Αναθεώρηση της ελεύθερης μετακίνησης ζητά το Bremain (video)

Αναθεώρηση της ελεύθερης μετακίνησης ζητά το Bremain (video)Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Πλέον άρχισε να συζητείται ως ανάγκη, το ενδεχόμενο να αλλάξει πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τομ Ουάτσον είπε σε συνέντευξη του στο BBC ότι το πρόβλημα είναι σε όλη την Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο άμεσο μέλλον όσον αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων εντός ΕΕ.

“Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρύθμιση και η ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να συζητηθεί στην μεταρρύθμιση της Ευρώπης”. Ο αναπληρωτής αρχηγός του Εργατικού κόμματος κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να διαπραγματευτεί το θέμα πριν το δημοψήφισμα.

Όπως φαίνεται ήδη η Ντάουνινγκ Στριτ ετοιμάζει κίνηση ματ στο Brexit προσπαθώντας να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες είτε μία δήλωση ή την υπόσχεση ότι η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών θα συζητηθεί στην Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου του χρόνου.

Την ίδια μέρα ο ηγέτης των Εργατικών ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προώθηση της καμπάνιας για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πειστούν οι ψηφοφόροι του Εργατικού κόμματος να κρατήσουν με την ψήφο τους την Βρετανία εντός της ΕΕ καθώς η έντονη παρουσία του Ντέιβιντ Κάμερον δεν βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπερασπίστηκε τους μετανάστες γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας.

“Το δημόσιο σύστημα υγείας θα διαλυθεί και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα τεθούν σε κίνδυνο εάν η χώρα βγει από την Ενωμένη Ευρώπη” είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην ομιλία του.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της Βρετανίας για την νομιμοποίηση περικοπής του βοηθήματος για παιδιά που δεν ζουν εντός της χώρας έδωσε μία ώθηση στο Bremain. Η αντίπαλη όμως πλευρά χρησιμοποίησε το γεγονός ως περιορισμό στην εθνική κυριαρχία του καθώς όπως υποστηρίζουν είναι εξωφρενικό για την εθνική κυριαρχία τους ένα δικαστήριο εκτός της χώρας να αποφασίζει για τους πολίτες της Βρετανίας.

“Βουτιά” χρηματιστηρίου και στερλίνας

Και ενώ οι καμπάνιες συνεχίζουν δυναμικά, ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE100 έχασε 100 δισεκατομμύρια στερλίνες σε τέσσερις μέρες από το φόβο του Brexit και την Τρίτη έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβουάριο. Πτώση παρουσίασαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε σημείο τα γερμανικά ομόλογα δεκαετίας για πρώτη φορά να φτάσουν σε αρνητική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αναζητώντας επενδύσεις ασφαλείας πληρώνουν την Γερμανία για να της δανείσουν λεφτά για μια δεκαετία.

Παράλληλα η στερλίνα έπεσε έναντι του δολαρίου και του ευρώ ενώ αναμένεται να πέσει κι άλλο ανεξάρτητα μάλιστα από δημοσκοπήσεις σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος.

Ο υπουργός Οικονομικών σε μία ακόμη προσπάθεια να υπογραμμίσει τις οικονομικές συνέπειες ενός Brexit υποστηρίζει ότι μία Έξοδος θα αφήσει τρύπα 30 δισεκατομμυρίων λιρών στην δημόσια οικονομία.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ρόιτερς, σχεδιάζει να υποστηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας στις 24 Ιουνίου το πρωί εάν οι Βρετανοί επιλέξουν την Έξοδο από την ΕΕ.

Άνοδος προτίμησης στο Brexit

Κανένας από τους κινδύνους που προβλέπονται στην περίπτωση Brexit δεν φαίνεται αρκετό να νικήσει την ανησυχία των Βρετανών για τα ανοιχτά σύνορα και την εισροή μεταναστών που απειλούν το δωρεάν σύστημα υγείας και τα προνόμια που απολαμβάνουν από το κοινωνικό σύστημα πρόνοιας.

Η τελευταία δημοσκόπηση της ComRes δείχνει προβάδισμα μία μονάδας για την Παραμονή στην ΕΕ ωστόσο κρύβει άνοδο 5 μονάδες για την Έξοδο από την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον περασμένο μήνα.

Όλες οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν από 6 έως 10 μονάδες προβάδισμα για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ισχυρό ρεύμα του Brexit αποδεικνύεται και από τα στοιχήματα που πλέον έχουν διαμορφωθεί στο 58% Παραμονή και 42% Έξοδος, σε σχέση με το 78% και 22% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα.

Είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις;

Οκτώ μέρες έως το δημοψήφισμα και η κατάσταση φαίνεται ρευστή. Ίσως όχι τόσο στα μάτια των ειδικών. Σύμφωνα με την εταιρία έρευνας αγοράς TNS οι αναποφάσιστοι είναι ένα ισχυρός παράγοντας ανατροπής της τάσης Brexit “καθώς όπως δείχνει η ιστορία των δημοψηφισμάτων καταλήγουν να υποστηρίξουν την καθιερωμένη κατάσταση”. Επιπλέον η τάση για την Έξοδο από την ΕΕ μπορεί να είναι “πραγματική μεταστροφή αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο λάθος”. Εν κατακλείδι οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να μελετώνται στο σύνολο τους και με σημεία δεδομένων μεταξύ τους όχι αποκλειστικά με αυτό που δείχνουν, καταλήγει η ανάλυση της Kantar.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ