Αντ. Καραμπατζός στο Πρώτο: Μονόδρομος η αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον αυταρχικό Πούτιν (audio)

«Ήταν μονόδρομος για μένα η προσυπογραφή αυτού του αιτήματος», τόνισε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Καραμπατζός – ένας από τους 227 πανεπιστημιακούς καθηγητές που ζητούν να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2001, στον Βλαντιμίρ Πούτιν – μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Το 2001, η απονομή του τίτλου είχε έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό», αλλά «όταν απονέμονται τέτοιοι τίτλοι σε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα ή σε δημόσιους αξιωματούχους, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα», επισήμανε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή την άρνηση όλων των αξιών που οφείλει να υπηρετεί μια ακαδημαϊκή κοινότητα αντάξια του ρόλου της και της αποστολής της», εξηγώντας ότι «πρόκειται για έναν αυταρχικό ηγέτη που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους στην Ουκρανία». Επιπλέον, «δεν μπορώ να δεχθώ ως ακαδημαϊκός ότι θα εξακολουθήσει να φέρει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα ένα πρόσωπο που ευθύνεται επίσης για την καταστολή ακαδημαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα του και τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής, ιδίως την κατάπνιξη κοινωνικών κινημάτων, αντιπολιτευτικών φωνών κλπ.», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κάναμε αυτό που έπρεπε, τοποθετηθήκαμε δημοσίως και αναλάβαμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Η θέση του ΕΚΠΑ δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι και η αφαίρεση του τίτλου ενέχει και αυτή έναν πολιτικό συμβολισμό. Ως προς τη διαδικασία, πρέπει να προέλθει η πρωτοβουλία από το ίδιο το τμήμα Οικονομικών Επιστημών που είχε εισηγηθεί την απονομή του τίτλου, εν συνεχεία το ζήτημα θα περάσει στην Κοσμητεία και η Σύγκλητος θα λάβει την τελική απόφαση», διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι «αυτό συνέβη πρόσφατα με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου αντιστοίχως και εκεί είχε απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα το 2018 και τον Απρίλιο αφαιρέθηκε ο τίτλος με αυτή τη διαδικασία».

«Η απονομή του τίτλου είναι μια γιορτή επιστημοσύνης. Θα ήταν πιο φρόνιμο στο μέλλον να μείνουμε στα ακαδημαϊκά κριτήρια, στους επιστημονικούς δεσμούς που για αυτούς ακριβώς απονέμεται ένας τέτοιος, μια ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή», διεμήνυσε ο κ. Καραμπατζός.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο καθηγητής είπε ότι «πρόκειται για τη μάχη της γενιάς μας, είναι ένα ευρύτερο διακύβευμα».

«Είναι ξεκάθαρα μια σύγκρουση των φιλελεύθερων δημοκρατιών με όλα τα ελαττώματά και τα κρίματά τους και των αυταρχικών καθεστώτων. Έχουμε το χρέος μέσα από την προάσπιση του ουκρανικού λαού να υπερασπιστούμε το ευρύτερο διακύβευμα που είναι οι δημοκρατικές μας διαδικασίες, οι βασικές πολιτικές και ατομικές ελευθερίες καθώς και η ανάγκη για κρατική ουδετερότητα σε θεμελιώδη ζητήματα όπως η θρησκευτική πίστη ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός», συμπλήρωσε ο κ. Καραμπατζός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος