Αλτσχάιμερ: Η έλλειψη εκπαίδευσης και το κάπνισμα οι κύριοι ένοχοι για τη νόσο

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη Μάγδα Τσολάκη, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών, κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, ενώ στη χώρα μας πάσχουν 197 χιλιάδες Έλληνες.

Όπως τόνισε η κα Τσολάκη, ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες κινδύνου, είναι η έλλειψη εκπαίδευσης, η κώφωση που μας απομονώνει από το περιβάλλον, λόγω του ότι δεν έχουμε ακουστικά ερεθίσματα, η έλλειψη κοινωνικοποίησης και η μοναξιά, καθώς και αγγειακοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν την σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου, σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται ακόμη η κατάθλιψη, το άγχος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Ακόμη, η γιατρός έκανε λόγο για 75 προδιαθεσικά γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος με Ατσχάιμερ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Χρήστος Σαββόπουλος, το κάπνισμα ευθύνεται για το 14% των κρουσμάτων, διότι μειώνει τη ροή του αίματος στον θάλαμο, την παρεγκεφαλίδα, τον κροταφικό και μετωπιαίο λοβό, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε διαταραχή μνήμης που χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Η νόσος Alzheimer, χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών σε τμήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρικών κυττάρων και την ατροφία του εγκεφάλου. Καθώς οι διεργασίες αυτές προσβάλλουν ολοένα και ευρύτερες περιοχές, τα συμπτώματα γίνονται προοδευτικά περισσότερα και εντονότερα. Το συνηθέστερο αρχικό σύμπτωμα είναι η διαταραχή της πρόσφατης αυτοβιογραφικής μνήμης.

Παλαιότερα, η νόσος Alzheimer αποδιδόταν συχνά με τον όρο «γεροντική άνοια». Ο όρος αυτός έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τη σύγχρονη Νευρολογία. Η νόσος Alzheimer (και η άνοια εν γένει), δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος. Είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, η συχνότητα της οποίας αυξάνει σημαντικά στην τρίτη ηλικία, όμως οι παθολογικές βιολογικές διαδικασίες που τη χαρακτηρίζουν, έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετά έτη πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία που να αναστρέφει τις βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών. Υπάρχουν, ωστόσο, θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος