Αλ. Ζαφειρόπουλος: “Η Ελλάδα δεν αντέχει 20.000 θανάτους από covid-19 το χρόνο”

Με την φράση “η Ελλάδα δεν αντέχει 20.000 θανάτους από covid-19 ετησίως” ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου από την χαλάρωση των μέτρων, δεδομένου ότι η πανδημία παραμένει και καθημερινά τα νέα κρούσματα κυμαίνονται στις περίπου 20.000, κάτι που δεν αφήνει, όπως τονίζει, περιθώρια εφησυχασμού.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι όπως και πέρυσι, είναι πιθανόν να χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι και τον Μάιο, ώστε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Ζαφειρόπουλος Αλ. Ζαφειρόπουλος: “Η Ελλάδα δεν αντέχει 20.000 θανάτους από covid-19 το χρόνο”επεσήμανε ότι ναι μεν καταγράφεται αργή αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και στους θανάτους, λόγω κορονοϊού, εξαιτίας της επικράτησης της “Όμικρον” έναντι της “Δέλτα”, ωστόσο οι καθημερινές νέες μολύνσεις παραμένουν ψηλά και οι ημερήσιοι θάνατοι μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως εξήγησε, η εγκατεστημένη βάση είναι μεγάλη, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται στις 250.000 και ακόμη κι αν οι ημερήσιοι θάνατοι περιοριστούν στους 40 – 50, σε ετήσια βάση θα έχουμε 20.000 θανάτους, κάτι που η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει, έχοντας ήδη ένα αρνητικό ισοζύγιο ανάμεσα σε γεννήσεις και θανάτους.

Όπως τόνισε, το να καταθέσουμε τα όπλα σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει, να μην λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, θα μας κοστίσει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει δείξει ότι μπορεί να δημιουργεί επιδημικά κύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς η ανοσία που προκαλεί η φυσική νόσηση και ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια διαρκούν ουσιαστικά για τρεις μήνες, πρακτικά μονίμως το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα είναι προσατευμένο απέναντι στον ιό και τα υπόλοιπα τρία τέταρτα θα μπορούν να μολύνονται και να επαναμολύνονται, δηλαδή είναι πιθανό να έχουμε συνεχή επιδημικά κύματα.

Η παρούσα κατάσταση δημιουργεί διπλή ανησυχία για τους ειδικούς. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, από την μια έχει διαπιστωθεί ότι 12 μήνες μετά από τη νόσηση, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς, μπορούν να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας, κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και από αλλού, ενώ από την άλλη υπάρχει η μετάλλαξη “Όμικρον 2”, η οποία είναι πιο μεταδοτική και δυνητικά μπορεί να επιφέρει περισσότερες μεταλλάξεις.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία της “Όμικρον 2” δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη καθώς στα ήδη 15 γνωστά κρούσματα σε Σητεία και Ηράκλειο, προστέθηκαν 2-3 ακόμη (των οποίων η ανακοίνωση αναμένεται), ενώ την τελευταία εβδομάδα δεν ανιχνεύθηκε νέο κρούσμα. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει, όπως διευκρίνισε, καθώς είναι νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Δείχνει όμως ότι μπορούμε, με την λήψη μέτρων, να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε μεταλλαγμένα στελέχη, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν με επιτυχία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος