Ανθρωποκεντρικό και ολιστικό το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Ευβοίας

Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές απέναντι στις φυσικές καταστροφές, σημειώνει ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης Βορείου Εύβοιας, μετά την ανακοίνωση του συγκροτημένου σχεδίου ολικής ανασυγκρότησης,  από τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η δημιουργία ενός σχεδίου πρόληψης των πυρκαγιών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ένα πρώτο μέτρο είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος, που θα προστρέχει αποτελεσματικά στο πρώτο πλήγμα που θα υφίστανται τα δάση. Πολλή μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος αντίδρασης από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και στην αντιμετώπισή της».

Εχθές παρουσιάστηκαν 14 μελέτες και παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα διαχυθούν σε όλη την χώρα. «Έως το τέλος του 2022», όπως είπε ο κ. Μπένος «θα έχει συγκροτηθεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, που θα υπάγεται στα ταμεία της ΕΕ και ειδικά στο πρόγραμμα Recovery 2021-2027». Η έγκριση αυτού του προγράμματος αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για τους πολίτες, δίνοντας αρχικά ένα οραματικό σχέδιο, ολιστικό και ανθρωποκεντρικό, με ένα πρόγραμμα που λέγεται Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Σε αυτό θα ενταχθούν όλες οι δραστηριότητες, κάθε τομέα και θα αποτελέσουν ένα προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, με σκοπό η περιοχή να γίνει γνωστή παγκόσμια και να αποτελέσει κίνητρο για τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους. Κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής θα ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα.

Κάθε μελέτη θα δοκιμάζεται, θα περνά στην φάση της ωρίμανσης, της χρηματοδότησης και της υλοποίησής της.

Την άνοιξη θα ξεκινήσουν 17 έργα φωτοδότες που θα δώσουν μια νέα προοπτική για το μέλλον στους ανθρώπους της περιοχής. Από την διαβούλευση που προηγήθηκε με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους προέκυψαν τέσσερις μεταρρυθμίσεις και τα 17 έργα. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, η πλατφόρμα eviameta, όπου μπορούν να κατατίθενται όλες οι προτάσεις, κάθε πολίτη θα είναι ανοικτή έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στους επαγγελματίες της Ευβοίας έχουν επιλυθεί από την πρώτη ημέρα, και μάλιστα με πολύ γενναιόδωρο τρόπο. πρώτη φορά αντέδρασε με τόσο γρήγορους ρυθμούς και με τέτοια ποιότητα η κυβέρνηση μετά από μια φυσική καταστροφή. Ενδεικτικά για τους λεγόμενους ρετσινάδες που ζούν από το δάσος και θα επιστρέψουν στην δουλειά τους έπειτα από τριάντα χρόνια, διασφαλίστηκε η πλήρης οικονομική τους κάλυψη για 15 χρόνια, πέρα από την επιδότηση των 800 ευρώ και με εργασίες που ανοίγονται στο δάσος», κατέληξε ο κ. Μπένος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος