Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς στις Μ.Ε.Θ.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έχει διάρκεια και θα αφορά τους ανεμβολίαστους, δηλώνει στην ΕΡΤ3 ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην ανάρτησή του καθηγητού στο διαδίκτυο φαίνεται ότι μεταξύ 31 Μαΐου – 31 Αυγούστου στη Μονάδα Λοιμώξεων νοσηλεύτηκαν 115 άτομα, εκ των οποίων 107 ήταν ανεμβολίαστοι και οι οκτώ ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μελετώντας το πλήθος των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο ο κ. Γουργουλιάνης διαπίστωσε ότι οι ευάλωτοι είναι λιγότεροι φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω του εμβολιασμού.

«Συχνά αποφεύγω να σχολιάσω απόψεις ασθενών, αλλά κάποιοι συνήθως στο οικογενειακό περιβάλλον είναι οι αρνητές, που εμποδίζουν τον εμβολιασμό των συγγενών τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν τα εμβόλια κρυφά από το περιβάλλον τους».

Η ιστορία της άρνησης επαναλαμβάνεται. Υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα στο παρελθόν όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα εμβόλια της ευλογιάς. «Τα εμβόλια νίκησαν τις μεγάλες πανδημίες», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

«Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία. Πρέπει να τους πάμε δεμένους να εμβολιαστούν εκείνους που είναι άνω των 50 ετών. Αυτό το κύμα της πανδημίας που περνούμε είναι το κύμα των ανεμβολίαστων. Θα είναι πλατύτερο, αν και όχι το ίδιο σε ένταση με το προηγούμενο».

«Τρομάζουν οι γονείς όταν ακούν ότι θα νοσήσουν πάνω από 300 με 400 παιδιά. Επομένως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά και κυρίως αυτοί που φοιτούν στα πανεπιστήμια».

«Τα νέα εμβόλια προέρχονται από ανθρώπους, που έχουν πάρει Νόμπελ και η τεχνολογία υπήρχε για την μελέτη του καρκίνου. Δεν είναι καινούργια, μελετώνται πάνω από μια δεκαετία. Απλώς χρησιμοποιήθηκε τώρα για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά την ενημέρωση του πληθυσμού ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει: «Μόλις τελειώσαμε μια έρευνα και βλέπουμε ότι ζούμε έναν παραλογισμό. Πρώτον ότι ο κόσμος διψάει για πληροφόρηση και διπλασίασε τις ώρες παρακολούθησης στην τηλεόραση, για θέματα σχετικά με την πανδημία, αλλά τελικά αποφασίζει ανάλογα με το τι διαβάζει σε κάποια ανάρτηση που θα δεί στο διαδίκτυο. Πρόκειται για παθολογία των ημερών».

Στο διάστημα αυτό παρατηρήσαμε ότι πρώην ασθενείς μας με covid, περίπου πάνω από 1.000, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή προγράμματα αποκατάστασης και αυτό τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συμπτώματα που αφήνει η νόσος, όταν ήρθαν στο κέντρο αποκατάστασης του νοσοκομείου, σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, εφιστώντας την προσοχή στα post-covid συμπτώματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος