Αλόη Βέρα: Δεν θα μπει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων όπως η ασπαρτάμη – Τι είπε η καθηγήτρια Χρ. Σαρδέλη

Η «ετυμηγορία» για την ασπαρτάμη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» αναμένεται στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο για την αλόη, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη. Η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων, εξήγησε η καθηγήτρια. Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας τη φλούδα της αλόης, είπε η Χρύσα Σαρδέλη ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται τοξικά μέρη του φυτού, πρόσθεσε αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα, ανέφερε.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πρόκειται για δοσεξαρτώμενα προϊόν και υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή – αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

«Παράθυρο ασφαλείας» για την ασπαρτάμη

Η Χρύσα Σαρδέλη εξήγησε επίσης ότι δεν είναι η ασπαρτάμη αλλά κάποιοι μεταβολίτες της που ενέχουν κινδύνος για καρκίνο και τόνισε ότι το τεχνητό γλυκαντικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους, παιδιά και παχύσαρκους.

«Καθησυχαστική» είναι η πληροφορία ότι ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει 2,5 κιλά ασπαρτάμης την ημέρα για να κριθεί ότι κινδυνεύει από καρκίνο. Η μακροχρόνια και σε μεγάλες ποσότητες χρήση της ασπαρτάμης θεωρείται βλαπτική, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος