Από τον εφιάλτη της πυρκαγιάς στην Εύβοια στο εξώφυλλο του TIME – Η γιαγιά Παναγιώτα αφηγείται στην ΕΡΤ (video)

Η Γιαγιά Παναγιώτα στα 81 της χρόνια έζησε την πιο φρικτή μέρα της ζωής της, όταν οι φλόγες πλησίαζαν το σπίτι της στις Γούβες της Εύβοιας. Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του πλανήτη και συγκαταλέγεται στις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς.

Η κάμερα της ΕΡΤ συνάντησε την κυρία Παναγιώτα, τη Γιούλα όπως τη φωνάζουν στις Γούβες, μαζί με το σύζυγό της Νίκο, στο σπίτι όπου ζουν το χειμώνα τα τελευταία 60 χρόνια στην Αθήνα.

Η Παναγιώτα Νουμίδη πέρασε κατοχή και εμφύλιο. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης όμως για εκείνη ήρθε στα 81 της χρόνια, όταν οι φλόγες πολιόρκησαν το σπίτι της στις Γούβες.

«Φύγε μου λέει, εγώ φεύγω κάτω γιατί με έκαιγε η φωτιά και όταν έφτασα στην πόρτα, είδα ότι η φλόγα ερχότανε προς το σπίτι και έχασα τον άντρα μου. Νίκο, Νίκο φώναζα, έχασα τον άντρα μου. Λιποθύμησα, με πήγαν στο κέντρο υγείας, δε μπορούσαν να με συνεφέρουν, μου έβαλαν οξυγόνο, ενέσεις», αφηγείται.

«Την πήραν τα παιδιά, να είναι καλά και την πήγαν στο κέντρο υγείας, εγώ είπα στον αστυνόμο ότι δε μπορώ να φύγω, καίγεται το σπίτι. Ούρλιαζε το τηλέφωνο, είχε μήνυμα που έλεγε εκκενώστε άμεσα», λέει ο σύζυγός της, Παναγιώτης.

Η δύναμη της φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη αναγνωρίστηκε από το κορυφαίο αμερικάνικο περιοδικό Time, το οποίο την έκανε εξώφυλλο ως μία από τις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021.

Η κυρία Παναγιώτα εξ αρχής «έντυνε» με ταπεινότητα κάθε επαφή της με τη δημοσιότητα.

«Ήρθανε με αγκαλιάζανε και μου έλεγαν, γιατί έκλαιγα, μη κλαις, σε έχουνε όλα τα κανάλια, και τους λέω εγώ τι έκανα. Φώναζα. Φώναζα βοήθεια, εγώ αγαπώ το χωριό, τους ανθρώπους του», λέει μεταξύ άλλων.

Η ευχή της κυρίας Παναγιώτας και του άντρα της είναι τα χωριά της βόρειας Εύβοιας να ξαναγίνουν τα «διαμάντια που έλαμπαν στα μάτια τους».

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος