Αμερικανικό και καναδικό πλοίο “διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν” – Προειδοποιήσεις από Κίνα

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και μια καναδική φρεγάτα πραγματοποίησαν διέλευση ρουτίνας από τα στενά της Ταϊβάν, που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί, σύμφωνα με ανακοινώσεις του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών . Τα πλοία πέρασαν από το στενό την Τρίτη, κάτι που η Κίνα καταδίκασε, λέγοντας ότι οι κινεζικές δυνάμεις, είχαν προειδοποιήσει τα πλοία. Η Κίνα δήλωσε, ότι οι δυνάμεις της είναι πάντα σε ετοιμότητα και θα απαντήσουν σε οποιεσδήποτε προκλήσεις για την προστασία της κυριαρχίας της.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το στρατιωτικό του πλοίο «Higgins», μαζί με την καναδική φρεγάτα «Vancouver», πέρασαν από τα στενά σε διεθνή ύδατα.

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πλοία περνούν τακτικά από τα στενά της Ταϊβάν και μερικές φορές βρετανικά και καναδικά πλοία το έκαναν επίσης, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του επίσημου Πεκίνου, που θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός του, ανέφερε το Tanjug.

Η Καναδή υπουργός Άμυνας Anita Anand, δήλωσε ότι η χώρα της θέλει να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τα πλοία εντοπίστηκαν και ότι η κατάσταση ήταν φυσιολογική.

Ήταν το δεύτερο πέρασμα αμερικανικών πλοίων από τα στενά της Ταϊβάν αυτόν τον μήνα και το δεύτερο από κοινού με καναδικά πλοία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η Κίνα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν από τις αρχές του περασμένου μήνα, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα Politika

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος