Αλέξανδρος Κόπτσης: Έτοιμοι για την νέα σχολική χρονιά

Για πρώτη φορά τα σχολεία ανοίγουν με τους δασκάλους στις θέσεις τους και έχοντας καλυμμένα τα εκπαιδευτικά κενά, που επί χρόνια ταλαιπωρούσαν γονείς και μαθητές επισημαίνει στην ΕΡΤ3 ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γ.Γ. του υπουργείου παιδείας.

Ένα βήμα πριν κτυπήσει το κουδούνι όλα είναι έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά. Τα βιβλία είναι στην θέση τους και 11.700 διορισμένοι, καθώς και 25.000 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο είναι προετοιμασμένο να καλύψει κενά ακόμη και για εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες εκπαιδευτικοί με το άνοιγμα των σχολείων παίρνουν άδειες αναρρωτικές ή άνευ αποδοχών, σημειώνει ο κ. Κόπτσης.  Αναφέρει ότι δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου παράλληλα με τους ετήσιους αναπληρωτές έχουν εισαχθεί και τα στοιχεία για τρίμηνους αναπληρωτές, οι οποίοι θα καλύψουν τα όποια κενά δημιουργηθούν την τελευταία στιγμή. Το σημαντικό είναι ότι οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα εργασίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις. Αυτοί θα βοηθήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα εάν π.χ. υπάρξουν δάσκαλοι ή καθηγητές που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής προσέλευσης στα σχολεία και θα απομακρυνθούν από τις αίθουσες διδασκαλίας. Τότε το σύστημα ενεργοποιείται αυθημερόν και μέσα σε 24 με 48 ώρες καλύπτεται το κενό και δεν θα χαθούν μαθήματα.

Ήδη έχει εμβολιαστεί το 80% των εκπαιδευτικών και στόχος του υπουργείου είναι να εμβολιαστεί το 100% του κλάδου. Όλα τα αναγκαία self-test και Rapid-test για εκπαιδευτικούς και γονείς χορηγούνται δωρεάν και ακόμη και τα self-test θα παρέχονται στις ίδιες τις σχολικές μονάδες . Έτσι διασφαλίζεται η δια ζώσης διδασκαλία επεσήμανε ο κ. Κόπτσης.

Για πρώτη φορά φέτος, με τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας επιδόθηκαν εγκαίρως τον Αύγουστο τα σημειώματα στους εκπαιδευτικούς με τις τοποθετήσεις τους στα σχολεία. Αυτό επί χρόνια ξεκινούσε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι καθυστερημένες τοποθετήσεις γινόντουσαν ακόμη και μετά την πρωτοχρονιά. Η φετινή προνοητικότητα του υπουργείου προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν έχουν όλοι ίντερνετ για να ενημερωθούν ή ότι κάποιοι ήταν ακόμη σε διακοπές. Με αυτό το σκεπτικό ζητούσαν να ακολουθηθεί η αποτυχημένη πεπατημένη του παρελθόντος. Δηλαδή, ζητούσαν τα σημειώματα των τοποθετήσεων να σταλούν με την συνήθη καθυστέρηση, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα σε γονείς και μαθητές.

Όσον αφορά το ζήτημα του 3ου Δημοτικού σχολείου στον Δήμο Ευκαρπίας στην Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει για περίπου ένα τρίμηνο και με απογευματινή βάρδια, ο κ. Κόπτης τόνισε ότι ο Δήμος αποφάσισε να κάνει εργασίες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όχι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία. Σημειώνεται ότι αντί της διπλής βάρδιας οι αρμόδιοι ζήτησαν να λειτουργήσει το σχολείο με τηλεκπαίδευση, κάτι που θα έθετε ξανά τα παιδιά σε κοινωνική απομόνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος