Ανοίγει σήμερα Τετάρτη η πλατφόρμα για τις προκαταβολές των εκκρεμών συντάξεων

Ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη 10 Μαρτίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις των εν αναμονή συνταξιούχων για τις έναντι προκαταβολές των εκκρεμών συντάξεων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ανοίγει σήμερα στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr). Η ψηφιακή αίτηση θα είναι προσβάσιμη και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, όπου θα τοποθετηθεί σχετικός σύνδεσμος για την ηλεκτρονική ανακατεύθυνση των δικαιούχων συνταξιούχων.

Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, οι εν αναμονή συνταξιούχοι, που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα δηλώνουν τα στοιχεία τους, χρησιμοποιώντας τους κλειδάριθμους του taxisnet, για να λάβουν προκαταβολή έναντι της σύνταξης που περιμένουν.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι 19 Φεβρουαρίου, υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής.
Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης,
  • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος,
  • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας),

Διασταυρώσεις δεν θα γίνονται, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο τα όποια ψηφιακά δεδομένα του ΕΦΚΑ. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δύο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Οι έναντι προκαταβολές, που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά τους, θα πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος