Ανδ. Λοβέρδος στο Πρώτο: Είχαμε τεκτονικές αλλαγές και στην Ελλάδα, αλλά δεν ήρθαν τα «πάνω-κάτω» όπως στη Γαλλία (audio)

«Τεκτονικές αλλαγές υπήρξαν και στην Ελλάδα, αλλά δεν είχαμε τις αλλαγές που υπήρχαν καταγράφηκαν στη Γαλλία, όπου ήρθαν τα πάνω – κάτω. Προέκυψε βέβαια ένα μεγάλο κόμμα από ένα μικρό, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εμείς ως ΠΑΣΟΚ μικρύναμε, και τώρα μεγαλώνουμε ξανά», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ειδικά για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, είπε ότι τείνουν να εξαφανιστούν το Σοσιαλιστικό και το Γκωλικό κόμμα τα οποία έβγαλαν Προέδρους Δημοκρατίας, όπως και το πάλαι ποτέ Κομμουνιστικό Κόμμα το ίδιο. «Αυτά τα κόμματα σβήνουν. Είχαμε τρομακτικές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος, καθώς ήταν τεράστιο το ποσοστό του Μελανσόν, και αντισυστημικό ενώ η  βασική εκλογική δύναμη του γαλλικού ΚΚ έχει περάσει εδώ και χρόνια στους Λε Πεν», επισήμανε.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι την ακροδεξιά στηρίζουν οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι εργάτες, τα δε μεσαία και ανώτερα στρώματα ψηφίζουν τα φιλελεύθερα κόμματα. Η Δημοκρατία δεν στηρίζεται από τους φτωχότερους. Τεκτονικές αλλαγές. Το να λες “είμαι φίλος του λαού και των εργαζομένων”, μπορεί αυτομάτως να σε κατατάσσει στην άκρα Δεξιά για τα δεδομένα της Γαλλίας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «οι Γάλλοι μας είχαν προειδοποιήσει από την εποχή που καταψήφισαν σε δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

«Όσοι δεν γνωρίζουν, λένε ότι ο Μακρόν δεν πήγε καλά. Πήγε πολύ καλά, πήρε 28%, αλλά οι περισσότεροι Γάλλοι ψήφισαν Λε Πεν και Μελανσόν οι οποίοι συγκέντρωσαν 45%. Οι ανισυστημικές ψήφοι είναι συντριπτικά περισσότερες», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα να εκλεγεί πρόεδρος ο Μακρόν στο δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου για το «καλό της Ευρώπης», καθώς «είναι ο μοναδικός ηγέτης στην ΕΕ αυτή τη στιγμή».

«Με το τέλος της Άνοιξης θα τελειώσει και ο πόλεμος»

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι κορυφώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, «οι αποτρόπαιες πράξεις πολλαπλασιάζονται, η στρατιωτική δύναμη των Ρώσων ενισχύεται, επιχειρούν να φέρουν τα πράγματα σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή για να δοθεί χώρος μετά στη διαπραγμάτευση από άνισες θέσεις».

Υπενθύμισε ότι η «εισβολή του δικτάτορα Πούτιν στην Ουκρανία» έχει πλήξει όλο τον πλανήτη από όλες τις πλευρές, σημειώνοντας ότι «είναι ένας πόλεμος άνοιξης και θα τελειώσει κατά τη γνώμη μου με το τέλος της Άνοιξης». «Δεν λέω ότι θα εξαλειφθούν και οι συνέπειές του, η τρομοκρατία θα δώσει τις εξελίξεις τον επόμενο καιρό γιατί το μίσος που έχει αναπτυχθεί από τα φρικαλέα εγκλήματα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί θα δημιουργήσει  βία. Αλλά πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέραν αυτού του χρονικού ορίου δημιουργεί τρομακτικά και αξεπέραστα προβλήματα για όλο τον πλανήτη. Και στους Ρώσους που έχουν προκαλέσει τη συμφορά», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το επίκεντρο της πολεμικής σύρραξης είναι η Μριούπολη όπου εκεί δίνεται η κύρια μάχη. «Δεν θα προχωρήσουν περισσότερο να καταλάβουν όλη τη νότια πλευρά της Ουκρανίας ώστε να την αποκόψουν από τη θάλασσα. Οι στόχοι των Ρώσων εισβολέων εξυπηρετούνται με τη Μαριούπολη και να σταματήσουν εκεί», προέβλεψε.

Χαρακτήρισε «προσχήματα» και «πολιτικές ανοησίες που δεν πείθουν κανέναν» τα περί αποναζιστικοποίησης, λέγοντας πως «υπάρχουν κάποιοι δικοί μας πολίτες καθόλου ψεκασμένοι», αλλά είναι «πολύ λογικοί πολίτες, οι οποίο λένε ότι παραμπήκαν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί στο “ρουθούνι” του Πούτιν».

«Τους αντιτείνω ότι εμείς δηλαδή που αγοράζουμε Ραφάλ θα παραμπαίνουμε στο “μάτι” του Ερντογάν; Ή που η Αλεξανδρούπολη που έχει γίνει μια εστία σοβαρότατη για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, σημαίνει ότι μπαίνουμε στο “ρουθούνι” του Ερντογάν και πρέπει να εισβάλλει στα σύνορά μας; Δεν έχουν δίκιο οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας αλλά προβάλλουν αυτό το επιχείρημα», δήλωσε.

Ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την χρήση χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι όποιος τείνει να το αποκλείσει, «πρέπει να θυμάται τι αποκλείαμε και πριν τη ρωσική εισβολή».

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για τις ομιλίες  δυο μαχητών του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή. «Ήταν αρνητικό γεγονός, αλλά δεν χάνω από το μυαλό μου το κυρίως θέμα,  δηλαδή τη φωνή της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας που ακούστηκε στην ελληνική Βουλή, του προέδρου της Ουκρανίας», διεμήνυσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος