Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου: Μία ιστορική στέγη πολιτισμού που κινδυνεύει να μην υπάρχει πια…

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ΛέσβουΗ Ανάπτυξη” αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία, με πολυσχιδή δράση που εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1894 και έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δραστηριοποιείται στο θέατρο, τη μουσική, την προαγωγή των γραμμάτων, τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, καθώς και στην ανάδειξη των λαϊκών δρώμενων του νησιού. 

Σύμφωνα με μία πρώτη καταγραφή που επιχείρησε το Εργαστήριο Κοινωνικής – Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Αναγνωστήριο, το αρχειακό υλικό είναι πλουσιότατο και μοναδικό στον χώρο του Αιγαίου.

Από τις σημαντικότερες πανελλαδικά είναι και η βιβλιοθήκη του σωματείου, που αριθμεί γύρω στους 25.000 τόμους βιβλίων που καλύπτουν όλους τους κλάδους του επιστητού.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Σκορδά, αντιπρόεδρο αναγνωστηρίου, επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της σκεπής, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες αποκατάστασης. Η στέγη του Αναγνωστηρίου είχε καταρρεύσει τον Ιανουάριο του 2017 υπό το βάρος του χιονιού και, εάν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, θα χαθούν τα κονδύλια του Leader.

Ο κ. Κλεάνθης Κορομηλάς, πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, είπε ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα, οι εκάστοτε διοικήσεις διατηρούν ζωντανό το Αναγνωστήριο.

Όπως τόνισε ο κ. Κορομηλάς, έγιναν όλες οι απαιτούμενες μελέτες, ελήφθησαν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Πολεοδομία, ωστόσο, χρειάζονται 200.000 ευρώ επιπλέον από αυτά που δόθηκαν από το Leader για την πλήρη αποκατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος