Το σκοτάδι της προπαγάνδας του παλιού πολιτικού συστήματος, και των συστημικών μέσων που στηρίζει, απειλεί να καλύψει τα πάντα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού
Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του.
Ήρθαμε στην κυβέρνηση για να βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν εδώ, οι οποίες έχουν αυτουργούς, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα κλείσει στην ώρα της, και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι, όχι μόνο τα έσοδα πάνε καλά, αλλά ότι ήδη έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2016.
Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα, και τα συστημικά μέσα που το στηρίζουν, το παιχνίδι της «αριστερής παρένθεσης», τόνισε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών: «Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους».
«Εκεί είναι η διαφορά μας, εμείς διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα με την κοινωνία όρθια. Είστε για μια ακόμη φορά απέναντι στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, και συνέχισε: «Είστε απέναντί μας και στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής».
Ο Πρωθυπουργός σχολίασε πως η ΝΔ «τολμάει να κουνά το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου».
«Σε αυτόν τον τόπο, ο νόμος ισχύει για όλους»
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ’ όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους».
Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως τα 255 εκατ. ευρώ (από τον διαγωνισμό) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, προσθέτοντας: «Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους Παιδικούς Σταθμούς, ήδη ξεκινά η στήριξη των Νοσοκομείων με 4.000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».
«Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων»
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν κυβερνητική εξουσία πως δεν τάσσονται με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στον χώρο της εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.
«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγήτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9.100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.
Όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, σχολίασε πως δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα: «Ωστόσο, ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα».
Όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, στις μέρες μας, στα σχολεία φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα.
Στον διάλογο που συνεχίζεται -και στον οποίο οι ρόλοι θα πρέπει να είναι διακριτοί- είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, σημείωσε.
Αναφορικά με τους «αιώνιους φοιτητές», το ζήτημα δεν είναι να τους «κόψεις», αλλά να καταφέρουμε να μη τους «γεννά» το πανεπιστήμιο», είπε ο Πρωθυπουργός.
Όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;», διερωτήθηκε.
«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος