Άννα Διαμαντοπούλου στο ΕΡΤNews: Στην ουσία στο ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ υπάρχει συναίνεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ, πρώην επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός Παιδείας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Το πρώτο που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι, όπως είπατε κ. Κουβαρά, εμβληματική μεταρρύθμιση για την ίδια (σ.σ. την κυβέρνηση). Δηλαδή δεν είναι μια μεταρρύθμιση που κάτι θα αλλάξει στη χώρα τραγικά ή θα μπούμε σε μια καινούργια πραγματικότητα. (…) Είναι το τέλος ενός δόγματος, ενός μύθου γύρω από τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι είναι κάτι φοβερό για το οποίο πολεμούμε και δίνουμε μάχες και το παλεύουμε. Αυτό γίνεται πάνω από 25 χρόνια».

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «στη Βουλή, κατά τη δική μου ανάγνωση, έχουμε μια επί της ουσίας συναίνεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ένα κόμμα με μία μακρά ιστορία διακυβέρνησης που γνωρίζει την πραγματικότητα. Η συναίνεση είναι στην ουσία είναι σε δύο ζητήματα, το ένα είναι το συνταγματικό και το άλλο είναι η ουσία. Λέμε ναι ή όχι; Λέμε τέλος σε αυτή την απαγόρευση; Λέμε τέλος σε αυτό το δόγμα που κρατάει τη χώρα σε μία περίεργη ομηρία;».

«Η εμπορευματοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τα κολέγια δεν έχει προηγούμενο. (…) Το θέμα είναι πώς θα ελέγξουμε και πώς θα βάλει η χώρα κανόνες, γιατί αυτά τα επιχειρήματα για εμπορευματοποίηση, όλη η επιχειρηματολογία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι μία επιχειρηματολογία του φόβου, δηλαδή απαγορεύουμε κάτι να γίνει γιατί φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τι φοβόμαστε λοιπόν; Το πρώτο είναι οι ανισότητες. Ότι κάποιοι πλούσιοι θα πάνε στα πανεπιστήμια αυτά, ενώ κάποιοι φτωχοί δεν θα πάνε. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από αυτό. Η σημερινή μέση οικογένεια, με τα χαμηλά εισοδήματα της χώρας, όταν θέλουν να κάνουν το παιδί τους γιατρό ή μηχανικό και δεν μπορούν να το κάνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, θα το στείλουν αν έχουν πολλά λεφτά στην Αμερική, αν έχουν λιγότερα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή ακόμη και η Κύπρος που μπορεί κάποιος να σπουδάσει πιο οικονομικά. Άρα είναι κάτι που συμβαίνει. Δεν θα λύσει το πρόβλημα γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που είναι στο εξωτερικό».

Κλείνοντας, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «πρέπει να χτυπήσουμε σοβαρό καμπανάκι στους νόμους που έχει βγάλει η κυβέρνηση για τα δημόσια πανεπιστήμια γιατί εγώ δε βλέπω να υπάρχει αποτέλεσμα. Η γραφειοκρατικοποίηση του συστήματος έχει πιάσει ταβάνι και δεν βλέπουμε αποτελέσματα στην πράξη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος