Ανάλυση Ν. Μελέτη για το Κυπριακό στη Γενεύη: Η Τουρκία προκρίνει τη λύση των δυο κρατών

Για τη στάση της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και απέναντι στην Αμερική ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης είπε: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία και εκτιμώ ότι δεν θα επιλέξει τέτοιες μέρες και σε αυτό το περιβάλλον να κάνει κινήσεις δήθεν καλής θέλησης που θα φαίνονταν κινήσεις υποχώρησης, ειδικά στο Κυπριακό.

Και το μήνυμα το έστειλε και ο κ. Ερντογάν σήμερα.
Η Λευκωσία και η Αθήνα έχουν καθαρές θέσεις: λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και συγχρόνως κατάργηση εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».

«Η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι την λύση δυο κρατών», τόνισε ο Νίκος Μελέτης «διαβρώνοντας έτσι την μέχρι τώρα βάση αναζήτησης λύσης.
Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ που είναι  και ο θεματοφύλακας μαζί με το ΣΑ της διεθνούς νομιμότητας.
Ο κ. Γκουτέρες στο τέλος της θητείας του, θα ήθελε να έχει και αυτός κάτι να επιδείξει… αλλά το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι μια δήλωση για έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Δένδιας – Τσαβούσογλου

«Θα είναι και για εμάς παράξενη η διαδικασία καθώς λόγω της πανδημίας έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα στο κτίριο του ΟΗΕ. Πάντως αύριο (Μ. Τρίτη 27 Απριλίου) το βράδυ θα γίνει μια μικρή δεξίωση υποδοχής από τον κ. Γκουτέρες των αντιπροσωπειών, την Τετάρτη θα έχουμε την άτυπη Πενταμερή και μετά αλλεπάλληλες διμερείς. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ και τον βρετανό ομόλογο του κ. Ράαμπ και την Πέμπτη θα έχει νέα Πενταμερή» επεσήμανε ο Νίκος Μελέτης και συνέχισε.

«Προγραμματισμένο ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου δεν υπάρχει αλλά νομίζω ότι θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και όχι μόνο για το Κυπριακό.
Κανείς δεν θέλει το ναυάγιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά έχει έτσι την ευκαιρία να κακοποιήσει την διαδικασία αυτή.

Η Άγκυρα είδαμε ότι δεν ανακάλεσε καν τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον, υπάρχει μια αμηχανία, ένας φόβος θα έλεγα για το πως θα αντιδράσει. Είδαμε τον Ερντογάν, που σε όχι και τόσο σοβαρά θέματα ξεσπαθώνει κατά ξένων ηγετών, τώρα εκφράζει ευγενικά την λύπη του και προτείνει κοινή επιτροπή ιστορικών… και απειλεί γενικώς με συνέπειες, γνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στην Ουάσινγκτον και η όποια αντίδραση θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την Τουρκία παρά για την Αμερική. Και κάθε στραβοπάτημα θα προκαλέσει ακόμη σφοδρότερη αντίδραση από την Ουάσινγκτον που σαν πρώτο θύμα θα έχει την τουρκική οικονομία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος