Αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου (Video)

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αλλά και Ιδιωτικής Εταιρείας προσελκύει η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταικών  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως έγινε γνωστό μέσα από τον  χάρτη της ΡΑΕ προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον της λίμνης αλλά και  των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια επένδυση δηλώνουν Περιφερειακή Αρχή, οι δήμαρχοι της παραλίμνιας περιοχής, επαγγελματίες αλλά και κάτοικοι. Η επένδυση  αφορά σε11.500 στρεμμάτων της  λίμνη με τις αιτήσεις να έχουν κατατεθεί   από  τη ΡΑΕ και από ιδιώτη υπολογίζοντας ότι θα καλυφθεί το 1/6 της λίμνης.

Υπέρ της αξιοποίησης της λίμνης για τουριστικούς και παραγωγικούς λόγους τάσσεται ο δήμαρχος ΚοζάνηςΛάζαρος Μαλούτας. “Στη λίμνη Πολυφύτου προτείνετε να εγκατασταθούν κάποια πλωτά που θα καλύπτυν μεγάλο μέρος της λίμνης και δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί αν δεν εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Η λίμνη είναι προς χρήση από όλους” σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας.

Η  συζήτηση έχει ήδη ανοίξει για το χωροταξικό βάζοντας στοπ στην άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ αλλά και για χρήση του  υδάτινου πλούτου, ενώ έχουν κατατεθεί ενστάσεις  για την ιδιωτική επένδυση των πλωτών φωτοβολταικών  όπου γίνεται λόγος για  καταστροφικές περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες, με έκδηλη την ανησυχία για την αλλαγή του μικροκλίματος στην περιοχή.

Η Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του ’70 μετά από την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Πολυφύτου. Καλύπτει επιφάνεια 74 χιλιομέτρων , είναι  μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα,  που κατασκευάστηκε από  την  ΔΕΗ,  και έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους των παραλίμνιων  περιοχών, για αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση. Εκτός από το φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμό χιλιετιών, η  λίμνη στα νερά της φιλοξενεί 17 είδη ψαριών, τις γαλάζιες καραβίδες και 170 είδη πουλιών και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους με πολλές δυνατότητες αλιευτικής και της οικοτουριστικής εκμετάλλευσης, που αποτελούν στόχο και των τοπικών αρχών.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5jaypAzQRoE[/embedyt]

“Κάτω τα χέρια από τη λίμνη, έχουμε φτύσει αίμα για να την φέρουμε εδώ. Έχουμε άφθονη καραβίδα, ψάρια. Δεν μπορούν μέσα σε μια μέρα να βάλουν πλωτά και να μας καταστρέψουν τη λίμνη” λέει στην κάμερα της ΕΡΤ3 ο Νίκος Κουρτίδης πρόεδρος των ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου, ενώ ο ερασιτέχνης ψαράς Αθανάσιος Στάμος πιστεύει ότι δεν θα ανταπεξέλθει η άγρια πανίδα μετά από μια τέτοια επένδυση. Και αν στόχος είναι  να παραμείνει η Περιφέρεια στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων με επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες  τεχνολογίες και  η Δυτική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ανάπτυξη, επιθυμία όλων είναι το όφελος των τοπικών κοινωνών.

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, στέλεχος ΡΑΕ ανέφερε ότι στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων, τον Δεκέμβριο του 2020 ,υποβλήθηκαν δύο αιτήσεις της ΔΕΗ για 25MW και 10MW και μία ενός ιδιώτη για 500MW, που είναι και η μεγαλύτερη ισχύς που έχει ζητηθεί για πλωτά φωτοβολταϊκά. Από πλευράς ΡΑΕ τα κριτήρια για να δοθεί βεβαίωση παραγωγή είναι ενεργειακά ενώ εξετάζεται αν η αίτηση είναι για κορεσμένη περιοχή ή για ζώνη αποκλεισμού. Για να προχωρήσει η επένδυση, θα πρέπει να λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση ύστερα από γνωμοδότηση από την περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας που υπάρχει στην περιοχή και της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης “δεχόμαστε βροχή αιτήσεων για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΕΠ, στόχος μας είναι να γίνουμε η πιο πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα” είπε, προσθέτοντας όμως ότι ήδη από τις 15 Ιουνίου 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε την αντίθεσή του στην άναρχη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει τοπικό χωροταξικό σχέδιο. Tο δυναμικό του δικτύου είναι άνω των 3.500GW και αν καλύπτονταν μόνο από φωτοβολταϊκά θα κάλυπτε γη 300.000 στρέμματα. Από απέραντο ορυχείο, δεν θέλουμε να γίνουμε μια περιοχή με απέραντο γυαλί, σχολίασε ο κ. Καρυπιδης, και διερωτήθηκε αν χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας πώς θα αντικατασταθούν, αφού οι ΑΠΕ δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας; υποκαταστήσουμε;

Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Αγγελίδης επεσήμανε ότι ο ήλιος είναι πηγή ζωής για το οικοσύστημα της λίμνης. Ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης επιφάνειας φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να δημιουργηθεί πολύ μεγάλη σκίαση στη λίμνη, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η διαδικασία της φωτοσύνθεσης και η παραγωγή βιομάζας, που αποτελεί τροφή για τα ψάρια και τις καραβίδες. Αντίστοιχα, στα φωτοβολταϊκά ξηράς, αν καλυφθούν μεγάλες επιφάνειες παραγωγικής γης το χορτάρι δεν θα μεγαλώνει κάτω από τα πάνελ, με άμεση επίπτωση στην κτηνοτροφία.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2SGNycbs60c[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ –
Επιμέλεια ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος