Αλλαγή στάσης Τραμπ κατά Άσαντ μετά την επίθεση με χημικά

Σε κομβικό γεγονός όσο αφορά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του καθεστώτος Άσαντ, εξελίσσεται η απάνθρωπη επίθεση με χημικά η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Ο Τραμπ απείλησε ότι η χώρα του θα αναλάβει δράση στη Συρία μετά την χημική επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «ειδεχθή» και «προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επίσης προειδοποίησε τη Ρωσία για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στη Δαμασκό, όμως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο είχε συγκληθεί εκτάκτως χθες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται μια απόφαση η οποία θα καταδικάζει την επίθεση.

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε την Τρίτη στην Χαν Σεϊχούν της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ ενώ τα αποτελέσματα νεκροτομών επιβεβαίωσαν ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Η επίθεση αυτή εναντίον παιδιών με επηρέασε πολύ», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο».

Με την επιδρομή, η οποία αποδίδεται στον συριακό στρατό, «ξεπεράστηκαν πολλές γραμμές», τόνισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τις χημικές επιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «μικρά παιδιά ακόμη και όμορφα, μικρά μωρά» σκοτώθηκαν. «Ο θάνατός τους αποτελεί προσβολή στην ανθρωπότητα. Οι ειδεχθείς αυτές ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο δεν εξήγησε τι σκοπεύει να κάνει.

Ανάλογη αυστηρότητα επέδειξε και η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία επέκρινε τη Ρωσία που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη σύμμαχό της Συρία. Απείλησε μάλιστα με μονομερή μέτρα από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να αναλάβει «συλλογική» δράση.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «ελπίζει» να μπορέσει να διεξαχθεί ψηφοφορία «το νωρίτερο δυνατό», ίσως ακόμη και σήμερα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι το προσχέδιο απόφασης των Δυτικών προετοιμάστηκε βιαστικά και δεν είναι χρήσιμο, όμως δέχθηκε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί «μια αντικειμενική έρευνα».

Ζαν-Μαρκ Ερό: Προτεραιότητα ένα ψήφισμα του ΟΗΕ και ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Γαλλία εξακολουθεί να επιδιώκει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαν-Μαρκ Ερό και πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις αποτελούν προτεραιότητα έναντι της πιθανότητας ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Άσαντ: Η χώρα θα σβηστεί από τον χάρτη αν επικρατήσουν οι αντάρτες

Αν η συριακή κυβέρνηση χάσει τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, η χώρα θα «σβηστεί από τον χάρτη», ενώ μια νίκη των τρομοκρατών θα είναι επίσης νίκη των κρατών που τους υποστηρίζουν, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε σημερινή του συνέντευξη στην κροατική εφημερίδα Vecernji List.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και γίνονται μεγαλύτερες. Και αυτές οι ελπίδες βασίζονται στην αυτοπεποίθηση, διότι χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα υπήρχε ελπίδα», εξήγησε ο Άσαντ.

«Όπως και να έχει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη. Αν δεν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα σημάνει ότι η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες δυτικές, υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία «άμεσα και έμμεσα», προσφέροντάς τους επιμελητειακή υποστήριξη, χρηματοδότηση και όπλα.

«Ουσιαστικά η νίκη μας κατά των τρομοκρατών θα είναι νίκη ενάντια σε όλες αυτές τις χώρες», εκτίμησε.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος