Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός σε νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ–Πεθαίνουν στους δρόμους σε άλλες χώρες

Με τον νέο κορονοϊό να έχει προκαλέσει 3,8 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 141 χιλιάδες θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο άλλοτε πολέμιος της μάσκας Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε, ότι η χρήση μάσκας αποτελεί μια «πατριωτική» χειρονομία. Ο κορονοϊός καλπάζει ανεξέλεγκτος κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες.

Η Καλιφόρνια βρίσκεται στα πρόθυρα του να επιβληθεί ένα νέο lockdown και στην Φλόριντα πάνω από 50 νοσοκομεία δεν έχουν πλέον κρεβάτια στις εντατικές.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από εξήντα χιλιάδες κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.Καταγράφηκαν 961 θάνατοι. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που κάνει δική του, ανεξάρτητη καταμέτρηση, μετέδωσε  ότι οι θάνατοι ξεπέρασαν τους χίλιους χθες.

Οι ΗΠΑ, εδώ και αρκετές εβδομάδες, βλέπουν την  η καμπύλη της εξάπλωσης να  βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Η κατάσταση «δυστυχώς θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει», δήλωσε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην πανδημία, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που ήταν αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση από τον Απρίλιο.

Εξάλλου, ο μεγιστάνας για πρώτη φορά συνέστησε απερίφραστα στους Αμερικανούς να φορούν μάσκα, όταν «δεν είναι δυνατή η τήρηση της κοινωνικής απόστασης».«Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αντίκτυπο», αναγνώρισε ο Τραμπ, ενώ παράλληλα παρακάλεσε τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».

Σε ειδική ομοσπονδιακή φυλακή όπου εγκλείονται γυναίκες με προβλήματα υγείας και ψυχικής υγείας στο Τέξας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε αλματωδώς στα 510 χθες Τρίτη.

Η υπηρεσία φυλακών είχε ανακοινώσει πριν από τρεις εβδομάδες ότι εντοπίστηκαν τρία κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στο Federal Medical Center-Carswell στο Φορτ Γουόρθ, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας. Στην φυλακή έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι, ο πρώτος τον Απρίλιο, ο δεύτερος τη 13η Ιουλίου. Τώρα  κρατούνται 1.357 γυναίκες.

Τραγικές εικόνες στη Βολιβία όπου η αστυνομία περισυνέλεξε πάνω από 400 πτώματα ανθρώπων από τους δρόμους και τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ημερών, εκ των οποίων το 85% ι είχαν υποκύψει στην COVID-19.

Μεταξύ της 15ης και της 20ής Ιουλίου,  έγινε περισυλλογή 191 πτωμάτων στην Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), 141 στη Λα Πας και 68 στη Σάντα Κρους, περιφέρεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισές από τις 61.000 μολύνσεις διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης.Άλλα 11 πτώματα περισυνελέγησαν στην Ποτοσί (νοτιοδυτικά) και 9 στην Τσουκισάκα (νοτιοανατολικά). Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν πως η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνεται στη Λα Πας και στην Κοτσαμπάμπα. Επισήμως, στη Βολιβία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων καταμετρώνται πάνω από 2.200 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο Ισημερινός, που γειτονεύει με τη Βολιβία, είχε βιώσει ανάλογες καταστάσεις την άνοιξη, όταν οι αρχές, που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν μπροστά στην κορύφωση της πανδημίας, αναγκάστηκαν να στείλουν την αστυνομία και τον στρατό για να απομακρυνθούν τα πτώματα από τους δρόμους και τα σπίτια στη Γουαγιακίλ (δυτικά), μεγάλο λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Στην Κολομβία ο απολογισμός ξεπέρασε την Τρίτη τους 7.000 νεκρούς. Τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν ακόμη 237 θάνατοι με το σύνολο που έχουν καταγράψει οι αρχές στην Μπογοτά να φθάνει τους 7.166 αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 211.038, σύμφωνα με τις αρχές. Στην πρωτεύουσα Μπογοτά των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των μολύνσεων.

Η Κολομβία κατατάσσεται αυτή τη στιγμή πέμπτη στη Λατινική Αμερική  ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

Έκπληξη από έρευνα μικρής κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα μεταξύ ανθρώπων που δεν είχαν ιστορικό μόλυνσης από τον κορονοϊό, αλλά ζουν στην πόλη όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα. Ένας στους εννέα έχει αντισώματα κατά της covid-19, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού ήταν μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 185.290 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί στην πόλη Ντέγκου, την τέταρτη μεγαλύτερη της Νότιας Κορέας με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων.

Η έρευνα εκτιμά  ότι ο αριθμός των μη διαγνωσμένων κρουσμάτων ενδέχεται να είναι 27 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βάσει της διενέργειας τεστ αντισωμάτων στην Ντέγκου.

Στη Βικτόρια της Αυστραλίας , τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της ηπέιρου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν δύο νέους θανάτους και 484 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αποτελεί ρεκόρ.

Οι ασθενείς που υπέκυψαν ήταν δύο ενενηντάρηδες, διευκρίνισε ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Μελβούρνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος