Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Αυστηρό μήνυμα για άμεση κατάπαυση του πυρός

Έπειτα από ακόμη μια νύχτα ανταλλαγής ρουκετών και βομβαρδισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κι ενώ οι εχθροπραξίες βρίσκονται στη δέκατη μέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε σε νέα επικοινωνία του με το Μπενιαμίν Νετανιάχου σημαντική αποκλιμάκωση της βίας από σήμερα κιόλας και τη δρομολόγηση μιας κατάπαυσης του πυρός.

Παρά την αμερικανική παρέμβαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς για την οποία, όπως είχε εξηγήσει νωρίτερα σε ξένους ανταποκριτές, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ του τερματισμού των συγκρούσεων, αλλά ο Νετανιάχου θέλει πρώτα μια ξεκάθαρη νίκη εναντίον της Χαμάς. Η διπλωματική κινητικότητα παραμένει πάντως έντονη με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας να δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία εκεχειρίας, αλλά οι μυστικές διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται.

Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μια ξεκάθαρη νίκη θα ήταν ίσως η εξόντωση του Μοχάμεντ Νταΐφ, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς τον οποίο ο στρατός προσπάθησε να σκοτώσει τουλάχιστον 2 φορές την περασμένη εβδομάδα αποτυγχάνοντας την τελευταία στιγμή. Ο Νταΐφ έχει διαφύγει πολλών ισραηλινών στοχευμένων επιθέσεων από το 2001, κατά τις οποίες έχασε ένα μάτι, ένα χέρι και τα δύο του πόδια, ενώ παραμένει άφαντος, κρυμμένος όπως πιστεύεται στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

Νέα όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Ασυνήθιστα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε το αμερικανικό State Department ενάντια στον Τούρκο Πρόεδρο, καταδικάζοντας τα αντι-σημιτικά του σχόλια.

«Καλούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλα μέλη της τουρκικής ηγεσίας να σταματήσουν τα εμπρηστικά τους σχόλια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη βία. Καλούμε την Τουρκία να εργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό των συγκρούσεων», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας.

«Εκείνοι που δεν έχουν το θάρρος και την ευπρέπεια να καταδικάσουν τη θανάτωση παιδιών δεν έχουν καμία ηθική υπόσταση για να κάνουν μάθημα σε οποιονδήποτε», τόνισε ο Φαχρετίν Αλτούν.

Λάδι στη φωτιά της έντασης με την Ουάσιγκτον ήρθε να ρίξει και η δήλωση Ερντογάν για τους Ισραηλινούς.

«Ένας Εβραίος πρωθυπουργός, δεν αναφέρω το όνομα, μου είχε είπε όταν είχα επισκεφτεί το Ισραήλ ως πρωθυπουργός ότι όταν ήταν στρατηγός η μεγαλύτερη απόλαυσή του ήταν να σκοτώνει Παλαιστινίους, και το είπε σε μένα αυτό, προσωπικά. Αυτό είναι στη φύση του αυτός είναι ο χαρακτήρας τους, χορταίνουν μόνο πίνουν αίμα», είπε ο Ερντογάν.

Το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον έρχεται να επιβεβαιώσει το πολύ κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη μέρα που μπήκε στο Οβάλ Γραφείο ο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος