Αμπνταλμασίχ Χ, ο Σύρος πρόσφυγας που πέρασε στην ακραία βία – Οι σταθμοί του σε Τουρκία και Ελλάδα

Κίνηση απελπισίας, κρίση τρέλας; Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί ο Αμπνταλμασίχ Χ. ένας Σύρος πρόσφυγας που περιφερόταν στη Γαλλία αφού προηγουμένως είχε περάσει χρόνια σε συνθήκες σταθερότητας στη Σουηδία, επιτέθηκε ξαφνικά με μαχαίρι σε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά, χθες, Πέμπτη (8/6), το πρωί σε πάρκο του Ανεσί, στην ανατολική Γαλλία.

Γεννημένος το 1991, έφθασε τον περασμένο Οκτώβριο σ’ αυτή την ειρηνική πόλη της Άνω Σαβοΐας, στην καρδιά των Άλπεων. Δεν ήταν γνωστός από καμιά υπηρεσία πληροφοριών και δεν είχε γνωστά ψυχιατρικά προηγούμενα.

Μετά τη σύλληψή του, δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση γι’ αυτό που έκανε και εμπόδισε τις προσπάθειες των αστυνομικών να τον θέσουν υπό κράτηση «με το να κυλισθεί καταγής», είπε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Επρόκειτο να υποβληθεί σήμερα σε ψυχιατρική εξέταση.

Αμπνταλμασίχ Χ, ο Σύρος πρόσφυγας που πέρασε στην ακραία βία – Οι σταθμοί του σε Τουρκία και Ελλάδα
(Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)

Είναι γνωστό γι’ αυτόν ότι είναι χριστιανός, ότι έχει ένα παιδί τριών ετών και ότι πήρε διαζύγιο πέρυσι έπειτα από χρόνια οικογενειακής ζωής. Η πρώην σύζυγός του είναι πρόσφυγας από τη Συρία, όπως και ο ίδιος, και έχει πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει εδώ και δέκα χρόνια, είχε κάνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του στη Συρία, πριν διαφύγει από τη χώρα το 2011 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, και στη συνέχεια φθάσει στη Σουηδία μέσω της Τουρκίας και μετά της Ελλάδας.

«Γνωριστήκαμε στην Τουρκία, ερωτευτήκαμε (…) Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, όμως δεν μπόρεσε να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή εγώ δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε η πρώην σύζυγός του από το Τρολχάταν, στη νοτιοδυτική Σουηδία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, του είχε χορηγηθεί στις 26 Απριλίου 2003 από τη Σουηδία το καθεστώς του πρόσφυγα και ταξίδευε έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία τον είχε αφήσει να φύγει, αφού τον είχε ελέγξει την περασμένη Κυριακή επειδή πλενόταν στη λίμνη του Ανεσί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης δήλωσε από την πλευρά της πως ο Αμπνταλμασίχ Χ. είχε λάβει άδεια παραμονής το 2013, αλλά από το 2017 απέτυχαν επανειλημμένες προσπάθειές του να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.

«Σοβαρή κατάθλιψη»

Ο άνδρας αυτός είχε υποβάλει αιτήματα ασύλου στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου ο φάκελός του είχε απορριφθεί πρόσφατα. «Του γνωστοποιήθηκε ότι δεν μπορούσε να του χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία, επειδή είχε άσυλο στη Σουηδία», είπε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών.

Στη διάρκεια μιας σπάνιας συνομιλίας του με την πρώην σύζυγό του μετά την αναχώρησή του, ο Αμπνταλμασίχ Χ. της είχε εξηγήσει πως ζούσε στη Γαλλία «μέσα σε μία εκκλησία». Αυτό είχε συμβεί πριν από τέσσερις μήνες.

Στο Ανεσί ήταν άστεγος. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ένταξης (Ofii) Ντιντιέ Λεσί, «έπαιρνε το επίδομα για τους αιτούντες άσυλο αφότου είχε καταγραφεί ως τέτοιος», όμως, επειδή δεν υπήρχε θέση, «ουδέποτε φιλοξενήθηκε από τον εθνικό μηχανισμό υποδοχής».

Ένας εργαζόμενος στις αποβάθρες της λίμνης του Ανεσί είπε στην περιφερειακή εφημερίδα Le Dauphiné Libéré πως τον έβλεπε στην όχθη της λίμνης «καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ, με λιακάδα ή με βροχή» εδώ και περίπου δύο μήνες. Περιγράφει έναν άνδρα «που μουρμούριζε κάτω από τα γένια του», χωρίς να μοιάζει επιθετικός.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο Αμπνταλμασίχ Χ. υπέφερε από «σοβαρή κατάθλιψη» και η αποτυχία του να πάρει σουηδικό διαβατήριο επιδείνωσε την κατάστασή του. «Αυτό μου το είπε η νύφη μου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έλεγε πως εκείνος δεν ήταν ποτέ καλά, πάντα με κατάθλιψη, με μαύρες ιδέες, δεν ήθελε να βγει από το σπίτι, δεν ήθελε να δουλέψει…».

«Ζήτησε την υπηκοότητα, τον απέρριψαν», κατ’ αρχήν επειδή είχε υπηρετήσει στο συριακό στρατό, είπε. «Αυτό πιθανόν τον τρέλανε».

Τη στιγμή της επίθεσης, δεν βρισκόταν «ούτε υπό την επήρεια ναρκωτικών ούτε υπό την επήρεια αλκοόλ», σύμφωνα με την εισαγγελέα του Ανεσί, την Λιν Μπονέ-Ματίς.

Στο στάδιο αυτό, η επίθεσή του παραμένει «χωρίς προφανές κίνητρο», είπε χθες, Πέμπτη, χωρίς να αποκλείει πως μπορεί να επρόκειτο για «μια παράλογη ενέργεια».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικό Άρθρο: Επίθεση σε παιδιά στη Γαλλία: Το συγκλονιστικό βίντεο της φρίκης – Σοκαρισμένη η γαλλική κοινή γνώμη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος