Ο παγκόσμιος οικονομικός, διπλωματικός και ενεργειακός χάρτης ανακατασκευάζεται. Οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Η διασφάλιση της πολυπόθητης αυτάρκειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο. Το 45% του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2021 προήλθε από ενεργειακά έσοδα. Τα τρία τέταρτα των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα. Οι μέρες της Ευρώπης ως ο καλύτερος πελάτης ενέργειας της Ρωσίας, φαίνεται να είναι μετρημένες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η απεξάρτηση από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «πολύ πριν από το 2030». Εφόσον η οικονομική βιωσιμότητα της Ρωσίας εξαρτάται κατά το ήμισυ από την ενέργεια, η Ρωσία θα χρειαστεί να βρει νέες αγορές ή να επεκτείνει τις υφιστάμενες αν θέλει να παραμείνει παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μη Ευρωπαίος ενεργειακός πελάτης της Ρωσίας. Το Πεκίνο ωστόσο προμηθεύεται ενέργεια κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Τον Φεβρουάριο, Πεκίνο και Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμβαση 30 ετών η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού. Η Κίνα αποφασίστηκε να πληρώνει σε ευρώ.
Η Ινδία είναι άλλος ένας σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Η χώρα των 1,38 δισεκατομμυρίων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, τη συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι αναγκασμένη να εισάγει. Κύριοι προμηθευτές ωστόσο της Ινδίας είναι το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των ινδικών εισαγωγών πετρελαίου. Σημειωτέον ότι η Ινδία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ από την έναρξη του πολέμου, η Ινδία αγοράζει από τη Ρωσία μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, σε πολύ πιο μειωμένες τιμές.
Το Πακιστάν είναι άλλος ένας στρατηγικός πελάτης της Ρωσίας, η οποία μάλιστα συμφώνησε να κατασκευάσει το Pakistan Stream, έναν αγωγό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφέρει απευθείας στη χώρα LNG. Όπως και η γειτονική Ινδία, το Πακιστάν δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις και με την Κίνα.
Με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να μειωθεί έως και 17% μόνο αυτή τη χρονιά. Αν και η βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 5,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022, με τις προβλέψεις να φτάνουν τον πληθωρισμό στο 20,7% και τη χώρα να αναγκάζεται να αντλήσει 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια για να επιβιώσει.
Το σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει επικίνδυνα τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, με τους χαμένους να είναι σίγουρα περισσότεροι από τους κερδισμένους.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος