Άννα Κανδαράκη: Η ενοχή της μελαγχολίας τις γιορτές-Δεν πρέπει να “κουκουλώνουμε” το συναίσθημα

Array

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κατά τη διάρκεια των εορτών, συναισθήματα θλίψης σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, τα οποία, κάποιες φορές, προσομοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης, όπως πεσμένη διάθεση, αρνητικές σκέψεις, ευερεθιστότητα, τάση απομόνωσης, δυσκολίες στον ύπνο ή αλλαγές στη διατροφική  ρουτίνα είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ3,  η ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.

“Υπάρχει η ενοχή της μελαγχολίας”, τόνισε η ψυχοθεραπεύτρια, και, “αν δεν αισθανόμαστε καλά, δεν πρέπει να κουκουλώνουμε το συναίσθημα, ενώ ο περίγυρος πρέπει να δείχνει κατανόηση σε όποιον νιώθει έτσι”.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μελαγχολία τις ημέρες των εορτών, τόνισε η κα Κανδαράκη,  είναι η αντίθεση που βιώνει κάποιος μεταξύ της χαράς των εορτών που μας επιβάλλεται από τα ΜΜΕ και της ψυχολογικής μας κατάστασης, η οποία μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα, είναι οι οικογενειακές συγκρούσεις, ενώ συχνή είναι και η δυσφορία που προκαλούν τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια, που πολλές φορές αναζωπυρώνουν εντάσεις.

Πιο επιρρεπείς στη θλίψη των γιορτών είναι οι ηλικιωμένοι, ασθενείς και φροντιστές ασθενών, άνεργοι, καθώς και άνθρωποι που ζουν μόνοι.

Η λύση που προτείνει η ψυχοθεραπεύτρια είναι η αποδοχή του συναισθήματος της θλίψης ως φυσιολογικού και ανθρώπινου, ενώ, κατέληξε λέγοντας ότι καλό θα ήταν να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας με ανθρώπους που νιώθουμε πιο κοντά ή ακόμη και να αναζητήσουμε τη βοήθεια επαγγελματία ψυχικής υγείας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος