Αμείλικτοι οι αριθμοί υπενθυμίζουν πως η πανδημία δεν τελείωσε

Ενώ σε πολλές χώρες γίνονται βήματα προς τη νέα κανονικότητα Σε παγκόσμιο επίπεδο,οι αριθμοί φανερώνουν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει  περίπου 5,5 εκ κρούσματα,  347.000 θάνατοι, 2,25 εκ. ασθενείς ανάρρωσαν καταγράφουν 218 χώρες

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο και την ανάγκη μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η προειδοποίηση Τραμπ να αναστείλει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση του Οργανισμού, αν δεν μεταρρυθμιστεί, οδήγησε και τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, να ζητήσει διαφάνεια στη διοίκηση και λογοδοσία στην οικονομική διαχείριση μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι σαφές όμως ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερασπίζονται τον Παγκόσμιο Οργανισμό και ζητούν να  ενισχυθεί, εν μέσω κρίσης.

Η έξαρση της πανδημίας εντοπίζεται τώρα εντονότερη στην Λατινική Αμερική.Έχει στοιχίσει  μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπως δείχνει η καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Με 22.666 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 363.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε όλη την περιοχή, ακολουθούμενη από το Μεξικό (7.394 νεκροί επί συνόλου 68.620 κρουσμάτων μόλυνσης) και το Περού (3.456 νεκροί επί συνόλου 119.959 κρουσμάτων μόλυνσης).

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε άλλους 653 θανάτους εξαιτίας της COVID-19,  αυξάνοντας στα 22.666 το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα που πλέον κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα μόλυνσης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 15.813 στα 363.211.

Στην πολιτεία Σούλια, στη δυτική Βενεζουέλα, έκλεισε η τεράστια ανοικτή αγορά στο Μαρακαΐμπο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που οι αρχές θεωρούν ότι είχε μετατραπεί σε «επίκεντρο» της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η αγορά τροφίμων Λας Πούλγας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε «επίκεντρο της μόλυνσης» από τον SARS-CoV-2 σε αυτή την πολιτεία, η οποία γειτονεύει με την Κολομβία.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα, περνώντας από τα 541 τη 17η Μαΐου στα 1.121 χθες Κυριακή, σύμφωνα με τους αριθμούς της κυβέρνησης Μαδούρο.

Στον Ισημερινό την Κυριακή προστέθηκαν  12 θάνατοι και 498 κρούσματα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να αυξάνεται έτσι σε 3.108 νεκρούς επί συνόλου 36.756 μολύνσεων.

Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς οι υγειονομικές αρχές θεωρούν πως σχεδόν 2.000 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί αυτό.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα,  ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,dpa,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος