καρναβαλιού στο δήμο Σοφάδων.

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση, και θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία Σοφάδων. Η καινοτομία για το 2023 είναι το φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών.

Ειδικότερα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του δήμου το «Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών», με μουσικοχορευτικές ομάδες από την Ρουμανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την Kροατία, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς τόσο στην πόλη των Σοφάδων όσο και σε
κοινότητες. Εκδηλώσεις για την Αποκριά οργανώνει και ο δήμος Καρδίτσας.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής των Απόκρεω και θα έχουν επίκεντρο τη Δημοτική Αγορά και την Κεντρική πλατεία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αποκριάτικες κατασκευές, πάρτυ, παραστάσεις με μάγους, και αποκριάτικες μασκότ και φυσικά την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου στις 7 το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία.

Στο δήμο Μουζακίου την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα το εορταστικό ενδιαφέρον στρέφεται στο Αγναντερό, όπου και εκεί θα αναβιώσουν από τους κατοίκους τα παλιά έθιμα των «κουδουνάδων», του παραδοσιακού «καραγκούνικου γάμου», αλλά και το ιδιαίτερα παραστατικό «κλέψιμο της αρκούδας». Επίσης, στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με μουσική από δημοτική ορχήστρα και ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών της ευρύτερης περιοχής.

Στο δήμο Παλαμά, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν πάρτυ μασκέ για μικρούς και μεγάλους και την Κυριακή στο Προάστιο στην κεντρική πλατεία θα γίνει μουσική αποκριάτικη εκδήλωση Σε όλους τους δήμους του Νομού Καρδίτσας την Καθαρά Δευτέρα και σε πολλές κοινότητες θα γίνουν τα παραδοσιακά κούλουμα με Σαρακοστιανά εδέσματα , προσφορά των δήμων.

Σέρρες: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος Αμφίπολης

  • Το έθιμο της «Ντερβένας» θα αναβιώσει και φέτος την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Πρώτη Σερρών ο Σύλλογος Φιλομούσων Πρώτης Σερρών «Η Πρόοδος». Στην πλατεία της  «Ντερβένας» στην περιοχή «Μετόχι» θα ανάψει μια μεγάλη φωτιά,  που συμβολίζει την κάθαρση και αναγέννηση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανεμηθούν  κρασί, τις πίτες και τα σαρμαδάκια.

  • Παραδοσιακά Κούλουμα με χορό, νηστίσιμα εδέσματα και διαγωνισμό χαρταετού διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο γήπεδο  Παλαιοκώμης η Τοπική Κοινότητα Παλαιοκώμης-Νέας Φυλής , οι σύλλογοι Εύξεινος Λέσχη, Γυναικών και ο Αθλητικός Σύλλογος Δόξας Παλαιοκώμης.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Δήμος Βισαλτίας

Τριήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο Φλάμπουρο, σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και τον Δήμο Βισαλτίας.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 16:30, θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτι. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου «Μπαμπούγερα» στην κεντρική πλατεία του χωριού

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή παραδοσιακή μουσική, στον ζουρνά ο Β. Καρακώστας.

Δήμος Βισαλτίας

Τριήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο Φλάμπουρο, σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και τον Δήμο Βισαλτίας.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 16:30, θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτι. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου «Μπαμπούγερα» στην κεντρική πλατεία του χωριού

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή παραδοσιακή μουσική, στον ζουρνά ο Β. Καρακώστας.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Δήμος Εμμ.Παππά

  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών και Φίλων του Νέου Σουλίου ΚΑΙ  ο Α.Μ.Γ.Σ. Πανσουλιακός διοργανώνουν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου , στις 7 το απόγευμα, το  άναμμα της «Στάβας» στην πλατεία του Νέου Σουλίου.
  • Τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων  διοργανώνει Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος. Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα αναβιώσει ο Σατυρικός Νταρνάκικος γάμος και θα ακολουθήσει γλέντι με την Ζυγιά του Ηλία Δημάνου στην πλατεία του χωριού. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα γίνει τα άναμμα «θυμωνιών» στους μαχαλάδες του χωριού.  Την  Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακή φασολάδα θα διανεμεηθεί στον Άι Γιώργη Δριάνοβας.
  • Ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χωριού Εμμανουήλ Παπά, το «Κούσασι» θα αναβιώσει ο ομώνυμο πολιτιστικό σύλλογος την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου ,στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Δήμος Ηράκλειας

  • Παραδοσιακά εδέσματα και μουσική περιμένουν τους επισκέπτες από τις 11 το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου στον πεζόδρομο Ηράκλειας, σε συνδιοργάνωση του Δήμου με τον Σύλλογο Βλάχων Ηράκλειας. Την Καθαρά Δευτέρα λαγάνα, χαλβάς και παραδοσιακή φασολάδα θα διανεμηθούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου.
  • Το παραδοσιακό έθιμο του γάμου θα αναβιώσει στην Κοίμηση του Δήμου Ηράκλειας τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 13.00,  στην πλατεία της Κοίμησηςαπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Κοιμήσεως και Φίλων. Θα διανεμηθεί φασολάδα, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με το παραδοσιακό σχήμα Ηδωνες.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Δήμος Ν.Ζίχνης

Γιορτή χαρταετού,θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο λόφο Αγίου Γεωργίου στη Μεσορράχη.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ζίχνης και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσορράχης.

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακή φασολάδα, τσίπουρο και νηστίσιμα εδέσματα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός χαρταετού.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Δήμος  Σερρών

  • Τα γνωστά «ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ», θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή  το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, προκειμένου να διασκεδάσουν τα παιδιά με animateur, μασκότ και ξυλοπόδαρους, ενώ ο DJ Πέτρος Καραστογιάννης για μια ακόμη φορά θα μας βάλει στο αποκριάτικο κλίμα με τις μουσικές του.
  • Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις ποικίλουν τόσο στην πόλη όσο και στην Κάτω Καμήλα , όπου και θα διεξαχθεί στις 14:30 η καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση με καρναβαλιστές, άρματα, βραβεύσεις και πολλές εκπλήξεις.
  • Από τις 10 το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, έως και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας στον πεζόδρομο της Χατζηιακώβου τα μέλη του συλλόγου «Γιορτή Τέχνης», θα πραγματοποιήσουν αποκριάτικες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με τον στολισμό του καρνάβαλου , ενώ στις 11 π.μ., θα διεξαχθεί η έκθεση αποκριάτικων κατασκευών από σχολεία, Κ.Δ.ΑΠ., εικαστικούς επαγγελματίες και μη. Θα ακολουθήσει στις 12:30μ.μ. η παρέλαση καρναβαλιστών , η οποία θα ξεκινήσει από την οδό Χατζηιακώβου μαζί με τους τυμπανιστές FASARIOZO. Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί πατινάδα με καντάδες και αστικά τραγούδια και στις 17:00 η βράβευση των δύο καλύτερων κατασκευών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το «τζαμάρισμα» με γκάιντες και νταούλια, ενώ στις 19:30  θα γίνει η παρέλαση και το κάψιμο του καρνάβαλου. Οι εκδηλώσεις της Γιορτής Τέχνης θα ολοκληρωθούν στις 21:30 μ.μ. με DJ set στην οδό Χατζηιακώβου.
  • Στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12 το μεσημέρι της  Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, θα αναβιώσει το αποκριάτικο έθιμο του ΜΠΕΗ από τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα ΗΔΩΝΕΣ.
  • Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία Ελευθερίας ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, θα αναβιώσει την Τζαμάλα 2023. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι και θα προσφερθούν κρασί και κεράσματα στους παρευρισκόμενους.

Την ίδια ώρα , στη συμβολή των οδών Στρυμόνος, Σιδηροκάστρου και Νικομηδείας, θα αναβιώσει η Τζαμάλα 2023, από το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος», με τη συμμετοχή του Μουσικού σχήματος «ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ», τους ζουρνάδες «ΔΡΑΜΑΛΗ» και πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους.

  • Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας θα διανεμηθούν δωρεάν Σαρακοστιανά εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.
    Επίσης τα κούλουμα θα πραγματοποιηθούν και σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Σερρών.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα – Ο απόλυτος οδηγός

Δήμος Σιντικής

  • Νυχτερινή παρέλαση καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου και του Δήμου Σιντικής «ΑΠΟΔΡΑΣΙ».
  • Το 27ο Καρναβάλι Σιδηροκάστρου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου,στις 4 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου.
  • «Μπαμπούγερα» θα αναβιώσουν στο Βαμβακόφυτο την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 2 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του χωριού, με την συνοδεία ζουρνάδων.
  • Παρέλαση καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στην τοπική κοινότητα Λιβαδιάς.
  • Πετριτσιώτικη Μασκαράτα με καρναβαλιστές, ξυλοπόδαρους,κλόπουν, παιχνίδι κρυμμένου θυσαυρού και γαϊτανάκι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ν.Πετριτσίου.

ΒΟΛΟΣ

Αγ. Λαυρέντιος Πηλίου: Στην Τρανή την Αποκριά με την Αγία Φανφάρα

ΦΡΟΣΩ ΠΑΥΛΟΥ

Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου διοργανώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 26 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00, μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού με τη συνοδεία πολυάριθμης μουσικής ομάδας, την ονομαστή “Αγία Φανφάρα”. Θα πρωταγωνιστούν τα χάλκινα πνευστά σε ρυθμούς παραδοσιακούς κι ευρύτερα βαλκανικούς.

Η Αγία Φανφάρα είναι μια πολυμελής ορχήστρα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και κρουστών, αποτελούμενη από μια ετερογενή ομάδα μουσικών από διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ένα κράμα από παραδοσιακούς σκοπούς και σύγχρονα τραγούδια της Ελλάδας και της ευρύτερης Βαλκανικής Χερσονήσου και Ανατολικής Μεσογείου.

Έχοντας ως βάση της το κέντρο της Αθήνας, η Αγία Φανφάρα συμμετέχει σε συναυλίες, φεστιβάλ, γάμους, βαφτίσεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Με σήμα κατατεθέν τη ζωντάνια, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό, οι συναυλίες της Αγίας Φανφάρας χαρακτηρίζονται από πανηγυρική διάθεση, πολλά ντεσιμπέλ και τρελό κέφι.

Καρδίτσα: Καρναβάλι Σοφάδων 2023-το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ

Η προσμονή μεγάλη, η διάθεση ακόμα μεγαλύτερη μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και το Καρναβάλι να είναι και πάλι γεγονός. Ένας θεσμός – γιορτή, το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΟΦΑΔΩΝ 2023

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, με το παραδοσιακό γλέντι στην Κεντρική πλατεία των Σοφάδων και την εντυπωσιακή Αποκριάτικη Παρέλαση. Αναλυτικά:

24/2 Παρασκευή Ώρα 21.00 καφέ ΚΑΡΜΑ

Αποκριάτικο πάρτι ενηλίκων από τον Σύλλογο Γυναικών Σοφάδων και ΔΟΠΑΠΣ

25/2 Σάββατο Ώρα 18.00 Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων

Υποδοχή μουσικοχορευτικών ομάδων από την Ρουμανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την Kροατία στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών»

25/2 Σάββατο Ώρα 19.30 Παραδοσιακό γλέντι

Με χορό, τραγούδι αλλά πάνω από όλα χαρούμενη διάθεση αναμένεται η εκδήλωση στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με λαϊκοδημοτική ορχήστρα ενώ παράλληλα με το γλέντι θα προσφερθεί σε όλους παραδοσιακό μπλουγούρι με πρόβειο κρέας και κρασί.

26/2 Κυριακή Ώρα 18.00 Μεγάλη Αποκριάτικη Παρέλαση

Εντυπωσιακή για μια ακόμη χρονιά αναμένεται η φετινή παρουσία αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στην Αποκριάτικη παρέλαση, το απόγευμα της Κυριακής.Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πιο ξεχωριστή στιγμή του Σοφαδίτικου Καρναβαλιού, που γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ντόπιους και επισκέπτες και θα εκτοξεύσει το κέφι και τον ενθουσιασμό στα ύψη, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ατέλειωτο πεδίο χαράς και διασκέδασης. Αμέσως μετά την παρέλαση, ακολουθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία.

27/2 Καθαρά Δευτέρα Παραδοσιακά Κούλουμα

Παραδοσιακά κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στις κοινότητες Ματαράγκας. Λουτροπηγής, Δασοχωρίου, Πύργου Κιερίου, Ανάβρας, Φίλιας, Μελισσοχωρίου, Κυψέλης, Μασχολουρίου, Κυψέλης και Μελισσοχωρίου

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Την Κυριακή 26/2 το καρναβάλι της Ικαρίας

Γιώργος Βιτσάρας

Το 28ο Πανικάριο καρναβάλι στον Εύδηλο ολοκληρώνεται την  Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 13.00 μμ με την καθιερωμένη παρέλαση των γκρούπ και των αρμάτων (Ικαριακής προέλευσης). Ακολουθούν  χορευτικά από το εργαστήρι χορού “Χοροέκφραση” και από τη σχολή χορού “Aiorisis”

Στο ρυθμό του καρναβαλιού η Αγιάσος – Το πρόγραμμα

Δήμητρα Λαχουρή

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων της Αγιασώτικης Αποκριάς, που συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την Κοινότητα Αγιάσου και την ΑΜΚΕ Visit Agiasos, με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Μέσα στο Γενάρη ο «Σάτυρος» προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό καλύτερης σάτιρας σε Γυμνάσιο-Λύκειο, επαναφέροντας μια παλαιότερη ιδέα η οποία δεν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ομάδες μαθητών από κάθε τάξη θα γράψουν καρναβαλικούς στίχους στη ντοπιολαλιά πάνω σε θέματα της επικαιρότητας. Τα έπαθλα θα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που θα παραμείνει στο σχολείο (στη νικήτρια τάξη), βιβλία με την ιστορία του Αγιασώτικου Καρναβαλιού και τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής. Η βράβευση θα γίνει την Παρασκευή, 24/2/2023, στην αποκριάτικη σχολική γιορτή, κατά την οποία εκφωνούνται παραδοσιακά οι ετήσιες μαθητικές σάτιρες.

Το πρόγραμμα

Σάββατο, 25/2/2023: Παιδικό μασκέ πάρτι στο Δημοτικό Πάρκο ή (σε περίπτωση  κακών καιρικών συνθηκών) στη Σκηνή του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Τμήμα Εικαστικών Αναγνωστηρίου).

Στο ρυθμό του καρναβαλιού η Αγιάσος – Το πρόγραμμα

Κυριακή της Τυροφάγου, 26/2/20223:

11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο:

Δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους με την Γιούλα Κουτσούμπου από το Humade Crafts Workshop (Οργάνωση: Visit Agiasos).

Συγκέντρωση φαρμάκων που δεν χρειάζονται και παράδοσή τους στο μη κερδοσκοπικό φορέα givemed, για να τα διαθέσει σε άτομα ευάλωτων ομάδων (Οργάνωση: Visit Agiasos).

Καρναβαλική μουσική και χορός (Οργάνωση: Visit Agiasos).

14:00 Πατινάδα στους δρόμους του χωριού με ντόπια μουσική κομπανία και αναβίωση του εθίμου της Περικεφαλαίας (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου – ΣΑΤΥΡΟΣ).

15:00 Ο αγερμός θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς, όπου θα παρουσιαστεί το καρναβαλικό συγκρότημα «Η άγρια φυλή από τη Μπουτσου-άνα» (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ).

Στο ρυθμό του καρναβαλιού η Αγιάσος – Το πρόγραμμα

Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο, προσφορά της οικογένειας Μιχάλη Π. Δελόγκου και της καφετέριας «Το σοκάκι». (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ – Κοινότητα Αγιάσου).

Λειτουργία Δημοτικού Καρναβαλικού Εκθετηρίου «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ» (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου).

Καθαρή Δευτέρα, 27/2/2023:

11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο:

Γαϊτανάκι (Οργάνωση: Visit Agiasos)

Mουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια και το Παιδικό Χορευτικό του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου – Visit Agiasos).

Στον κόσμο θα διανέμεται δωρεάν φασολάδα (Οργάνωση: Visit Agiasos).

Έκθεση φωτογραφιών καρναβαλικών εκδηλώσεων περιόδου 1940-2022 (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ – Αναγνωστήριο).

12:00 Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργεί εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας όχι μόνο για τα παιδιά του Τμήματος, αλλά και για τα παιδιά των επισκεπτών μας (Οργάνωση: Εικαστικό Τμήμα Αναγνωστηρίου).

15:00 Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πλατεία Δημαρχείου με την παρουσίαση του συγκροτήματος «Η ωραία κοιμωμένη» (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ)

Προσφορά νηστήσιμων εδεσμάτων και ποτών στον κόσμο στην Πλατεία Δημαρχείου, με την ευκαιρία της έναρξης της σαρακοστής  (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου – ΣΑΤΥΡΟΣ).

Στον πάγκο των εδεσμάτων θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και θα υπάρχει κουμπαράς αλληλεγγύης για το γνωστό καρκινοπαθή συγχωριανό μας που υποβάλλεται σε θεραπεία, τη σύζυγο και τα εγγόνια του.

Λειτουργία Δημοτικού Καρναβαλικού Εκθετηρίου «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ» (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου).

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ανεβάζει στροφές το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας για την τελική ευθεία της Αποκριάς

Βασίλης Σιώμος

Ανεβάζει στροφές το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας μπαίνοντας στην τελική ευθεία των φετινών Αποκριάτικων εκδηλώσεών του. Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 ξεκινά η μεγάλη με άρματα Αποκριάτικη παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην πλατεία δικαστηρίων από την πλευρά του λιμανιού της Πρέβεζας θα διοργανώσει την τελετή λήξης του Καρναβαλιού.

Οι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής τρέχουν να παραγγείλουν στολές για να συμμετέχουν στα γκρουπ και να μη χάσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή , όσοι-όσες μόνοι, μόνες ή με τις παρέες τους δεν θα ενταχθούν σε κάποιο από τα γκρουπ αλλά θα παρελάσουν με τις “Αυτοσχέδιες ομάδες του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας” , με όποια Αποκριάτικη στολή έχουν ή θέλουν να φορέσουν προβάρουν τις Αποκριάτικες στολές τους,  ενώ στα άρματα  οι κατασκευαστές τους μπαίνουν στην τελική ευθεία των εργασιών.

Ο καιρός προβλέπεται κάτι παραπάνω από ανοιξιάτικος, σχεδόν καλοκαιρινός και το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας θα το… τερματίσει και θα καταπλήξει τα πλήθη! Στέλνοντας έντονο άρωμα Αποκριάς σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μεγάλη με άρματα Αποκριάτικη Παρέλαση Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

Τόπος Συνάντησης-Αφετηρία: Λ. Ειρήνης (πρώην ΚΤΕΛ) Τερματισμός: Πλατεία Ανδρούτσου

Ώρα συνάντησης Αρμάτων 17.30-ώρα συνάντησης Καρναβαλιστών 18.30 ώρα έναρξης παρέλασης: 19.00

Σειρά παρουσίασης των αρμάτων στην Αποκριάτικη παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας

Βασιλιάς Καρνάβαλος

Γκρουπ 105 “Η Κιβωτός του Νώε”(ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΕΕΕΚ Πρέβεζας και 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

Γκρουπ 102 “Τα Morfoji” ΚΔΑΠ morfosi

Γκρουπ 118 “baby College η αποφοίτηση”

Γκρουπ 120 “Τιγράκια” Βρεφονηπιακός σταθμός ολοκληρωμένης φροντίδας

Γκρουπ 106 ” Τα στρουμφάκια” (Βρεφονηπιακός σταθμός Παραμυθούπολη

Γκρουπ 133 “Τα παιδιά των λουλουδιών”   Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 5ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας

Γκρουπ 125 “Μάγισσες και Μάγοι Εν δράση”

Γκρουπ 128 Για να σωθούμε Ζόμπι θε να γίνουμε-“Ψυχαργώς”

Γκρουπ 124 “Draculinia & dracula”

Γκρουπ 113 « Παραδεισένια Καλλιτεχνόπουλα » ΚΔΑΠ Καλλιτεχνούπολη

Γκρουπ 115 “Οι Βασίλισσες του πάγου” (Αθλητικός Γυμναστικός σύλλογος “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Γκρουπ 92 “Wednesday” 8ο Δημοτικό σχολείο Ελαιώνα

Γκρουπ 98 ” Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας”

Γκρουπ 108 “POP ART”

Γκρουπ 132 “mundial”

Βασίλισσα του Καρναβαλιού Κατιάνα Καλντουρμίδη

Γκρουπ 90 “”BarrocoRococo”

Αυτοσχέδιες ομάδες Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας

(Ο καθένας και η καθεμιά  μόνος, μόνη ή με την παρέα του μπορεί να φορέσει οποιαδήποτε Αποκριάτικη στολή έχει ή θέλει και μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα στη μεγάλη με άρματα αποκριάτικη παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας).

Γκρουπ 104 “Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών”  Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας

Γκρουπ 99 “Χαβάη” 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

Γκρουπ 111 “Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος” Μύτικας Πρέβεζας

Γκρουπ 119 “bella venezia” (Μπέλα Βενέτσια) Άγιος Θωμάς

Γκρουπ 107 “Μυστικές Αποστολές” 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας

Γκρουπ  135   “Παίζει πάρτυ στο νησί” Μουσικό σχολείο Πρέβεζας

Γκρουπ 117 “Πειρατές” του Αμβρακικού”

Γκρουπ 100 “”The Olympic Gods”” (Εργοστάσιο FOPPEN)

Γκρουπ 187 “Carnavalo …covid’

Βασίλισσα του Καρναβαλιού Ιωάννα Νάτσου

Γκρουπ 123 “Καρναβαλικός Πυρετός το Σαββατόβραδο”

Γκρουπ “2023” “Ακυβέρνητο Καράβι”

Γκρουπ 97 “Dia de Los muertos”

Γκρουπ 101 The”Addams Family”

Γκρουπ 109 “Σούπερ Ήρωες”-Μορφωτικός Εκπολιτιστικός σύλλογος Αρχαγγέλου

Γκρουπ 211 “Της Ακρίβειας τα λόμπι μας εκαταντήσαν ζόμπι”-σύλλογος ηχοτρόπιο

Γκρουπ 116 “ΑΓ Ελλαδιστάν”

Γκρουπ 127 “ΚΑΜΑΡΙέρες

Γκρουπ 74 “Ασπρο-Μαύρο” “Το μυαλό είναι ο στόχος”

Παρουσιαστής της Μεγάλης με άρματα Αποκριάτικης Παρέλασης του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας ο γνωστός Καλλιτέχνης-Μίμος Διονύσης Ζάχος.

Αποκριάτικη μουσική  στην μεγάλη με άρματα παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας θα παίξει ο Χρήστος Συγκούνας.

Απόκριες στα Γιάννινα

Βασίλης Σιώμος

Απόκριες στα Γιάννινα και τηρώντας τα έθιμα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης θα ανάψουν τις παραδοσιακές τζαμάλες. Χορός γύρω από τη φωτιά, άφθονο δωρεάν λευκό και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ ζεστή φασολάδα…

Για το 2023, 67 τζαμάλες θα ανάψουν σε όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023.

Ο πολιτιστικός σύλλογος “Κατσικά”, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, 26 Φεβρουαρίου, σας περιμένει στο «Καρναβάλι Κατσικά». Η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 12. Παρουσιάζουν η Βίλιαν Στασινού και ο Μίλτος Γήτας. Στις μουσικές επιλογές ο Χάρης Τσίτος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651094039 και ώρες 19:00 με 21:00 καθημερινά.

Τα γαϊτανάκια, που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Την Καθαρά Δευτέρα, στα Κούλουμα, θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια, από τις 12 το μεσημέρι, παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα.

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Κούλουμα στην Καλαμίτσα και στους Φιλίππους

Σάκης Ασβεστάς

Καθαρά Δευτέρα σε λίγες ημέρες και ήδη έχουν δρομολογηθεί εκδηλώσεις σε δύο σημεία του Δήμου Καβάλας, με το πέταγμα του χαρταετού από μικρούς, αλλά και μεγάλους να έχει την τιμητική του.

Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το έθιμο «πιάνουμε το φίδι» στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» και στο πάρκο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η διοργάνωση ανήκει στον Δήμο Καβάλας και στους Πολιτιστικούς  Συλλόγους του  Δήμου Καβάλας.

Δράμα: Η Χωριστή υποδέχεται τον Βασιλιά Καρνάβαλο

Τασούλα Κρητικού

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο χώρο του Αναγνωστηρίου, θα πραγματοποιηθεί πάρτυ νεολαίας ενώ το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα, ακολουθεί ο Τρανός Χορός.

Για την Κυριακή 26 φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί στον αύλειο χώρο της εκκλησίας στη Χωριστή, Αντάμωμα Χορευτικών στις 12 το μεσημέρι, με το Σύλλογο Χωριστής, τη Θρακική Εστία Δράμας, την Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας, τον Ποντιακό πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροβάτου «Το Καρς» και άλλους συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, στις  2 το μεσημέρι, με την μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού Χωριστής.

Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα παρελάσουν και θα χορέψουν με αποκριάτικες φιγούρες πληθώρα καρναβαλιστών κάθε ηλικίας. Επίσης, θα προσφερθεί φασολάδα από το Σύλλογο Φαρασιωτών Καππαδοκίας Χωριστής «Ο Άγιος Βασίλειος», το πατροπαράδοτο έθιμο της έναρξη της Σαρακοστής.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Φιλάνθη Λάγιου

Με εκδηλώσεις στην πόλη και τα χωριά και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα, κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και η Κ.Ε. Φάρις.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή αποκριάτικη παρέλαση με αφετηρία από τη συμβολή της Αριστομένους με το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στις 20.00 και κατάληξη στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί DJ party με τον DJ PANTELIS.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 16.00, με σημείο εκκίνησης την Πλατεία 23ης Μαρτίου και κατάληξη στην Κεντρική Πλατεία – Βασ. Γεωργίου της Καλαμάτας, όπου θα ακολουθήσει συναυλία με την Τάμτα. Παρουσιάζουν οι Έλενα Κώνστα και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/2/2023)

20:00 Νυχτερινή Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης & Dj Street Party με τον DJ Pantelis στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ (26/2/2023) – Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας (Βασ. Γεωργίου)

16:00 Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση & Τελετή Λήξης – Παρουσιαστές: Λάμπρος Κωνσταντάρας – Έλενα Κώνστα

Συναυλία με την Τάμτα.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (27/2/2023)

11:00 Φεστιβάλ Χρωμάτων/carnival edition – Ακτή ΝΟΚ (παιδική χαρά της οδού Ναυαρίνου)

Στις Κοινότητες:

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/2/2023)

Βρωμόβρυση Δ.Ε. Αρφαρών – Οικισμός Κρασοπούλα – Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου,19:00, Παραδοσιακή Μακαρονάδα με βακαλάο

ΚΥΡΙΑΚΗ (26/2/2023)

Αρφαρά Δ.Ε. Αρφαρών – Κοινοτικό Γραφείο,19:00, Φωτιές – Παραδοσιακή Μακαρονάδα

Άγιος Φλώρος Δ.Ε. Αρφαρών,19:00, Παραδοσιακή Μακαρονάδα – Αερόστατα

Πλατύ Δ.Ε. Αρφαρών – Πλατεία, 19:00, Φωτιές – Παραδοσιακή Μακαρονάδα

Άρις Δ.Ε. Άριος – Πλατεία,18:00, Παραδοσικά Εδέσματα

Κάτω Άμφεια Δ.Ε. Θουρίας – Δημοτικό Σχολείο, 19:00, Φωτιές – Παραδοσιακή Μακαρονάδα με βακαλάο

Μικρομάνη Δ.Ε. Θουρίας – Πλατεία, 20:00, Παραδοσιακά Εδέσματα

Σπερχογεία Δ.Ε. Καλαμάτας – Πλατεία, 19:00, Φωτιές – Αερόστατα – Παραδοσιακή Μακαρονάδα

Ασπρόχωμα Δ.Ε. Καλαμάτας – Καλάμι – Δημοτικό Σχολείο, 12:00, Παραδοσιακά Εδέσματα

Αλώνια Δ.Ε. Άριος – 12.00, Παραδοσιακά Εδέσματα

Αρτεμισία Δ.Ε. Καλαμάτας – Πλατεία, 18:00 Παραδοσιακά Εδέσματα

Αλαγονία Δ.Ε. Καλαμάτας, 20:30, Αποκριάτικα τοπικά δρώμενα με παραδοσιακά εδέσματα

Νέδουσα Δ.Ε. Καλαμάτας, 19:00, Παραδοσιακά Εδέσματα

Λαδά Δ.Ε. Καλαμάτας – Πλατεία, 12:00, Παραδοσιακή Μακαρονάδα με βακαλάο

Λέϊκα Δ.Ε. Καλαμάτας – Πλατεία, 18:00, Παραδοσιακή Μακαρονάδα – Αερόστατα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (27/2/2023)

Νέδουσα Δ.Ε. Καλαμάτας – Δρώμενο Ευετηρίας, 10:00, Αγερμός, 12:00, Δρώμενα

Βέργα Δ.Ε. Καλαμάτας – Πάρκο Αλμυρού, 12:00, Κούλουμα

M. Μαντίνεια Δ.Ε. Καλαμάτας – Δημοτικό Σχολείο, 11:00, Κούλουμα – Πέταγμα Χαρταετού

Θουρία Δ.Ε. Θουρίας – Πλατεία, 11:00, Κούλουμα

Πολιανή Δ.Ε. Θουρίας, 11:00, Κούλουμα – Πέταγμα Χαρταετού

Μικρομάνη Δ.Ε. Θουρίας – Πλατεία, 11:00, Κούλουμα

Αιθαία Δ.Ε. Θουρίας – Πλατεία, 18:00, Κούλουμα – Παραδοσιακά Εδέσματα

Άρις Δ.Ε. Άριος – Πλατεία, 11:00, Κούλουμα – Παραδοσιακά Εδέσματα

Αριοχώρι Δ.Ε. Άριος – Δημοτικό Πάρκο, 11:00, Κούλουμα

Άμμος Δ.Ε. Άριος, 11:00, Κούλουμα

Δήμος Μεσσήνης: Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

Φιλάνθη Λάγιου

Σε αποκριάτικους ρυθμούς ζει ο Δήμος Μεσσήνης, με το τελευταίο Σαββατοκύριακο να είναι γεμάτο εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Παρασκευή (24/02/2023)

19:00 Καλέσματα στο Ιστορικό Δημαρχείο και την κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με την συμμετοχή των χορευτικών συλλόγων Μεσσήνης.

20:00 Μασκέ πάρτι στο Ideal από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης.

Σάββατο (25/02/2023)

10:00 Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού από τον Σύλλογο «Η χαρά του παιδιού» στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

21:00 Αποκριάτικος χορός Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης & Τμημάτων Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών, με τη συμμετοχή του τραγουδιστή Βαγγέλη Δούβαλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ρόδον».

Κυριακή (26/02/2023)

11:00 Παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Μεσσήνης στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Συμμετέχουν οι: Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι Φίλοι της Μεσσήνης, Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης.

20:00 Αναβίωση Παραδοσιακών δρώμενων «Τυρής – Ταραμάς» & «Φάγατε – Φάγαμε» στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Τενέδου (Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης).

21:00 Παραδοσιακές φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης.

Φωτιά του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη & 28ης Οκτωβρίου.

Φωτιά στα Μπατζάκια μας στου Καίσαρη, στην οδό Πολυτεχνείου.

Φωτιά του Θ.Ε.Μ. στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα, απέναντι από το Μουσείο Τ. Κατσουλίδη.

Φωτιά του Α.Ο.Μ. στο πάρκινγκ του Αγ. Ιωάννη, στην οδό Σπυροπούλου.

Φωτιά από το κατάστημα “Brutal” στην οδό Δημάρχου Σταύρου Τσούση.

23:30 Street party στην μικρή πλατεία Μεσσήνης με την ραδιοφωνική παραγωγό και dj Ράνια Κωστάκη και τον συνεργάτη της Σταμάτη Βάκρινο.

Καθαρά Δευτέρα (27/02/2023)

11:30 Οι Φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης οδεύουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα.

12:00 Αναπαράσταση Δίκης και Απαγχονισμού της γρια-Συκούς από το θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης.

12:30 Κρεμάσματα & κεράσματα στην Κρεμάλα.

14:30 «Οι Βάμαινες» στους δρόμους της πόλης από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης.

15:00 Βαρυσήμαντος λόγος Βασιλιά Καρνάβαλου, Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Παρουσιάζουν ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Νίκος Ρούτσης.

17:00 Μεγάλη μουσική συναυλία με την δημοφιλή ποπ τραγουδίστρια Josephine στη πλατεία Μεσσήνης.

Κατά την διάρκεια του τριημέρου 25-27/02/2023 στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη». Θα φιλοξενηθεί έκθεση Αφίσας του Νησιώτικου Καρναβαλιού από το αρχείο του Νίκου Ρούτση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΠΕΙΑΣ

Καθαρά Δευτέρα (27/02/2023)

10:30 Κούλουμα στη πλατεία Τ.Κ. Λογγάς από τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Λογγάς.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

Κυριακή (26/02/2023)

18:00 «Το καρναβάλι του Μαλλιαρού» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μαγγανιακού της Τ.Κ. Μαγγανιακού.

19:00 Φωτιά στην πλατεία της Κοινότητας Ανδρούσας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ

Κυριακή (26/02/2023)

19:00 Φωτιά και αποκριάτικες δράσεις από τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Αριστομένους – Χορεύτρας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΘΩΜΗΣ

Κυριακή (26/02/2023)

19:00 Φωτιά στην πλατεία της Κοινότητας Βαλύρας.

Καθαρά Δευτέρα (27/02/2023)

11:00 Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού, στο γήπεδο της Βαλύρας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Καθαρά Δευτέρα (27/02/2023)

10:00 Πέταγμα χαρταετού, στην τοποθεσία «Φάρος» παραλίας Πεταλιδίου.

12:30 Κούλουμα στη πλατεία Πεταλιδίου.

ΚΟΖΑΝΗ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Παραδοσιακής Αποκριάς όπου κυριαρχεί οι καυστική σάτιρα και η παραδοσιακή μουσική στους Φανούς

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

11.00

Ιστορική ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης

Άγιος Νικόλαος, Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, Αρχοντικό Βούρκα, Δημοτική Χαρτοθήκη, με τη διπλωματούχο ξεναγό κ. Έλενα Τσιόπτσια. Σημείο εκκίνησης Δημαρχείο Κοζάνης

ΒΡΑΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ – ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ & ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

18.15 – 18.45

Κεντρική Πλατεία

Καππαδοκία

Συμμετέχουν:

Λαογραφικός Όμιλος Σημάντρων Χαλκιδικής, Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Καππαδοκών Αξού «Αγία Μακρίνα» , Σύλλογος Φαρασιωτών Καππαδοκίας Βαθυλάκου Κοζάνης

18.45 – 19.15

Κεντρική Πλατεία:

Μικρασία

Συμμετέχουν:

Σύλλογος Μικρασιατών ΠΕ Κοζάνης, Πανελλήνια Ένωση Κουβουκλιωτών «Όσιος Βαραδάτος εκ Προύσης» Κοζάνης, Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία», Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας, Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, Σύλλογος Μικρασιατών Μενεμένης – Αμπελοκήπων «Η Αγία Παρασκευή»

19.15 – 20.15

Κεντρική Πλατεία

Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων Κοζάνης, συμμετέχουν:

19:15-19:45

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί»

Λαογραφικός Όμιλος Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης»

Πολιτιστικός Σύλλογος  «Κόζιανη»

19:45-20:15

Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης

Χορευτικός Όμιλος Κοζάνης

19:45 – 20:15

Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης

Χορευτικός Όμιλος Κοζάνης

20.15

Κεντρική Πλατεία

Φανός Λάκκος τ΄Μάγγαν

21.00

Κεντρική Πλατεία

Μοντέρνοι χοροί

Συμμετέχουν: Έκφραση, Μακεδονική Δύναμη, Ακάδημος (Γυμναστήριο Σάντρα), «Cosa latina» Π. Σ. Αγίου Δημητρίου (Φανός)

21.00

Φανός Λάκκος τ΄Μάγγαν

Άναμμα & γλέντι του Φανού

22.00

Κεντρική Πλατεία

Πάρτι Νεολαίας του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κοζάνης.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

11.00

Ιστορική ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης

Άγιος Νικόλαος, Ιστορικό Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης, Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας «Νίκος Καλογερόπουλος», Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη με τη διπλωματούχο ξεναγό κ. Έλενα Τσιόπτσια. Σημείο εκκίνησης Δημαρχείο Κοζάνης

15.00

Παύλου Μελά έως τέρμα Πλατείας Αριστοτέλους

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ

Μετά το πέρας της παρέλασης

Κεντρική Πλατεία

Άναμμα Κεντρικού Φανού από τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα – Δεξίωση στο Δημαρχείο

18.00

Κεντρικοί πεζόδρομοι – κεντρική πλατεία

Παρέλαση ομάδας κρουστών “Paranaue”

20.30

Άναμμα όλων των Φανών: Άη Δημήτρης, Άη Θανάσης, Αλώνια, Αριστοτέλης, Γιτιά, Κασμιρτζήδις, Κεραμαριό, Κόζιανη, Κρεβατάκια, Λάκκος τ΄Μάγγαν, Μπουντανάθκα, Παύλος Μελάς, Πηγαδ’ απ’ του Κεραμαριό, Πλατάνια, Σκ’ρκα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Στις παρακάτω τοποθεσίες προσφέρονται νηστίσιμα από Συλλόγους:

10.00

Κερασιά, Πλατεία κοινότητας Αθλητικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κερασιάς «Ελιμειακός»

Κήπος, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου

Ροδιανή, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδιανής «Η Ωραία Ελένη»

11.00

Αιανή σε όλους τους φανούς

Κάτω Κώμη, στο χώρο του συλλόγου Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης»

Κρόκος, Εξωκλήσι Αγίου Πνεύματος, Δημοτική Ενότητα Κρόκου & Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας»

Καρυδίτσα, Πάρκο Αγίας Παρασκευής Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρυδίτσας «ΓΑΥΡΟΣ» (σε περίπτωση κακοκαιρίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου)

Μεταμόρφωση, στο λόφο του Αη λιά (σε περίπτωση κακοκαιρίας στον χώρο του συλλόγου) Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης

Αγία Παρασκευή, Εξωκλήσι Αγίου Αθανασίου Μορφωτικός, Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής

Καισαρειά, περιοχή Παναγιά Πολιτιστικός Σύλλογος Καισαρειάς «Τα 7 πλατάνια»

12.00

Άνω Κώμη, στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου

Ρύμνιο, Πλατανόδασος, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυμνίου (σε περίπτωση κακοκαιρίας στην αίθουσα του Συλλόγου)

Πάρκο Ηπειρωτών «Κωνσταντίνος Τσιάντας», (στη θέση Κλιούγκι) Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ

Πετρανά, Ιππικό Κέντρο Ιππικός Σύλλογος Κοζάνης «Άγιος Νικάνορας»

Καταφύγιο Σμάθκο Κοζάνης Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης

Μελίσσια, Πρώην Δημοτικό Σχολείο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μελισσίων

Δάσος Κουρί Κοζάνης-Κατασκηνωτικό Κέντρο «Ι. Χαλκιάς» Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κοζάνης

13.00 Περιοχή Σμάθκο Κοζάνης, Σύλλογος «Κασμιρτζήδις»

ΞΑΝΘΗ

Ολόκληρο το πρόγραμμα

ΛΑΡΙΣΑ

Απόκριες και Κούλουμα στο Δήμο Κιλελέρ

Μίνα Μαυρογιάννη

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται και ο Δήμος Κιλελέρ, ο οποίος διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις στην πλατεία της Νίκαιας με συνδιοργανωτές το Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο «Θεόκλητος Φαρμακίδης»,  τον Όμιλο Γυναικών Δήμου Κιλελέρ «Αρωγή Αλληλεγγύη»,  τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, το ΚΑΠΗ Νίκαιας, το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κιλελέρ, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας και την Τοπική Κοινότητα Νίκαιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Νίκαια έχει ως εξής:

-Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί. Παιδικό αποκριάτικο πάρτι με κλόουν, DJ  κομφετί, face painting,  κεράσματα.  Υπεύθυνος της εκδήλωσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.

-Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ.  Άναμμα φωτιάς, γαϊτανάκι, καμήλα, παραδοσιακός χορός  με πλήθος καρναβαλιστών,  αποκριάτικο open mic, κάψιμο καρνάβαλου.  Σουβλάκια λουκάνικα κρασί.  Υπεύθυνος της εκδήλωσης ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος “Θεόκλητος Φαρμακίδης”.

-Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 11:30  το πρωί.  Παραδοσιακός αποκριάτικος χορός με χορευτές του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου  “Θεόκλητος Φαρμακίδης”, παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.  Σαρακοστιανά εδέσματα,  φακές, λαγάνες, dj  με αποκριάτικη παραδοσιακή μουσική.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης ο σύλλογος γυναικών Νίκαιας  και ο Όμιλος Γυναικών Δήμου Κιλελέρ ” Αρωγή αλληλεγγύη”.

Παράλληλα αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ οι οποίες περιλαμβάνουν τσικνίσμα, κάψιμο καρνάβαλου, καρναβαλικές παρελάσεις, παραδοσιακή φασολάδα, κλόουν και ψυχαγωγούς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις τοπικές κοινότητες του Δήμου  έχει ως εξής:

Σάββατο 25/2/2023 Άγιος Γεώργιος, Κυπαρίσσια, Γλαύκη και  Χάλκη.

Κυριακή 26/02/23  Σωτήριο, Αγναντερή,  Καλαμάκι, Κιλελέρ, Μέλισσα, Λοφίσκος, Μαυροβούνι,  Βούναινα,  Μύρα,  Καλό Νερό,  Σοφό,  Γαλήνη,  Γλαύκη,  Ελευθέριο,  Μελία και Ομορφοχώρι.

Καθαρά Δευτέρα  27/02/23 Αρμένιο, Μεγάλο Μοναστήρι,  Αγναντερή, Καλαμάκι, Κιλελέρ, Νέο Περιβόλι, Άγιοι Ανάργυροι, Βούναινα, Μικρό Βουνό, Δίλοφος, Ζάππειο, Μοσχοχώρι, Μύρα, Καλό Νερό,  Σοφό, Χαρά, Νέες Καρυές, Γαλήνη, Γλαύκη, Ελευθέριο, Μελία, Μελισσοχώρι, Ομορφοχώρι, Πλατύκαμπος και Χάλκη.

Αποκριά και Κούλουμα στον Όλυμπο

Ευάγγελος Μητρούσιας

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και ο Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού (ΟΠΑΔΔΟ) μαζί με πολιτιστικούς και ορειβατικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων του Δήμου σας προσκαλούν να γιορτάσετε τις Αποκριές και τα Κούλουμα στον Όλυμπο!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

20:30 Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στην κεντρική λεωφόρο του Λιτοχώρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

15:00 Παρέλαση μαθητών-καρναβαλιστών των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Λιτοχώρου στην κεντρική λεωφόρο. Ακολουθεί παιδικό πάρτι στο ανοιχτό θέατρο του Πάρκου Λιτοχώρου με συνοδεία μουσικής και ανιματέρ.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΔΙΟΝ

Από τις 20:00: Κάψιμο των «Φανών» στο σημείο του «Αλεξικέραυνου» και στον «Παληογιάννη».

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Από τις 20:00: Άναμμα των κέδρων στις γειτονιές του Λιτοχώρου.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Από τις 20:00: Άναμμα κέδρων με μουσική στην πλατεία της Λεπτοκαρυάς. Συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» Λεπτοκαρυάς με την υποστήριξη της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς.

ΣΚΟΤΙΝΑ

18:30 Άναμμα της «Τσαγκάλας» συνοδεία ζωντανής μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο Σκοτίνας. Οργανώνει η Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας.

ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

19:00 Άναμμα της «Τσαγκάλας» στην πλατεία του Νέου Παντελεήμονα με μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέου Παντελεήμονα.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

17:30 Η παρέλαση των καρναβαλιστών στον κεντρικό δρόμο υπόσχεται την απόλυτα αποκριάτικη ατμόσφαιρα.

19:30 Άναμμα της «Τσαγκάλας» στον χώρο πίσω από την εκκλησία, υπό τους ήχους μουσικής από dj. Οργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ | ΚΟΥΛΟΥΜΑ

ΒΡΟΝΤΟΥ

12:00 Κούλουμα από τον ΕΟΣ Βροντούς στους Αγίους Αποστόλους με πέταγμα χαρταετού και δωρεάν φασολάδα στο αναψυκτήριο-γραφείο του Συλλόγου.

ΔΙΟΝ

18:00 Πέταγμα του Αερόστατου στην κεντρική πλατεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δίου «Ολύμπιος Ζευς».

ΚΑΡΙΤΣΑ

11:00 Απολαύστε τα Κούλουμα στον Άγιο Βασίλειο με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων (φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ταραμά). Οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρίτσας «Όλυμπος».

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

10:00 Παραδοσιακά κούλουμα με μουσική στην πλατεία του χωριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορφέα» Λεπτοκαρυάς και των χορευτικών τμημάτων της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς.

16:00 Μεγάλη παρέλαση Καρναβαλιστών στον πεζόδρομο της Λεπτοκαρυάς.

ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

11:00 Κούλουμα με σαρδέλες, φασολάδα, λαγάνα και μπουφέ με συνοδεία μουσικής στην πλατεία της Κοινότητας. Οργανώνει ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Παντελεήμονα.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

11:00 Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και χαλβά δίπλα στην Εκκλησία. Οργάνωση: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα.

ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ

11:00 Διασκέδαση των παιδιών με ανιματέρ στο κέντρο της Κοινότητας.

13:30 Προσφορά φασολάδας & σαρακοστιανών εδεσμάτων.

15:00 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών και του τμήματος Hip-Hop!

18:00 Άναμμα της «Τσαγκάλας».

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πόρω

Oι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Τεμπών

Ευάγγελος Μητρούσιας

ΟΙ εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στις πλατείες και στα πρώην δημοτικά σχολεία των χωριών ξεκινώντας από τις 17:30 μ.μ. στην πλατεία Μακρυχωρίου με παιδικές εκδηλώσεις, γαιτανάκι και συνεχίζοντας στα άλλα μέρη του Δήμου, όπως στην Αιγάνη, στους Γόννους, στην Ελάτεια, στον Ευαγγελισμό, στην Καλλιπεύκη, στο Καλοχώρι, στην Κουλούρα, στην Κρανιά, στην Όσσα, στον Παραπόταμο, στο Πουρνάρι, στον Πυργετό, στη Ραψάνη, στο Συκούριο και στο Χειμάδι. Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα παράλια του Δήμου, στο Καστρί Λουτρό, στα Μεσάγγαλα και στην Κουλούρα.

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με την παραδοσιακή φασολάδα, τις λαγάνες και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα και τον χαλβά στα χωριά: Αιγάνη, Γόννοι, Ελάτεια, Ευαγγελισμό, Καλλιπεύκη, Καλοχώρι, Κρανιά, Όσσα, Παραπόταμο, Πουρνάρι, Πυργετό, Ραψάνη, Συκούριο και Χειμάδι.

Όσοι επιζητούν το θαλασσινό αεράκι, μπορούν να επισκεφθούν τα παράλια του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα το Καστρί Λουτρό, τα Μεσάγγαλα και την Κουλούρα.

Oι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Τεμπών

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 2 το μεσημέρι στο Συκούριο με την καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων.

Στο μήνυμα του ο Δήμος Τεμπών για τις παραπάνω εκδηλώσεις αναφέρει: Σας περιμένουμε όλους να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις, να γευτείτε τις σαρακοστιανές νοστιμιές και να θαυμάσετε τα τοπικά έθιμα του τόπου μας!

Καρναβάλι Συκουρίου 2023

Ευάγγελος Μητρούσιας

Ο Δήμος Τεμπών, ο ΔΟΠΑΠΕΠ, η Κοινότητα Συκουρίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Συκουρίου, σας καλούν να συμμετέχετε στο Καρναβάλι Συκουρίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Καθαρά Δευτέρα με μπουρανί στις 9 το πρωί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων.

Από τους διοργανωτές απευθύνεται κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να βρεθούν στην περιοχή και να διασκεδάσουν όλοι μαζί!

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον δήμο Αγιάς

Ιωάννης Γιάτσιος

Αποκριάτικο «προσκλητήριο» από το Δήμο Αγιάς, για ένα ξεφάντωμα που θα αποζημιώσει τους καρναβαλιστές για την απουσία εκδηλώσεων τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι φετινές εκδηλώσεις αναμένεται να είναι αρκετά πλούσιες σε όλο το Δήμο Αγιάς, αφού και φέτος διοργανώνονται (όπως κάθε χρόνο) με την συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών συλλόγων (γυναικών, πολιτιστικών, επαγγελματιών, εμπορικό, κυνηγητικό, γονέων και κηδεμόνων, 1ο Σύστημα Προσκόπων).

Την ίδια στιγμή η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των μαθητών των Σχολείων της Αγιάς οι οποίοι πρωτοστατούν στον προγραμματισμό τους εγγυώνται την επιτυχία και το κέφι.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον δήμο Αγιάς

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αγιά ξεκινούν από τις 5:00 μ.μ. με παιχνίδια και δραστηριότητες για τους μικρούς καρναβαλιστές, παρέλαση και κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, αποκριάτικους χορούς και γαϊτανάκι. Η φωτιά θα ανάψει στις 7:00μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, συνοδεία μουσικής, και θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.

Στα χωριά του Δήμου Αγιάς οι φωτιές ανάβουν από τις 7μ.μ. και μετά σε: Αετόλοφο, Γερακάρι, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι, Νερόμυλοι, Ποταμιά, Στόμιο, Αμυγδαλή, Μελιβοία, Σκήτη, Βελίκα και Κουτσουπιά όπου θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου σαρακοστιανά εδέσματα, ζεστή φασολάδα, κρασί και χαλβάς θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Αγιά, Ανάβρα, Έλαφο, Καρύτσα, Σκλήθρο, Σωτηρίτσα, Σκήτη, Μελιβοία, Ανατολή, Δήμητρα, Καστρί, Αμυγδαλή, Ομόλιο, Παλαιόπυργο και Βελίκα.

Τα παράλια του Δήμου Αγιάς την Καθαρά Δευτέρα σας περιμένουν να πετάξετε το χαρταετό και να δοκιμάσετε τα σαρακοστιανά εδέσματα. Στο Στόμιο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβά έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.

Τις τρανές τις Απουκρές μπουλούκια και γλέντι στη Λάρισα

Μάνια Γκουσιάρη

Με μπουλούκια θα γιορταστούν οι φετινές Αποκριές στη Λάρισα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, τους περίφημους θιάσους μεταμφιεσμένων που συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά και ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (25 Φεβρουαρίου 2023) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται από το 2015, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Από τις 11:30 το πρωί, η ορχήστρα κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, θα κάνει τη δυναμική έναρξη των δρώμενων, προαναγγέλλοντας την άφιξη των καρναβαλιστών στο κέντρο.

Ξεκινώντας κατά τις 12 το μεσημέρι από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία, όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Λάλεζα και τα Χάλκινα της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα. Μέχρι δε, να φτάσουν στην Κεντρική πλατεία, στις στάσεις που κάνουν σε πεζόδρομους και πλατείες, παρουσιάζουν χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ).

Τις τρανές τις Απουκρές μπουλούκια και γλέντι στη Λάρισα

Ιβγάτι αγόρια μ’ στου χουρό/ κουράσια στου σιργιάνι. να ιδείτε κι να μάθητι/ πώς πιάνιτι η αγάπη/ απού τα μάτια πιάνιτι/ στα χείλη κατιβαίνει/ κι απού τα χείλη στην καρδιά ριζώνει κι δεν βγαίνει…

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς τα Φάρσαλα

Μίνα Μαυρογιάννη

Με μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών την Κυριακή της Αποκριάς, στις 4 το απόγευμα, το καρναβάλι επιστρέφει στα Φάρσαλα.

Σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή, το Καρναβάλι των Χρωμάτων όπως το έχουμε ονομάσει, θα συμμετέχουν σχεδόν 400 Φαρσαλινοί, νέοι κάθε ηλικίας, γιατί η νεότητα φωλιάζει στην καρδιά του καθενός και στο κατά πόσο έχει διάθεση για ζωή. Θα πλέξουμε το πατροπαράδοτο γαϊτανάκι, θα κάψουμε τον καρνάβαλο που φέτος θα στείλει το δικό του μήνυμα για το περιβάλλον.

Ραντεβού στις 4 το μεσημέρι, στην οδό Λαρίσης. Σας περιμένουμε για ένα ατελείωτο γλέντι, με το Φαρσαλινό καρναβάλι!»

Δήμος Τυρνάβου: Το πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ιωάννης Γιάτσιος

Στο πνεύμα του Καρναβαλιού ο Δήμος Τυρνάβου με πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που πραγματοποιούνται τόσο από το Δήμο όσο και από τις ομάδες καρναβαλιστών, τους συλλόγους και τα καταστήματα, oι οποίες ξεκινούν σήμερα με το παραδοσιακό τσίκνισμα και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το ξακουστό ανά το πανελλήνιο Μπουρανί.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 25.02.2023

– Το μπαλέτο του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι σε παρουσίαση της Λίμνης των Κύκνων, από την καρναβαλική ομάδα ΖΟΥΛΟΥ στη Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου ώρα 9:00μμ.

– Ένα ξέφρενο Latin party στο Παπιγιόν All Day Coffee Bar! Dj ο Nikos D.

– Μασκέ πάρτι στο Groupie. Dj set Flashbach. Carnival – Disco – Techno – Pop – 80s90s00s – Trash.

– GANGSTITUDE PARTY στο Block 10 με τον Dj PLATON S. Μαζί του live set ο ASAP RITZ να μας διασκεδάσουν μέχρι το πρωί σε μια βραδιά όπου η διασκέδαση θα χτυπήσει κόκκινο.

– Masque Cartoon Edition Party στο Brali με τους Dj Panos K & Panos Pliatsikas.

– Το party συνεχίζεται και σήμερα στο ΘΕΜΑ Coffee Music Bar με τον dj Chris Tsoutsas να μας ξεσηκώνει με αποκριάτικους ρυθμούς. Ετοιμαστείτε όλοι για ένα Party 80s – 90s στις 9:00μμ.

Κυριακή 26.02.2023

– Συναυλία Φιλαρμονικών σε αποκριάτικους ρυθμούς στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου, στις 13:30΄. Συμμετέχουν οι: Φιλαρμονική Δήμου Καλαμαριάς, Φιλαρμονική Μακρυγιάλου, Φιλαρμονική Δήμου Σκύδρας, Φιλαρμονική Δήμου Τυρνάβου.

– Η Μεγάλη Παρέλαση στις 6.30μμ.

– Το Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στην Κεντρική Πλατεία συνοδεύεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον Τυρναβίτικο ουρανό σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

– Ο Δήμος Τυρνάβου παρουσιάζει το μοναδικό Τόνι Σφήνο και την ομάδα του σε μία συναυλία με απεριόριστο κέφι και πολύ χορό. Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου.

– Μετά τη μεγάλη παρέλαση η Οικογένεια Addams επιστρέφει στο Παπιγιόν All Day Coffee Bar σε ξέφρενους ρυθμούς από τον Dj Daniel!

– Pro Parade Party στο μίνι μάρκετ – café Η Γειτονιά μας. Αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για την παρέλαση από τις 14:30 με Dj Βασίλη Καπουράνη.

– Big Parade “Dia De Los Muertos” All Day Party στο Groupie.

– Κινούμαστε στους ξέφρενους ρυθμούς του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού στο Block 10. Μια βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη!

– Η μεγάλη παρέλαση. Μαζευόμαστε από νωρίς στο Brali για να κυβερνήσουμε την παρέλαση όλοι μαζί. Και μετά το τέλος της παρέλασης σας περιμένουμε πάλι πίσω για να συνεχίσουμε αδιάκοπα με κέφι και χορό.

– Η μεγάλη μέρα έφτασε και το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι εδώ μετά από τρία χρόνια απουσίας. Μετά την Παρέλαση σας περιμένουμε για ένα ατελείωτο ξεφάντωμα στο ΘΕΜΑ Coffee Music Bar. Μη λείψει κανείς!

Καθαρά Δευτέρα 27.02.2023

– Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου και του Ποντιακού Συλλόγου Τυρνάβου – Βοτανοχωρίου, από τις 11:30πμ. Και από το μεσημέρι και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.

– Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο,11:00πμ.

– Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.

– Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου.

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μετεώρων

Ευάγγελος Μητρούσιας

Ένα σύνολο εκδηλώσεων χαράς και κεφιού διοργανώνει για τις φετινές Απόκριες ο Δήμος Μετεώρων. Στόχος, μικροί και μεγάλοι να πάρουν μέρος στο κυνήγι θησαυρού, να τραγουδήσουν τις ξεχασμένες αποκριάτικες καντάδες, να συναντήσουν την παράδοση, να υποδεχτούν με μουσική, χορό και νηστίσιμα εδέσματα την Καθαρή Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Ξεκινούν οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Μαρία Μανάκα

Σε ρυθμός Αποκριάς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

??Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας την τιμητική τους έχουν οι Φέρες! Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου η ημέρα είναι αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, κατασκευές και πολύ παιχνίδι με αποκορύφωμα ένα μεγάλο party με dj.

??Την Καθαρά Δευτέρα, ώρα 12.00 ξεκινάει η μεγαλειώδης καρναβαλική παρέλαση στις Φέρες με πρωταγωνιστές την καμήλα, μεγαλοπρεπή άρματα, ξυλοπόδαρους, κλόουν, τα φαντασμαγορικά κοστούμια των καρναβαλιστών και τον αγαπητό Πέτρος Πολυχρονίδης – Petros Polychronidis στην περιγραφή!

Αμέσως μετά την παρέλαση, τηρώντας το έθιμο και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μοναστηρακίου θα μοιραστεί φασολάδα, λαγάνα και χαλβάς ενώ η εορταστική διάθεση θα συνεχιστεί με τη μεγάλη συναυλία από την Anastasia!

ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες: Στα αποκριάτικα ο πεζόδρομος Χατζηιακώβου

Δέσποινα Γιαννακίδου

Αποκριάτικες εκδηλώσεις  συνδιοργανώνει με την ΚΕΔΗΣ ο Σύλλογος ΓΙΟΡΤΗ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ με κέντρο τον πεζόδρομο Χατζηιακώβου,  την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Στον πεζόδρομο που θα διακοσμηθεί αποκριάτικα θα υπάρχει, έκθεση και διαγωνισμός αποκριάτικων κατασκευών, εργαστήριο διακόσμησης του μεγάλου καρνάβαλου, πατινάδα από μουσικούς της πόλης μας που θα κινηθεί σε πεζόδρομους του κέντρου, παραδοσιακοί σκοποί από συγκρότημα της πόλης μας, παρέλαση του καρνάβαλου με τη συνοδεία τυμπανιστών και αποκριάτικων ομάδων και βραδινή παρέλαση του καρνάβαλου προς την πλατεία, για το κάψιμό του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στις 10.00   Εργαστήριο διακόσμησης του καρνάβαλου

11.00   Έκθεση αποκριάτικων κατασκευών από σχολεία και ΚΔΑΠ της περιοχής μας.

12.30   Παρέλαση του Καρνάβαλου και καρναβαλικών ομάδων, σε δρόμους της πόλης, με την συνοδεία των τυμπανιστών Fasariozo.

Κέρασμα αναψυκτικών στους μικρούς καρναβαλιστές πριν την εκκίνηση.

Διαδρομή: Από Χατζηιακώβου προς πάρκο υπόγειου πάρκινγκ, στροφή αριστερά από 29ης Ιουνίου προς Κ. Καραμανλή, στροφή αριστερά και διαδρομή επί της Καραμανλή προς την πλατεία Ελευθερίας, αναστροφή στην πλατεία και κατέβασμα επί της Καραμανλή προς την πλατεία Κρονίου, στροφή δεξιά προς την Τσαλδάρη και τέλος επιστροφή στην Χατζηιακώβου.

13.30   Κέρασμα κρασιού ούζου και αναψυκτικών στην Χατζηιακώβου.

14.00 Πατινάδα με καντάδες και αποκριάτικα αστικά τραγούδια, από μουσικούς και δημότες της πόλης μας, που θα κινηθεί στους πεζόδρομους. Στάσεις σε διάφορα σημεία.

17.00  Βράβευση των 2 καλύτερων αποκριάτικων κατασκευών με δωροεπιταγές  40 και 30 ευρώ 

17.10  Καρναβαλικό τζαμάρισμα  με γκάιντες νταούλια και άλλα.

19.30  Νυχτερινή παρέλαση του Καρνάβαλου προς την πλατεία συνοδεία του κόσμου και μουσικής από γκάιντες και  νταούλια.                         

Διαδρομή: Από Χατζηιακώβου προς πάρκο υπόγειου πάρκινγκ, στροφή αριστερά από 29ης Ιουνίου προς Κ. Καραμανλή, στροφή αριστερά και διαδρομή επί της Καραμανλή προς την πλατεία Ελευθερίας.

20.00   Κατάληξη της παρέλασης στην πλατεία   και  κάψιμο του καρνάβαλου

21.30    Χορός   με DJ  στην Χατζηιακώβου.

*Ο Αποκριάτικος στολισμός της Χατζηιακώβου θα γίνει από το Σάββατο.

Δήμος Αμφίπολης: Κούλουμα στην Παλαιοκώμη

Θάλεια Καμπουρίδου

Παραδοσιακά Κούλουμα με χορό, νηστίσιμα εδέσματα και διαγωνισμό χαρταετού διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο γήπεδο  Παλαιοκώμης η Τοπική Κοινότητα Παλαιοκώμης-Νέας Φυλής, οι σύλλογοι Εύξεινος Λέσχη, Γυναικών και ο Αθλητικός Σύλλογος Δόξας Παλαιοκώμης.

Δήμος Ν.Ζίχνης: Γιορτή χαρταετού στην Μεσορράχη

Θάλεια Καμπουρίδου

Γιορτή χαρταετού στο στον λόφο Αγίου Γεωργίου στη Μεσορράχη, διοργανώνουν  την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ζίχνης και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσορράχης. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακή φασολάδα, τσίπουρο και νηστίσιμα εδέσματα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός χαρταετού.

ΤΡΙΠΟΛΗ

Αποκριές στην Γορτυνία

Σταύρος Ζορμπαλάς

Γνωστοποιήθηκαν οι βασικές καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο της Γορτυνίας. Εκτός απ’ το Λαγκαδινό καρναβάλι, 24 με 27 Φεβρουαρίου 2023, θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις, αναπαραστάσεις παλαιών εθίμων.

Το Σάββατο, 25 του μήνα, στο Σπάθαρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με παραδοσιακό παστό και τσιγαρίδες, στις 6 το απόγευμα.

Την Κυριακή, 26 του μήνα, στη Δημητσάνα, θα διεξαχθεί το κάψιμο του μακαρονά, στις 6 το απόγευμα.

Την Κυριακή στα Τρόπαια, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το λιώσιμο του χοιρινού, με ταυτόχρονα δρώμενα που έχουν να κάνουν με το παστό και τις τιγανίτες.

Όλα τα δρώμενα γίνονται υπό την αιγίδα του δήμου Γορτυνίας και της δημοτικής επιχείρησης του δήμου.

Την Κυριακή το Καρναβάλι των Κροκεών Λακωνίας

Σταύρος Ζορμπαλάς

Ο Σύλλογος Φίλων Καρνάβαλου Κροκεών, οργανώνει το 62ο καρναβάλι των Κροκεών, υπό την αιγίδα του δήμου Ευρώτα.

Η καρναβαλική παρέλαση, θα γίνει την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 4.30 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία των Κροκεών.

Να σημειωθεί, ότι αυτές τις ημέρες, στις Κροκεές, λαμβάνει χώρα και μεγάλη εμποροπανήγυρης.

Απόκριες και Βαμβακούλουμα στο βουνό του Πάρνωνα

Σταύρος Ζορμπαλάς

Τριήμερο έξυπνων αποκριάτικων εκδηλώσεων στη Βαμβακού Λακωνίας

Δρώμενα στις 25, στις 26 και στις 27 Φεβρουαρίου.

Αποκριές στο δάσος, το Σάββατο, 25 του μήνα, σχολείο … μεταμφιεσμένων την Κυριακή, 26 του μήνα και θεατρική παράσταση την ίδια ημέρα.

Αλλά και συναυλία, με μία ” βόλτα στο φεγγάρι ” το βράδυ του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου.

Την Καθαρά Δευτέρα, στη Βαμβακού, τιμώνται τα ” Βαμβα-κού-λουμα ”.

Φυσικά, όλο το Σαββατοκύριακο, στο σχολείο της Βαμβακούς, πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα.

Παιχνίδια, κινηματογραφικές προβολές, θεματικές ενότητες και άλλα πολλά.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Βαμβακού.

“Καρναβάλι αλλιώς” στο Πόρτο Χέλι Ερμιονίδας

Σταύρος Ζορμπαλάς

“Kαρναβάλι αλλιώς “, τιτλοφορούνται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο πανέμορφο Πόρτο Χέλι του δήμου της Ερμιονίδας.

Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, το απόγευμα, στις 7, θα λάβει χώρα λαμπαδηδρομία στην παραλία του Πόρτο Χελίου.

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί, ένα εύθυμο αποκριάτικο δρώμενο, με πολλές εκπλήξεις.

Γαιτανάκια, χορός, μουσική, φαγητό και πολλά άλλα.

Διοργανωτές είναι ο δήμος Ερμιονίδας, το νομικό του πρόσωπο και η εθελοντική ομάδα της κοινότητας του Πορτοχελίου.

Αναμένεται αρκετός κόσμος το διήμερο στο Πόρτο Χέλι.

Με Τάμτα και Josephine το 8ο Καρναβάλι Κιάτου

Σταύρος Ζορμπαλάς

Σε εξέλιξη είναι αυτές τις ημέρες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Σικυωνίων Κορινθίας. Πρόκειται για το 8ο Καρναβάλι του δήμου. Το πρόγραμμα, εκτός των άλλων, έχει και δύο συναυλίες με Τάμτα και Josephine. Διοργανωτής είναι ο δήμος Σικυωνίων, το Νομικό του Πρόσωπο και ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου.

Η συναυλία με την Τάμτα, θα γίνει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου 2023, στην πλατεία Ελευθερίας του Κιάτου.

Η καρναβαλική παρέλαση θα γίνει στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου 2023.

Στις 6.30 το απόγευμα, την ίδια ημέρα, έχει προγραμματιστεί συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας του Κιάτου, με την Josephine.

Με Ματθίλδη Μαγγίρα το Αναπλιώτικο Καρναβάλι

Σταύρος Ζορμπαλάς

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που διοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ, ανακοινώνεται ότι το Αναπλιώτικο Καρναβάλι 2023 με τίτλο «Τα πάντα όλα …ω Αποκριάτικα », θα παρουσιάσει η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια Ματθίλδη Μαγγίρα.

Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, γίνονται διάφορα καρναβαλικά δρώμενα στο Ναύπλιο και στα γύρω χωριά του δήμου.

Η καρναβαλική παρέλαση, θα διεξαχθεί στις 5 το απόγευμα, στις 26 Φεβρουαρίου 2023, στο κέντρο της ιστορικής πόλης. Θα ολοκληρωθεί με την καύση του καρνάβαλου και με τα πολύχρωμα βεγγαλικά. Την παρέλαση θα παρουσιάσει η Ματθίλδη Μαγγίρα. Την ημέρα εκείνη, απ’ το πρωί, θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις σε Τολό και Ναύπλιο.

“Tripoli in colour” με Δημήτρη Ουγγαρέζο και Γιώργο Τσαλίκη

Σταύρος Ζορμπαλάς

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, θα διεξαχθεί στην Τρίπολη το ” Tripoli in Colour “. Αποτελεί συνεργασία του δήμου Τρίπολης και του Colourday Festival.

Αφετηρία της καρναβαλικής παρέλασης θα είναι το Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, στις 12 το μεσημέρι. Οι καρναβαλιστές θα καταλήξουν στην πλατεία Άρεως, όπου και θα στηθεί ένα μεγάλο, πολύχρωμο φεστιβάλ. Την έναρξη της εκδήλωσης θα σηματοδοτήσει ο παρουσιαστής Δημήτρης Ουγγαρέζος, ο οποίος και θα μεταδώσει όλα τα δρώμενα του φεστιβάλ.

Στη σκηνή θα ανέβει ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης, όπου και θα ερμηνεύσει ζωντανά, τις επιτυχίες του. Μαζί του θα είναι Djs, όπου θα παίξουν μουσική. Αποκορύφωμα της ημέρας, οι οργανωμένες, ομαδικές ρίψεις χρώματος. Οι διοργανωτές, υπόσχονται ατέλειωτο παιχνίδι, εντυπωσιακά, συναυλιακά, special effects, ζωντανή μουσική, πολύ χορό και αμέτρητες φωτογραφίες

Η ΕΡΤ Τρίπολης είναι χορηγός επικοινωνίας.

Στις 24-27 Φεβρουαρίου το 14ο Λαγκαδινό Καρναβάλι

Σταύρος Ζορμπαλάς

Στις 24 με 27 Φεβρουαρίου 2023, στα Λαγκάδια του δήμου Γορτυνίας, θα πραγματοποιηθεί το γνωστό Λαγκαδινό καρναβάλι. Η παρέα του Τράγου, ενσαρκώνει τους Αρκαδικούς μύθους και τους Διονυσιακούς ήχους.

Δεν έχει καμία σχέση με τις λοιπές καρναβαλικές παρελάσεις που βλέπουμε να διεξάγονται αυτές τις ημέρες, σ’ όλους τους δήμους και στο τέλος, καίγεται και ο βασιλιάς Τράγος.

Πρόκειται για μία αξιόλογη και πρωτότυπη πρωτοβουλία νέων της περιοχής.

Τις αναπαραστάσεις και τις εκδηλώσεις στηρίζει ο δήμος Γορτυνίας.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Αμύνταιο: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το 44ο Ξινονερίτικο Καρναβάλι

Θωμαή Αδάμου

Με την καθιερωμένη παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων και των αρμάτων την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 4:00 το απόγευμα κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Ξινό Νερό Αμυνταίου Φλώρινας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε σήμερα το απόγευμα στις 7:00 με μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους και στις 9:00 με γλέντι κάτω από τους ήχους των χάλκινων πνευστών της Φλώρινας και της ορχήστρας Μακεδονικό μεράκι

Φλώρινα: Αναβιώνει το έθιμο ΤΖΟΥΤΖΟΥΝΑΤΕ

Θωμαή Αδάμου

Το έθιμο ΤΖΟΥΤΖΟΥΝΑΤΕ αναβιώνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Μαρτυρική Κοινότητα Δροσοπηγής.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 5:30 το απόγευμα με μασκέ πάρτυ για μικρούς και μεγάλους και θα συνεχιστούν με το άναμμα της φωτιάς στις 8:00 το βράδυ.

Θα ακολουθήσει γλέντι με γνωστό DJ της περιοχής.

Για την μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών στην Τοπική Κοινότητα Δροσοπηγής θα υπάρχει λεωφορείο για δωρεάν μεταφορά από και προς το χωριό στις 5:00 το απόγευμα, στις 7:00 και στις 22:00.

ΧΑΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα στα Χανιά: Μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο άλσος των Αγίων Αποστόλων

Μαρίνα Μανδακάκη

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων με τη μεγάλη πατροπαράδοτη γιορτή για τα Κούλουμα. Την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, ο Δήμος Χανίων στήνει μια μεγάλη γιορτή για όλους, από τις 11 το πρωί κι έπειτα, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων.

Με γιορτινή διάθεση, θα τηρηθούν τα παραδοσιακά έθιμα που επιτάσσει η μέρα, ενώ θα προσφέρονται κεράσματα και η καθιερωμένη φασολάδα, σε συνεργασία με το Παράρτημα Χανίων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ θα γίνεται διάθεση οίνου, προσφορά του κ. Περατσάκη Λεωνίδα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και κατασκευή χαρταετών. Θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακά-κρητικά και λαϊκά τραγούδια από το μουσικό σχήμα «ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΛΑΪΚΟΙ»

Πλούσιο το αποκριάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Δήμο Κισσάμου

Κατερίνα Πολύζου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει φέτος  το Κισσαμίτικο Καρναβάλι με συμμετοχή των σχολείων, τους συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς συλλόγους  αλλά και ομάδες εκτός του Δήμου. Με 17 καρναβαλικές ομάδες θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση   στις 3 το απόγευμα  στην οδό Σκαλίδη

Τα θέματα και οι παρουσίες των ομάδων θα  εκπλήξουν  ευχάριστα τους επισκέπτες στην παρέλαση θα δούμε, Καλαμπόκια που το έσκασαν και έγιναν ποπ κορν, Ευρωλαμόγια, Ζωγραφους, Πειρατές, Δακοσυμορία, Το γλυκό της χαράς, Στρουφάκια, Αλαντίν και Γιασμίν, Μη μου τη Φύση τάρατε, Οι ασκοί του Αιόλου, Ζουμπουρλούδικα μωρά, Φανταράκια, Εξω –οι γήινοι και Halloween.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 15.00

•       Καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και ομάδων στην οδό Σκαλίδη

Πλούσιο το αποκριάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Δήμο Κισσάμου

Παρουσίαση: Γεωργιλάκης Γιώργος

DJs: Νίκος Κατσικανδαράκης ( Nicholas Vibes),Βιολάκης Γιώργος

•       Συναυλία με τους Freak Tones  στην πλατεία Τζανακάκη.

•       Πάρτι στα καταστήματα της Πόλης

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 11.30

Πλούσιο το αποκριάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Δήμο Κισσάμου

•       Κούλουμα στην παραλία Τράχηλα  Γραμβούσας και πέταγμα χαρταετού.

•       Παρουσίαση και παρασκευή νηστίσιμων εδεσμάτων από τους Κισσαμίτες Σεφ: Παντελάκη- Τερεζάκη Ιωάννα, Κουτρούλη Ευτύχη και κέρασμα για όλο τον κόσμο.

•       Παραδοσιακό γλέντι με τον Μανώλη Μιχελάκη στο βιολί, Δουνδουλάκη Λευτέρη στο λαγούτο και Αρχοντάκη Νίκο στη κιθάρα.

Συμμετέχει  ο Σύλλογος Κρητικών Χορών «Η Κίσσαμος»

Δ. Μακεδονία: Αποκριάτικες εκδηλώσεις  

Συνεχίζονται και κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς (26.2.2023), οι εκδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο την πόλη της Κοζάνης.  

Στην Κοζάνη  

Το Σάββατο 25.2.2023, από τις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης της Κοζάνης.  Από τις 18:15 στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη, στην Καππαδοκία και στη Μικρά Ασία και από τις 19:15 χορευτικά τμήματα συλλόγων της Κοζάνης θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Στις 20:15 ο φανός «Λάκος τ’ Μάγγαν» θα κάνει την εμφάνισή του στην πλατεία και στις 21:00 θα συνεχιστεί το γλέντι στον χώρο του φανού. Παράλληλα στις 21:00, στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστούν μοντέρνοι χοροί. Στις 22:00, επίσης στον χώρο της κεντρικής πλατείας και στο πεζόδρομο, θα πραγματοποιηθεί το Πάρτι Νεολαίας, από το τοπικό συμβούλιο νέων.  

Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 26.2.2023, από τι 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης της Κοζάνης, με σημείο εκκίνησης το δημαρχείο.  Η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, στην οδό Παύλου Μελά, θα ξεκινήσει στις 15:00. Αμέσως μετά ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας θα ανάψει τον κεντρικό φανό στην πλατεία της πόλης. Από τις 18:00, στους κεντρικούς πεζόδρομους θα πραγματοποιηθεί παρέλαση της ομάδας κρουστών «Batala Salonika». Στις 20:30 θα ανάψουν οι υπόλοιποι 13 φανοί στις γειτονιές της πόλης, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί, γύρω από τη φωτιά, μέχρι τα ξημερώματα.    

Στο Δήμο Γρεβενών 

Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, στις 12:00, στην κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά.  

Στις 13:00, η ομάδα “Ανεμοσκορπίσματα” χαρίζει απλόχερα χαρά και γέλιο στα παιδιά με αποκριάτικους ξυλοπόδαρους και φανταχτερούς ανιματέρ στην κεντρική , όπου θα πραγματοποιηθεί και το παραδοσιακό γαϊτανάκι. 

Στις 20:00, την κεντρική πλατεία Αιμιλιανού θα δοθεί μεγάλη συναυλία με τους «Baildsa» και «Pindos Atletico» και στις 22:00, η νεοσύστατη μπάντα Κρουστών των Γρεβενών “Κριτσάου” συνεχίζει την ξέφρενη βραδιά σε Πλατεία και Πεζόδρομο. 

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, θα ανάψει φανός στη συνοικία Βαρόσι της πόλης των Γρεβενών με την ορχήστρα του Αποστόλη Τζημόπουλου. Φανοί θα ανάψουν και στις κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Αμυγδαλεών, Βατολάκκου, Ελευθέρου, Ελάτου, Καλαμιτσίου, Κάστρου, Κιβωτού, Κνίδης, Λειψίου, Μαυραναίων, Μεγάρου, Μυρσίνης, Οροπεδίου, Παλαιοχωρίου, Προσβόρου, Ταξιάρχη, Συνδένδρου και Φελλίου. 

Στη Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών 

Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς στην πόλη της Δεσκάτης ο Δήμος σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο θα διοργανώσουν στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία καρναβαλίστικο πάρτυ, στο οποίο θα γίνει και το κάψιμο του καρνάβαλου, γνωστού ως «Μπούρμπουλου», ενώ την ίδια ημέρα θα ανάψει ο Τρανός Φανός στο Καρπερό. Την Καθαρά Δευτέρα τα κούλουμα θα γιορταστούν στην πλατεία του Δημαρχείου στη Δεσκάτη, στον Άγιο Αθανάσιο Καρπερού, στο Δημοτικό Σχολείο της Παλιουριάς και στην πλατεία του Δασοχωρίου. 

Στα Σέρβια 

Το Σαββατο 25/02/2023 στις 20:00 θα ανάψουν οι φανοί σε Γούλες, Ίμερα, Κρανίδια και στο Πλατανόρευμα όπως επίσης και ο φανός Μποιάτζη  στα Σέρβια. 

Την Κυριακή 26/02/2023 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Πλατανόρευμα η Αποκριάτικη Παρέλαση, ενώ στα Σέρβια η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση θα ξεκινήσει στις 14:00. Στις 19:00 στην κεντρική πλατεία των Σερβίων θα γίνει απονομή βραβείων και άναμμα φανού. Την ίδια ώρα,  θα ανάψουν φανοί στη Νεράιδα και στο Τρανόβαλτο. Στη Μεσσίανη θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι και άναμμα του τοπικού φανού, στο Ροδίτη θα πραγματοποιηθεί Παιδικό Πάρτι και άναμμα φανού. Στης 20:00 η ώρα θα έχουμε το άναμμα φανών σε Ελάτη, Καστανία, Λεύκαρα Λιβαδερό και Κρανίδια. 

Στον δήμο Βελβεντού: 

Σήμερα Παρασκευή 24/2/2023, στις 20:00 θα ανάψει ο Κεντρικός Φανός στην Κεντρική Πλατεία. 

Το Σάββατο 25/2/2023, στις  12:00 θα πραγματοποιηθεί Παιδική εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία. 

Διοργάνωση: Δήμος Βελβεντού & Σύλλογος Γονέων Δημ. Σχολείου 

Στις 20:00, θα ανάψει ο Φανός Γειτονιάς «Καστανάρα του Μπγάδι» 

 Την Κυριακή 26/2/2023, στις 12:00 θα ξεκινήσει η Αποκριάτικη παρέλαση καρναβαλιών στον Πεζόδρομο.   

Στις 13:00,  Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού διοργανώνει αποκριάτικο χορόστο Μετόχι. Και στις 20:00 θα ανάψει ο Φανός στον οικισμό της Αγίας Κυριακής και θα πραγματοποιηθεί Πάρτυ νεολαίας στην Κεντρική Πλατεία. 

Τα κούλουμα στη Δυτική Μακεδονία 

Την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, τα κούλουμα θα γιορταστούν σε κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας, με τους δήμους και τους συλλόγους να προσφέρουν φασολάδα, πολλά νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Στον Πεντάλοφο Βοϊου για μια ακόμη χρονιά την Καθαρά Δευτέρα, θα γίνει το πεταγμά των αερόστατων, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος