Αναζητώντας δότες μυελού των οστών σε Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα

Η δωρεά μυελού των οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, η πιο συνήθης μορφή καρκίνου σε παιδιά, και λέμφωμα. Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής δότης χαρίζοντας τη ζωή σε έναν ασθενή, δίνοντας χαρά στον ίδιο και τους αγαπημένους του.

Δράσεις λήψης επιχρίσματος για δωρεά μυελού των οστών  πραγματοποιούνται σήμερα (16/5) στο ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη και στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για κάτι που φαντάζει δύσκολο, αλλά δεν είναι…

Στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποιούνται ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις και εθελοντική αιμοδοσία με τίτλο “Ημέρα Εθελοντισμού: Ανδρόνικος” εις μνήμην ενός παιδιού που έφυγε από τη ζωή, όπως τόνισε η μητέρα του Ανδρόνικου και εθελόντρια αιμοδότρια, Πόπη Παρασκευά.

Τι πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται να γίνει δότης μυελού των οστών

Όσοι ανήκουν στην ηλιακή ομάδα μεταξύ 18-45, είναι υγιής μπορούν να πάρουν δείγμα σάλιου για την εγγραφή τους στην βάση δεδομένων ως εθελοντές δότες μυελού των οστών και να βοηθήσουν, αν βρεθούν συμβατοί, έναν συνάνθρωπο τους. Η λήψη επιχρίσματος γίνεται εύκολα με τη χρήση μιας μπατονέτας και οι εθελοντές μπαίνουν σε μία λίστα και ειδοποιούνται όταν βρεθούν συμβατοί με ασθενή.

Για τον ένα και μοναδικό ασθενή που θα έχει την τύχη να βρεθεί συμβατός με εμάς, λίγο αίμα θα του δώσει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τον δύσκολο, μακρύ και βασανιστικά μοναχικό αγώνα που δίνει για μήνες κλεισμένος σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Ο ασθενής αυτός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: ένας ηλικιωμένος, ένας νέος άνθρωπος ή ακόμη ακόμη και ένα μικρό παιδί που ιδανικά θα έπαιζε στην αυλή ενός νηπιαγωγείου.

Η πιθανότητα να είναι κάποιος συμβατός με έναν ασθενή δυστυχώς είναι μικρή, για αυτό γιατροί και εθελοντές τονίζουν πως όλοι είμαστε απαραίτητοι για να αυξήσουμε τις πιθανότητες ασθενείς να βγουν νικητές σε αυτό τον άνισο αγώνα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΙΡΗ ΚΕΣΚΙΛΙΔΟΥ, ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος