Αντιεμβολιαστές – συνωμοσιολόγοι και η ψυχιατρική επιστήμη

Ότι δεν κατανοούμε το δαιμονοποιούμε. Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί η άρνηση στον εμβολιασμό από μερίδα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως σημειώνει ο Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ η άγνοια οδηγεί στην συνωμοσιολογία.

Έπειτα από 18 και πλέον μήνες σε περιβάλλον πανδημίας, παρατηρούνται περίεργες συμπεριφορές από τον πληθυσμό, που ενίοτε παίρνουν διαστάσεις αντιπαράθεσης ανάμεσα σε διάφορες ομάδες.

«Υπάρχει αύξηση του θυμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένταση στις σχέσεις μας», τονίζει ο κ. Μποζίκας. «Στατιστικά φαίνεται ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει αγκαλιάσει τους εμβολιασμούς που αποτελούν πρόοδο της επιστήμης. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια μειοψηφία που αντιδρά, αλλά δίνει την εντύπωση ενός διχασμού, επειδή είναι πολύ μαχητική. Κάτι που δεν ισχύει».

Στην προσπάθεια να ταυτοποιήσουμε νέα δεδομένα και πληροφορίες προσφεύγουμε σε αστικούς μύθους και σενάρια. Αυτό υπήρχε και στο παρελθόν, με την διαφορά ότι θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων και την κοινωνία. Αντιεμβολιαστές υπήρχαν, ως μειοψηφία. Φαίνεται πως δίνουν νόημα στην καθημερινότητα τους, στοχοποιώντας ανθρώπους ως υπεύθυνους για την πανδημία. Δεν μπορούν να σκεφτούν ότι συμβαίνει κάτι άλλο.

Αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει η περιορισμένη γνώση κάποιων και η αδυναμία να μελετήσουν επισταμένως επιστημονικά θέματα βρίσκει διέξοδο σε μια εύκολη συνομωσία, που δεν χρειάζεται αποδείξεις.

Το διαδίκτυο έδωσε πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος διαβάζει αυτές τις αναρτήσεις μπορεί να αξιολογήσει τις πληροφορίες, αναφέρει ο κ. Μποζίκας. Η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία μέσω του ίντερνετ δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να την διαχειριστούμε.

Οι γνωστικές παραμορφώσεις, όπως λέγονται είναι η προσπάθεια του εγκεφάλου να διαχειριστεί νέο υλικό. Σε αυτήν την προσπάθεια κάνει οικονομία λειτουργίας. Αναζητούμε λοιπόν πληροφορίες που ταιριάζουν με τις δικές μας αντιλήψεις και όχι με το σύνολο, από το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάλυση, σύγκριση και ταξινόμηση της πληροφορίας.

Συνδυάζοντας ένα μεγάλο ψέμα με μια δόση αλήθειας δίνεται η αίσθηση της αξιοπιστίας, και με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο ψέμα γίνεται περισσότερο αποδεκτό από ένα μικρό. Έτσι, το αφήγημα περί αόρατων κέντρων εξουσίας που επιβουλεύονται τους ανθρώπους, αποκτά ουσία και μετατρέπεται σε οργισμένη αντίδραση.

«Ο εμβολιασμός», καταλήγει ο κ. Μποζίκας, «δεν είναι αναγκαίος μόνο για την σωματική μας υγεία, αλλά και για την πνευματική, η οποία δοκιμάζεται από τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς, που ανατρέπουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος