Από το βήμα του ΟΗΕ αναμένεται ηχηρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό

Λέξη προς λέξη θα απαντήσει αύριο στον ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατηγορίες του Ερντογάν, ότι η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών ότι είναι στον κόσμο τους και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο στις διώξεις κατά “Τούρκων πολιτών” στη Δυτική Θράκη. Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την Τουρκία για τις πολιτικές διακρίσεων κατά της ελληνικής μειονότητας, που έχει ως συνέπεια να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί το πλαίσιο της επιχείρησης κατάρριψης της τουρκικής προπαγάνδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεικνύει την Τουρκία ως χώρα που υπονομεύει τις δυτικές αξίες, απορρίπτοντας παραλλήλως τις ανυπόστατες κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες» διεμηνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg

Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δείχνοντας προς την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τον αναθεωρητισμό.

«Είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» υπογράμμισε.

Ενώπιον του θερμού ελληνο-αμερικανικού ακροατηρίου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν απειλείται.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας. Οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ακόμα ένα εγκάρδιο τετ α τετ με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας από τη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τις ακρότητες περί μεταναστευτικού κι έθεσε ξανά θέμα δύο κρατών στην Κύπρο.

«Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή» δήλωσε ο Ερντογάν.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θέτει ξανά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλεί την Τουρκία για την πολιτική εξόντωσης των Ελλήνων της Πόλης.

Από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ, Ίμον Γκίλμορ Ειδικός Αντιπρόσωπος ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε στο παρελθόν η Τουρκία, με αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η ΕΕ καλεί και πάλι την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ground Zero, τιμώντας τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη διαρκής είναι μια μάχη την οποία έχουμε υποχρέωση οι δημοκρατίες να δώσουμε για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να λειτουργούμε μέσα σε ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες όπως αυτές που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει» δήλωσε.

Συνάντηση στον Έβρο είχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αμερικανό πρέσβη.

Εκνευρισμός Ερντογάν για την στάση των ΗΠΑ – Οι προσδοκίες που διαψεύστηκαν και η απομόνωση της Τουρκίας

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη

«Μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε στην τουρκική αντιπροσωπεία το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Μπαιντεν χθες στην ομιλία του, ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη για την συμφωνία των σιτηρών και δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Τουρκία. Αναφορά δεν έκανε ούτε ο ΥΠΕΞ κ. Μπλινκεν στην ανακοίνωση του για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, για την οποία ευχαρίστησε μόνο την Σαουδικη Αραβια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική δυσαρέσκεια ήταν μεγάλη και μεταφέρθηκε σε υψηλό επίπεδο και έτσι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κ. Σαλιβαν, αργά χθές βράδυ μέσω twitter ευχαρίστησε την Τουρκία και για τα δυο με μια σύντομη ανάρτηση, για να κλείσει το θέμα.

Αυτό το περιστατικό αποδεικνύει την απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει επικοινωνιακούς πόντους στον Ερντογαν, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ειδικά σε αυτή την συγκυρία».

Νωρίτερα ο κ Δενδιας συναντήθηκε με την υφυπουργό εξωτερικών της Αμερικής την κ. Νουλαντ την οποία και ενημέρωσε αναλυτικά για τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση – ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος