Άμεσα θα αρχίσει η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης

Διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος για το μετρό Θεσσαλονίκης, έδωσαν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή τους στο εργοτάξιο του σταθμού της Βενιζέλου. Οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν στις αρχαιότητες και ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων.

Το μεγαλύτερο έργο της Θεσσαλονίκης μπαίνει πλέον σε πορεία υλοποίησης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που επιτρέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σημείο ακριβώς όπου βρέθηκαν.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για προσωπική δικαίωση της κ. Μενδώνη και των επιλογών του υπουργείου Πολιτισμού. «Θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι το Μετρό θα γίνει» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η παρουσία της σηματοδοτεί την επανέναρξη του έργου που είχε διακοπεί για πολύ σημαντικό διάστημα στο σταθμό Βενιζέλου. «Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητά τους. Όπως ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το πόσο σημαντικές είναι οι αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας, οι οποίες αποσπάστηκαν προκειμένου να επανατοποθετηθούν» ανέφερε η κ. Μενδώνη. «Με την επανατοποθέτηση στο σταθμό Βενιζέλου δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος ‘‘και αρχαία και μετρό’’» πρόσθεσε.

Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αρχίσουν οι εργασίες απόσπασης των ευρημάτων, όπως αναφέρθηκε κατά τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αντικείμενο τα χρονοδιαγράμματα του έργου.

«Με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η λύση, που εξασφαλίζει και Μετρό και αρχαία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει χώρος για υπεκφυγές. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δε γυρίζει πίσω» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

«Το πολυπόθητο αυτό έργο του Μετρό, το οποίο τόσο έχει ταλαιπωρήσει όλους μας, πολίτες, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη, θα φτάσει επιτέλους στο τέλος και θα παραδοθεί προς χρήση. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα με την επιτάχυνση των εργασιών απόσπασης και επανατοποθέτησης» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: «Επτά χρόνια δυστυχώς δεν είχε ξεκινήσει κανένα ουσιαστικό έργο. Αλλά σήμερα αυτός ο κύκλος κλείνει».

Στο χώρο έξω από το εργοτάξιο, μέλη πρωτοβουλίας πολιτών που αντιδρούν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη λύση, απλώς έκρινε ότι η απόφαση δεν είναι παράνομη.

Η επανατοποθέτηση των αρχαίων θα γίνει σε ποσοστό 92% στην ίδια θέση που τα βλέπουμε σήμερα.


Ρεπορτάζ: Έλενα Τσιώτα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος