Αντεπίθεση στις On Line διαφημίσεις από τους  χρήστες του διαδικτύου

Η επίθεση των διαφημίσεων στα έξυπνα τηλέφωνα και στο σερφάρισμα  στο διαδίκτυο  οδήγησε του χρήστες να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τον ανελέητο βομβαρδισμό  που συνεχώς αυξάνεται καθώς το διαδίκτυο εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Πλέον περισσότεροι  από ένας στους πέντε χρήστες- χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει στις συσκευές τους την εμφάνιση των online διαφημίσεων. Αυτών που φορτώνονται από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, όσο και εκείνων που φορτώνονται από τις διάφορες εφαρμογές (apps).

Η αντίδραση  του κοινού  έβαλε σε μεγάλη  ανησυχία εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, που βγάζουν τα περισσότερα χρήματά τους ακριβώς από τέτοιες διαφημίσεις.

Νέα στοιχεία από τις εταιρείες ερευνών PageFair και Priori Data, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνουν ότι σχεδόν 420 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς (περίπου το 22% των συνολικά 1,9 δισεκατομμυρίων χρηστών smartphones) ενεργοποιούν το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων, όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση 90% σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε φέτος σχεδόν διπλασιασμός σε σχέση με το 2015.

Το ζήτημα έχει διχάσει τον ψηφιακό κόσμο. Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι οι χρήστες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που επιθυμούν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ‘φορτώνονται’ και τις -όχι σπάνια ενοχλητικές- διαφημίσεις.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές των διαφημίσεων -κυρίως οι εταιρείες που έχουν συμφέρον- θεωρού ότι η «φραγή» στις διαφημίσεις παραβιάζει το άρρητο συμβόλαιο, στο οποίο -υποτίθεται ότι- συμφωνούν οι χρήστες. Το σκεπτικό των εταιρειών είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από το ψηφιακό περιεχόμενο έχει δημιουργηθεί και είναι προσβάσιμο, ακριβώς επειδή έχει πληρωθεί χάρη στα έσοδα από την online διαφήμιση.

Το σχετικό λογισμικό μπλοκαρίσματος των διαφημίσεων (mobile ad blocking software ή απλούστερα ad blockers) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στις αναδυόμενες αγορές και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους σε μεγάλο βαθμό για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς λείπουν οι σχετικές σταθερές υποδομές δικτύου. Για παράδειγμα, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πάνω από ένας στους τρεις χρήστες κινητών (το 36%) μπλοκάρουν τις διαφημίσεις, ενώ στην Ινδία και στην Ινδονησία σχεδόν δύο στους τρεις χρήστες κάνουν το ίδιο (122 εκατ. και 38 εκατομμύρια χρήστες αντίστοιχα).

Στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική υπολογίζονται σε σχεδόν 19 εκατομμύρια οι χρήστες που καταφεύγουν συστηματικά σε mobile ad blockers. Οι διαφορές μεταξύ Δύσης-Ανατολής είναι μεγάλες. Ενώ στην Κίνα 159 εκατ. χρήστες κινητών (οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα) χρησιμοποιούν τέτοιο λογισμικό, στις ΗΠΑ μόνο 4,3 εκατ. χρήστες -ή το 2,2% των κατόχων smartphones- κάνουν το ίδιο, ενώ στη Βρετανία και στη Γαλλία δεν ξεπερνούν τους 1,3 εκατομμύρια χρήστες σε κάθε χώρα. Όμως «είναι θέμα χρόνου το σχετικό λογισμικό να έλθει και στη Δύση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PageFair Σον Μπλάντσφιλντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος