«Προχειρότητα, αδιαφάνεια, παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κακοδιοίκηση» κατήγγειλε για το πρόγραμμα AntiNero για την προστασία των δασών, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Γιάννης Μανιάτης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία 212 συλλογικοτήτων και πολιτών για το κυβερνητικό πρόγραμμα AntiNero, “πρόληψης και προστασίας” δασικών οικοσυστημάτων, ύψους 400.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» αναφέρει ο ευρωβουλευτής, επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης «σε ένα τέτοιο έργο ζωτικής σημασίας» και επισημαίνει:
«Έργα του AntiNero δεν υλοποιούνται με βάση τις προβλεπόμενες δασικές μελέτες, αλλά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και με μόνο γνώμονα το κέρδος. Η εφαρμογή του προγράμματος παραβιάζει ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες, καθώς και διαδικασίες αδειοδότησης. Οι εργασίες “καθαρισμού” βιομάζας των δασών, πραγματοποιούνται στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους πυρκαγιών. Η αδιαφάνεια σχετικά με την οικονομική διαχείριση του προγράμματος είναι πρωτοφανής».
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε «και στην πρόσφατη δημοσιονομική “διόρθωση-πρόστιμο” σχεδόν 30.000.000 που επέβαλλε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου στο υπουργείο Περιβάλλοντος για παράνομη τεχνητή κατάτμηση συμβάσεων στα πλαίσια υλοποίησης του AntiNero». Πρόκειται, είπε, για «μια διόρθωση που γι΄ ακόμα μια φορά θα κληθούν να την πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι» ενώ σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη αναφορά των πολιτών είναι μια κραυγή αγωνίας αλλά και πράξη δημοκρατικής δύναμης. Οφείλει να γίνει φωνή λογοδοσίας και υπεράσπισης της φύσης και της δημοκρατίας. Σήμερα η ευθύνη αυτή βρίσκεται στα χέρια μας».
Πηγή: ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος