Αντ. Λυμπεράκη στο Πρώτο: Στοίχημα αισιοδοξίας η στήριξη του Solidarity Now στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – Εμπειρία ζωής (audio)

«Το πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων παιδιών, ήταν για εμάς ένα στοίχημα αισιοδοξίας», τόνισε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, γενική διευθύντρια του Solidarity Now, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ο κόσμος αλλιώς» με τη Μαρία Κονταξή, καθώς η ΜΚΟ, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, παρείχε φροντίδα και υποστήριξη σε 212 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Εθελούσια Μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως εξήγησε η κυρία Λυμπεράκη, πρόκειται για παιδιά που ζητούν άσυλο, ασυνόδευτα κορίτσια και αγόρια τα οποία δεν έχουν τα στοιχειώδη για να μεγαλώσουν, αλλά ταυτόχρονα – όπως είπε – «είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να έχουμε μικρά παιδιά 14-18 ετών, με δύναμη κι αποφασιστικότητα, τα οποία περπάτησαν ή κολύμπησαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και πέρασαν από πολλές χώρες γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει μια καλύτερη ζωή».

«Η επένδυση στα παιδιά φέρνει τα πιο γρήγορα αποτελέσματα», υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο για ταλαιπωρημένα αγόρια και κορίτσια που ήρθαν «σε συνθήκες πολύ κακές είστε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είτε ήταν υπό κράτηση στο φυλάκιο του Έβρου, όπου με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δημιουργούμε αντικοινωνικά στοιχεία».

«Για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη ζωή τους έπρεπε να περάσουν σε ένα πρόγραμμα “transit”, ένα πρόγραμμα αποφόρτισης, για να μπορέσουν να μπουν σε κανόνες και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», επισήμανε.

«Από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς τα αγρίμια, που έφταναν με ένα ύφος φοβισμένο και πονεμένο, ανταποκρίνονταν σε κάθε ευκαιρία που τους δίναμε. Αναπτύξαμε μια σχέση διπλής κατεύθυνσης, κινητοποιήσαμε και τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του Solidarity Now.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος