Αντιπαράθεση για τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)

Πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα μέτρα που εξήγγειλε χθες μετά το ΚΥΣΕΑ η κυβέρνηση.

Ευθεία επίθεση από το υπουργείο προστασίας του πολίτη προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του μεταναστευτικού, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ.

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ΣΥΡΙΖΑ

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση το υπουργείο απαντά, με δώδεκα σημεία μιλά για:

-Συμμάζεμα του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής. ( Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 3 χρόνια ύπαρξης του και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. Στεγαζόταν σε 4 διαφορετικά κτήρια στις άκρες της Αθήνας. Δεν το καταργήσαμε λοιπόν)

-Το νομικό πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ κατέτασσε τις ευάλωτες ομάδες σε περισσότερο από το 85% των μεταναστών.(Δουλεύουμε συστηματικά για να αναμορφώσουμε τον νομικό τραγέλαφο που έχει επινοήσει ως θεσμικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος καταλήγει να στοιβάζει δυστυχισμένους στη Μόρια, στα νησιά μας αλλά και στην ενδοχώρα).

-Ανύπαρκτο σύστημα διαχείρισης & διοίκησης των δομών (μόνο 3 από τις 26 δομές σε αυτά τα χρόνια έχουν επίσημα συσταθεί, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι»)

-Απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων 22% (για μικρή απορροφητικότητα και διάθεση των κονδυλίων που επενδύθηκαν. Το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού, είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων και μας υποχρεώνει τώρα σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια.

-Δεν θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης όσοι έρθουν από τα νησιά (Εξίσου ψευδές ότι θα βρίσκονται σε χώρους που στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών. Η μεταφορά γίνεται σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς και με μέγιστη προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης).

-1806 επιστροφές στην Τουρκία σε 3 χρόνια (Ήταν αντίθετος και κλασσικά ιδεοληπτικός στην αντιμετώπιση της κοινής δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή στο πιο σοβαρό εργαλείο επιστροφών που διαθέτει η χώρα. Αγνόησε τη δήλωση, την παρέκαμψε με νομικά)

-Καμία πολιτική ένταξης παραγωγικών ενήλικων προσφύγων

-Η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών (συνοψίζοντας το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αβραμόπουλος:Πρέπει να κάνουμε την επανεγκατάσταση προτεραιότητα

“Καλώ όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση και την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους να δεχτούν πρόσφυγες το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να κάνουμε την επανεγκατάσταση προτεραιότητα, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες εταίρους που έχουν δεχτεί πρόσφυγες” τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εφημερίδα Die Welt.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν δικαιούται να κουνάει το δάκτυλο σε βάρος κατατρεγμένων

“Τα 12 σημεία με τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά -προχωρώντας σε μια ακατάπαυστη λασπολογία για τη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- δείχνουν τόσο την άγνοια αλλά και την υποκρισία με την οποία η ΝΔ διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα” αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το προσφυγικό.

“Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όσο το αναγάγει μόνο σε εθνικό ή διμερές πρόβλημα με την Τουρκία, όσο ιδίως αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση ως την “μεγαλύτερη απειλή”, όπως άλλωστε την χαρακτήρισε στις προγραμματικές δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φυσικά και δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν δικαιούται όμως ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας”, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει καταλήγοντας”δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η ΝΔ θα μας βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου”.

Γεννηματά: Ο καυγάς δεν λύνει τα προβλήματα

“Λύσεις τώρα για το προσφυγικό”, ζητά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δήλωσή της επικρίνει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για “ανούσιο καυγά … ενώ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.Μητσοτάκης και Τσίπρας συνεχίζουν τον ανούσιο καυγά για το προσφυγικό, ενώ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική που δημιούργησε την ντροπή στη Μόρια και τα προβλήματα στα νησιά. Κανένας από τους δυο δεν μιλά για αυτά στο εξωτερικό. Μόνο λόγια του αέρα στο εσωτερικό”, αναφέρει η κ. Γεννηματά και προσθέτει ότι “ο καυγάς δεν καλύπτει και το κυριότερο δεν λύνει τα προβλήματα. Λύσεις τώρα”.

Αναχωρούν 1.500 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο

Την ίδια ώρα, στην απομάκρυνση 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο με δυο ναυλωμένα πλοία τύπου καταμαράν στοχεύει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήδη οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας συγκεντρώνουν τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα. Η μετακίνηση θα γίνει σε δυο δόσεις, μια 650 ατόμων νωρίς τη Δευτέρα το πρωί και μια των υπολοίπων το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Πηγή ΕΡΤ/Ρεπορταζ:Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος