Αν. Σπαντιδέας στο Πρώτο: Δεν έχουν νόημα τα αυστηρά μέτρα τώρα, η Όμικρον είναι σαν ένα κρυολόγημα (audio)

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί η Όμικρον η οποία πρακτικά είναι ένα μικρό κρυολόγημα, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσουμε όλοι από την Όμικρον. Και αν βλέπουμε τέτοια μεγάλη διασπορά της Όμικρον και πολύ μικρή πίεση του υγειονομικού συστήματος, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να την ανεχθούμε έστω περνώντας 2-3 μέρες με πυρετό ή με κάποια ήπια συμπτώματα όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης», τόνισε για την άρση των περιοριστικών μέτρων ο Καθηγητής Παθολογίας – Κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με το Γιώργο Πίκουλα.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι πολλοί επιβάτες δεν φορούν πλέον μάσκες στα Μέσα Μεταφοράς, αντέτεινε ότι μετά από 2,5 χρόνια περιορισμών υπάρχει κούραση και «από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι και με τα αυστηρά μέτρα που παίρναμε ακόμα περισσότερα κρούσματα είχαμε». Επανέλαβε την ισχυρή σύσταση, τουλάχιστον μέσα σε χώρους πολύ κλειστούς και έντονης παρουσίας ανθρώπων, να φοράμε μάσκες, δηλαδή σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία και γηροκομεία. «Όμως τώρα μέσα στα σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα δεν έχει νόημα να φοράμε μάσκα. Δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα για πολύ αυστηρά μέτρα, γιατί παρά το γεγονός ότι η Όμικρον είναι σε φοβερή έξαρση, οι επιπτώσεις είναι πολύ ήπιες», υποστήριξε. «Σταθμίζοντας κανείς τα υπέρ και τα κατά καταλήγει στο συμπέρασμα ας περάσουμε ένα κοινό κρυολόγημα κι ας απαλλαγούμε τουλάχιστον από τον βραχνά των περιορισμών», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να φοράει μάσκα ακόμη και όταν δεν θα είναι υποχρεωτική, καθώς η χρήση της «εξαφάνισε» τον περασμένο χειμώνα τη γρίπη και τα κοινά κρυολογήματα.

Ο κ. Σπαντιδέας πρόσθεσε ότι τα περισσότερα κρούσματα δεν δηλώνονται πλέον, λέγοντας πως εάν δηλώνονταν κανονικά, «θα ήταν τεράστιο το νούμερο», καθώς «υπολογίζουμε ότι πάνω από το 50% με 70% του πληθυσμού έχει προσληφθεί από την Όμικρον».

Αναφορικά με την τέταρτη δόση, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται άκρως απαραίτητη, «εκτός από τα άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή ή έχουν βαριά ανοσολογική ανεπάρκεια και στα οποία θα προσφέρει σίγουρα κάποια πρόσθετη προστασία».

Για το ερχόμενο Φθινόπωρο, εξέφρασε την ελπίδα να μην παρουσιαστεί κάποια καινούργια μετάλλαξη τον Σεπτέμβριο. «Βλέπουμε να εμφανίζονται διάφορες μικρο-παραλλαγές της Όμικρον, ήδη στη Νότιο Αφρική έχουν εμφανιστεί η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5, οι οποίες πρακτικά έχουν μικρές διαφορές αό την Όμικρον 1 και την Όμικρον 2. Και η πανδημία θα ακολουθήσει την πορεία όλων των άλλων πανδημιών με προοδευτική εξασθένηση του ιού και προοδευτική ανοσία του πληθυσμού που θα οδηγήσει πρακτικά στην κατάργηση της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Σπαντιδέας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος