Ανησυχία από την μετάλλαξη «Centaurus»: Παρακολουθεί στενά ο ΠΟΥ

Οι ιολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την εμφάνιση μιας άλλης ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Omicron, που κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι “Centaurus” – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Εδώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί απότομα από τότε – και προφανώς ταχύτερα από αυτά της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία και αντικαθιστά γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες, αναφέρει η The Guardian.

Έκτοτε, περιπτώσεις BA.2.75 έχουν εντοπιστεί σε 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως “επιλογή υπό παρακολούθηση” στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, αλλά μάλλον ο αριθμός/ο συνδυασμός», είπε ο Δρ. Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το Omicron ως πιθανή ανησυχία τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται ταυτόχρονα ».

Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος