American Bully XL: Γιατί εξετάζεται η απαγόρευσή τους στην Βρετανία – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Ο θάνατος ενός 52χρονου Βρετανού από επίθεση σκύλου της φυλής American Bully XL έχει ανοίξει συζητήσεις στην Βρετανία για απαγόρευση της ράτσας βάσει του νόμου περί επικίνδυνων σκύλων. «Κίνδυνος για τις κοινότητές μας», χαρακτήρισε τα σκυλιά American Bully XL ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, τονίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την απαγόρευση της φυλής «ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις βίαιες επιθέσεις και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς».

Τα American Bullies XL λέγεται ότι προήλθαν από τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν διασταυρώθηκαν αμερικανικά Πίτμπουλ Τεριέ και αμερικανικά Σταφορντσάιρ Τεριέ, ενώ υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές: τα standard, τα pocket, τα classic και τα XL. Τα XL, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, είναι τα μεγαλύτερα, με το βάρος τους να ξεπερνά αρκετές φορές και τα 60 κιλά, ενώ η σωματική τους δύναμη είναι βασικό χαρακτηριστικό τους.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό της φυλής η επιθετικότητα; Ποια είναι η αιτία πίσω από τις επιθέσεις της φυλής σε ανθρώπους; Υπάρχει στην Ελλάδα; Θα απαγορευθούν;

Ο Αχιλλέας Καλαμπάκας, Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων, μιλά στο ertnews.gr και καταρρίπτει τους μύθους σχετικά με την εκ φύσεως επιθετικότητα συγκεκριμένων φυλών. «Η επιθετικότητα δεν έχει να κάνει με καμία φυλή και με καμία ράτσα σκύλου. Οι σκύλοι είναι σκύλοι. Το χαρακτηριστικό που έχουν αυτά τα σκυλιά είναι ότι απλά έχουν δυνατά σαγόνια για το μέγεθος τους και λίγη παραπάνω ένταση».

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, υπεύθυνοι για την επιθετικότητα της ράτσας American Bully XL είναι οι κηδεμόνες: «Έτυχε ένα περιστατικό και στοχοποιήθηκε η φυλή. Κανονικά πρέπει να στοχοποιείται ο κηδεμόνας».

«Κανένας σκύλος δεν είναι επιθετικός από την φύση του. Τα οδηγούν σε αυτό. Το ότι μπορεί να έχουν κάποια γονίδια ή κάποια ένστικτα, δεν τα καθιστούν επιθετικά».

«Ουσιαστικά, πολλοί παίρνουν αυτές τις φυλές και τις βάζουν να κάνουν άλλα πράγματα… Μπορεί να τα χρησιμοποιούν για μάχες (κυνομαχίες), επειδή μοιάζουν και στα Πίτμπουλ, να τα βάζουν να τσακώνονται ή να σκοτώνουν αδέσποτες γάτες», αναφέρει, τονίζοντας πως εάν τα ένστικτα αυτά δεν ενισχυθούν, ο σκύλος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ανθρώπου ή άλλων ζώων.

Εάν, μάλιστα, υπάρξει θετική εκπαίδευση του σκύλου, οι πιθανότητες εκδήλωσης επιθετικότητας είναι μηδαμινές. «Η θετική εκπαίδευση δίνει σημασία στα συναισθήματα…Δεν είναι μόνο το να βάλω τον σκύλο να κάτσει ή να κάνει κάτι το οποίο γίνεται πιεστικό για εκείνο και είναι φυσικό να αντιδράσει κάποια στιγμή. Αν η εκπαίδευση γίνει σωστά, το σκυλί δεν έχει κανένα λόγο να γίνει επιθετικό».

Όπως αναφέρει ο κ. Καλαμπάκας, η ράτσα των American Bullies υπάρχει και στην Ελλάδα, αφού αρκετοί τα έχουν αγοράσει από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EuroBreeder.com η εκτροφή των American Bullies γίνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ολλανδία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα με την επικείμενη απαγόρευση της ράτσας στη Βρετανία, τα American Bullies θεωρούνται παράνομα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στην Ιρλανδία κάθε American Bully πρέπει να φορά φίμωτρο και και το λουρί του να είναι μικρότερο των 2 μέτρων όταν κυκλοφορεί δημόσια.

Ωστόσο, ο εκπαιδευτής δεν θεωρεί πως κάποια παρόμοια απαγόρευση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σύντομα στην Ελλάδα. «Αν γίνει κάποιο ατύχημα, ίσως να το σκεφτούν, να έρθει στο προσκήνιο. Όμως, έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, είναι το τελευταίο που τους απασχολεί».

Πηγή: BBC

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Παυλίνα Τσακίρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος