Ανησυχητικές οι αποκλίσεις τις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές (Video)

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2020, αλλά και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που χρονολογείται από τo 1860.

Δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες που ανησυχούν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η μεγάλη απόκλιση από τις κανονικές τιμές τον Ιανουάριο, αλλά το γεγονός ότι όλους τους μήνες καταγράφονται θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές, τόνισε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος. Το φθινόπωρό καταγράφηκαν έντονες αποκλίσεις, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη κοντά στον αρκτικό κύκλο.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι το χαμηλό ποσοστό χιονοκάλυψης, που ήταν στις αρχές του χρόνου στο 1% όταν θα έπρεπε να είναι 10%. «Χρειαζόμαστε τα χιόνια, είναι απαραίτητο στοιχείο του υδρολογικόυ μας κύκλου γιατί το νερό από τις ραγδαίες βροχές χάνεται στη θάλασσα» εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Το ΕΑΑ διατηρεί 430 σταθμούς μέτρησης για να καταγράφει τις συνθήκες του καιρού και να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Επίσης, όργανα που είναι τοποθετημένα πάνω στα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορία δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας που μειώθηκαν αισθητά οι πτήσεις, μειώθηκαν τα δεδομένα από μετρήσεις, και η ακρίβεια των προγνώσεων του καιρού.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=nZ5DxiteO20[/embedyt]

ΠΗΓΗ ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος