Αλ. Πατέλης στο Πρώτο: Έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο με καινούριες δουλειές και αύξηση εισοδημάτων (audio)

«Η χώρα μας όχι απλώς αντέχει στους κραδασμούς της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση, αλλά σε διάστημα χρόνου θα καταλάβουμε ότι σε αυτή την περίοδο έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή της κρίσης, την μεγάλη δύσκολη δεκαετία που περάσαμε και έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή με έναν ενάρετο κύκλο που θα δούμε συνεχώς και καινούριες δουλειές και αύξηση των εισοδημάτων», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Εξειδικεύοντας, σημείωσε πως στο β’ τρίμηνο, με lockdown και πεσμένο τον τουρισμό, το ΑΕΠ όπως δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ήδη λίγο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία. «Το γ’ τρίμηνο ο τουρισμός τα πήγε καλά, ξέρουμε ότι οι λιανικές πωλήσεις επίσης τα πάνε καλά, η επίσημή μας πρόβλεψη είναι για 6,1% το 2021 και αυτό θα αναθεωρηθεί προφανώς προς τα πάνω. Eίμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί στις προβλέψεις και τις συμπεριφορές μας για να μην κάνουμε υπερβολές. Αλλά, τα πράγματα πάνε καλά».

Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού, πρόκειται, όπως είπε, για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ξεκινά από τα τεράστια πακέτα στήριξης που έδωσαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως για τον κορονοϊό και τα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών. «Υπάρχουν παράλληλα και ανισορροπίες, όπως οι καθυστερήσεις στις παραλαβές εμπορευμάτων από την Κίνα, στα προβλήματα που υπάρχουν στον ανεφοδιασμό νέων αυτοκινήτων κλπ. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Οκτώβριο ήταν 3,0%, που παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Στην Γερμανία ο πληθωρισμός, έφτασε το 4,6% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον 25ετίας. Οι εκτιμήσεις λένε ότι τον Νοέμβριο θα υπάρξει μια ακόμα άνοδος και εκεί θα είναι το υψηλότερο επίπεδο και στην συνέχεια θα υπάρξει κάποια πτώση», εκτίμησε ο κ. Πατέλης.

Από κει και πέρα το σημαντικό είναι η συνέχιση των πολιτικών που οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας, που θα στηρίζουν την μισθωτή εργασία, πρόσθεσε. «Το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε και με βάση την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 4 μονάδες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά παράλληλα και από την πτώση της ανεργίας, που έχει πέσει στο 13,9% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010», είπε.

Όσο αφορά στην διαχείριση του κόστους στην ενέργεια, ο κ. Πατέλης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε ένα πολύ σημαντικό πακέτο στήριξης, 500 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο από τα πακέτα που έχουν δημιουργήσει οι πιο πολλές κυβερνήσεις στην Ε.Ε.. «Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό όταν ανοίξει σύντομα το επίδομα θέρμανσης να κάνουν αίτηση το 80% των νοικοκυριών που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης».

Η λύση στην ενέργεια πάντως, είναι οι επενδύσεις, σημείωσε. «Οι ΑΠΕ είναι πιο φθηνές από άλλες πηγές ενέργειας και μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά. Το δεύτερο είναι η διασυνδεσιμότητα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο αλλά και η συζήτηση για την διοχέτευση του μπλε υδρογόνου που θέλει η Σαουδική Αραβία να παράγει, στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Αυτό που συμβαίνει στις τιμές της ενέργειας δεν οφείλεται στην πράσινη μετάβαση, διευκρίνισε ο κ. Πατέλης.  «Μην συγχέουμε αυτά τα δύο. Οφείλεται στην καλύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τον κορονοϊό».

Όσο αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στο εσωτερικό της χώρας μας και στο οικονομικό πεδίο, επόμενος σταθμός είναι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στην βουλή και εκεί θα συνεκτιμηθούν και οι επιδόσεις των καλύτερων εσόδων που είχαμε τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον και όλα τα άλλα νέα στοιχεία, είπε ο κ. Πατέλης. «Η χώρα μας υπέφερε την περασμένη δεκαετία από τις επιπτώσεις του άκρατου λαϊκισμού, δεν είναι σκοπός μιας κυβέρνησης να μειώνει φόρους αβέρτα κουβέρτα αριστερά και δεξιά αλλά να ακολουθεί μια συνετή πολιτική. Αυτό προϋποθέτει ότι σταθμίζει κανείς όλα τα δεδομένα και λαμβάνει αποφάσεις προσεκτικά και όχι υπό πίεση ή σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα».

Τέλος, έκανε αναφορά στην σημασία του κλιματικού νόμου που θα εγκριθεί αύριο από το υπουργικό.  «Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός σταθμός στην ιστορία της χώρας. Για πρώτη φορά νομοθετούνται συγκεκριμένοι κλιματικοί στόχοι που θα είναι δεσμευτικοί, όπως και οι διαδικασίες για να παρακολουθούνται αυτοί οι στόχοι, το πλαίσιο μετάβασης στην νέα κλιματική πραγματικότητα. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Γλασκώβη χθες ήταν πολύ σημαντική, τόνισε ότι η Ελλάδα παρόλο το μικρό της ενεργειακό αποτύπωμα, θέλουμε και έχουμε υποχρέωση να είμαστε πρωτοπόροι στην κλιματική μετάβαση και στην καταπολέμηση και της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της», είπε καταλήγοντας ο κ. Πατέλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος