Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Νέα κόμματα εμφανίζονται στην πολιτική ζωή του τόπου. Το ‘’κίνημα της Κρήτης’’ συνεχίζει να απασχολεί εκείνη τη μερίδα του Τύπου που ενδιαφέρεται να καλύψει τα κενά στη διπλωματική εκστρατεία του Δ. Γούναρη στις δυτικές, συμμαχικές πρωτεύουσες…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο ΑΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Ούτε η ειδωλολατρεία ενός προσώπου, ενός από μηχανής θεού χρειάζεται διά την επιτυχίαν των ταχθέντων σκοπών, αλλ’ ούτε η δημιουργία τοπικών κομμάτων, η δημιουργία δηλαδή νέων κομματαρχών βασιζόντων την επιρροήν των εις την συναλλαγήν. Διά την ανάδειξιν των αντιπροσώπων του λαού και διά την εκλογήν αυτών είνε αρμόδιαι να εργασθούν και ν’ αγωνισθούν αι τοπικαί οργανώσεις των ανεξαρτήτων τάξεων, χωρίς να ζητήσουν το χρίσμα κανενός αρχηγού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΣ

«Βεβαίως ιδέας νέας κοσμογονίας σφυρηλατούν την κοινήν συνείδησιν, τας οποίας γεννώσιν η σύγκρισις προς το παρελθόν και αι απαιτήσεις του μέλλοντος. Αλλ’ αι ιδέαι αύται είνε ακόμη γενικαί και αόριστοι και θερμαίνει αυτάς περισσότερον ο αφηρημένος πόθος της αναδημιουργίας παρά συγκεκριμμέναι πολιτικαί άννοιαι και τάσεις αποκρυσταλλωμέναι εις ωρισμένας θελήσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ΘΥΣΙΑΙ

«Και αφού τοιαύτα είνε τα αναμφισβήτητα γεγονότα, η Ρώμη βεβαίως είνε φοβερά αγνώμων. Διότι δεν ανήγειρεν ούτε εις το Καπιτώλιόν της περίβλεπτον τον ανδριάντα του Αθηναίου, όστις κρατών εις χείρας την εκλογήν της 1ης Νοεμβρίου θα επιδεικνύη εις την Ιταλίαν το ψήφισμα του εξοστρακισμού Εκείνου […] Η Ιταλία αντί να παραπονήται πικροχόλως, απείρως προτιμότερον θα ήτο, εάν εξετέλει τας επισήμους της υποσχέσεις και ετίμα την υπογραφήν της, απελευθερούσα την Δωδεκάνησον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ – Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ – ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΟΙ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΝΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΥΣΙΝ

«Ο κ. Γούναρης εξακολουθεί να ταξειδεύη. Ο κ. Γούναρης εξακολουθεί να σιωπά. Αλλά ταξειδεύει διατί; Και σιωπά εν τινί δικαιώματι; […] Εάν παρατείνη σήμερον την απουσίαν του εις την Ευρώπην, ένα μόνον έχει σκοπόν: Να εκβιάση την μεσολάβησιν των Δυνάμεων. Να αναθέση εις χείρας αυτών το ζήτημα. Να καταστήση υποχρεωτικάς διά την Ελλάδα τας αποφάσεις των […] Η εθνική τραγωδία μας εξελίσσεται προς την αναπόφευκτον και δακρύβρεκτον λύσιν της. Τι θα είπη ο ελληνικός λαός ενώπιον αυτής;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΝ Η ΑΝΑΤΟΛΗ

«Η Μεγάλη Βρεττανία, ήτις μετά τόσης γενναιοψυχίας απέδωκε το δίκαιον και την ειρήνην εις τους Ιρλανδούς, οίτινες και πριν ήσαν ελεύθεροι υπό τους Αγγλικούς νόμους, έχομεν ακράδαντον την πίστιν ότι δεν θα στραγγαλίση ούτε θα επιτρέψη τον σφαγιασμόν των δικαίων της Ελλάδος, αλλά θα  σταθή εις τον λόγον της, εμποδίζουσα την επάνοδον της Τουρκικής τυραννίας και βαρβαρότητος και αποδίδουσα ειρήνην δικαιοσύνης και ελευθερίας εις την Μικρασίαν»

  • Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – Η ΔΕΞΙΩΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ – ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

«Το πραξικόπημα, είνε τοσούτω μάλλον θρασύτερον, καθ’ όσον απευθύνεται κατά της Φυλής ολοκλήρου και εξαιρετικώς κατά του υποδούλου Ελληνισμού, του οποίου οι Αμυνίται ενεφανίσθησαν αυτόκλητοι προστάται και αφού ελεηλάτησαν τα βαλάντιά του, τώρα ζητούν να εγκαθιδρύσουν πνευματικόν Αρχηγόν του ατυχούς τούτου ποιμνίου ένα ρασοφόρον λύκον, υπό την βουλιμίαν του οποίου μόνον ασχημίαι και βεβηλώσεις, ιερών και οσίων, είνε δυνατόν να επιτελεσθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

«Η ψήφος των Ιεραρχών της Μεγάλης Ορθοδόξου Εκκλησίας ανύψωσεν επί του Πατριαρχικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως τον Μελέτιον Μεταξάκην. Το αποτέλεσμα της εκλογής είνε, αληθώς, τόσον απρόοπτον, ώστε κρίσεις επ’ αυτής δεν επιτρέπονται ακόμη»

  • Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ

«Η πείρα όμως του παρελθόντος μας διδάσκει ότι εις την πολυδαίδαλον και ομιχλώδη της διπλωματίας εργασίαν υπάρχουν στιγμαί, κατά τας οποίας μόνον ο από μηχανής Θεός δύναται να δώση μίαν λύσιν. Και εις το έργον της Ευρωπαϊκής διπλωματίας πλέον ή άπαξ έπαιξε ρόλον από μηχανής Θεού η τολμηρά, η ειλικρινής, η εμπνευσμένη, η ήκιστα διπλωματική αποφασιστικότης του Άγγλου Πρωθυπουργού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΕΜΠΟΡΩΝ
  • Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

ΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗ. Ο ΚΕΜΑΛ Θ’ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΟΥ ΚΩΡΕΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΚΡΗΤΗ

«Η αξίωσις όπως, εκ φόβου προς την Κρητικήν βιαιότητα, προβαίνει το Κράτος εις εξαιρέσεις της ανωτέρω πολιτικής του ή τουλάχιστον όπως χειρίζεται αυτήν με ιδιαιτέρους ψυχολογικούς γνώμονας όσον αφορά την Κρήτην, η αξίωσις, λέγομεν, αύτη είνε κλασσικώς μωρά. Διότι εις το Ελληνικόν κράτος δεν επιτρέπεται να φοβήται την Κρήτην. Και δεν του επιτρέπεται ο φόβος αυτός πρώτον μεν εξ ευλαβείας προς τα πατριωτικά αισθήματα της μεγαλονήσου, δεύτερον δ’ εξ επιγνώσεως της εν τω μέσω του Ελληνισμού επιβλητικής πολιτικής ηγεμονίας του, την οποίαν αυτή η φύσις των πραγμάτων του εξασφαλίζει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΘΟΣ
  • Η ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Από τοιούτων απόψεων κρινομένων των ειδήσεων περί πιθανολογουμένων συμμαχιών και συνασπισμών, είνε ευνόητος η παραγομένη ευάρεστος εντύπωσις, και η αγαθή προσδοκία, ότι θα κατανοηθή επαρκώς, ότι επέστη η ώρα να πληροφορηθώσιν αυθεντικώς οι λαοί, ότι δύνανται τέλος πάντων να ησυχάσωσιν»

  • ΑΙ ΑΓΡΙΑΙ ΣΚΗΝΑΙ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Βανδαλισμοί εις τους δρόμους. Καταστροφή πολλών καταστημάτων. Επελάσεις και λεηλασίαι πολυτελών ξενοδοχείων. Η κατά των ξένων μανία. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί φεύγουν από την Βιέννην

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ ΕΥΘΥΝΗ

«Ενώ οι διάδοχοι ημών, άνευ ουδεμιάς ανάγκης, ουδενός κινδύνου και ουδεμιάς οχλήσεως, εξέθρεψαν το μίσος αναμέσον του Ελληνικού λαού, αντί της γεφυρώσεως, την οποίαν υπεσχέθησαν προς τον Λαόν, χωρίς να δύνανται να προβάλλωσιν υπέρ εαυτών και του έργου των ότι, τούτο πράξαντες, προήγαγον τουλάχιστον τα εθνικά συμφέροντα και εβελτίωσαν την κοινωνικήν θέσιν του Ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Η Αγγλία όμως υπήρξε πάντοτε το κράτος των μεγάλων πολιτικών γραμμών και παραδόσεων, δι’ ων εστηρίχθη και διατηρείται το μεγαλείον της. Διά μέσου του παρόντος διαβλέπουν οι Άγγλοι πολιτικοί το μέλλον, και το χάρισμα τούτο, όπερ χαρακτηρίζει και τον πρώτον Άγγλον πολίτην της σήμερον, υπηγόρευσε την προς την Ελλάδα πίστιν του. […] Δικαιούμεθα να διαδηλώσωμεν την ειλικρινή χαράν μας, ότι ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ, περάνας κατ’ ευχήν την πολύπλοκον ορλανδικήν υπόθεσιν, αναλαμβάνει να φέρη εις πέρας και το ακανθώδες ζήτημα της Ανατολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ

«Η εν Κρήτη ανταρσία εκπνέει ήδη, αλλ’ η Κυβέρνησις οφείλει να διαχειρισθή το ζήτημα και μετά προσοχής και μετά επιμελείας. Οφείλει να αποδώση εις τον Κρητικόν λαόν πάσαν δικαιοσύνην, εάν κακοί ή αμελείς ή ανάξιοι υπάλληλοι τον ηδίκησαν. Οφείλει να ξεχωρίση τους στασιαστάς από τον λαόν της Κρήτης. Και ενώ τους πρώτους πρέπει να πλήξη αμειλίκτως και παραδειγματικώς, τον λαόν τον φιλόνομον και φιλήσυχον να τον προστατεύση και να τον υποστηρίξη από κάθε απιβουλήν»

  • Ο ΤΟΥΡΚΟΜΑΧΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑΣΕΩΣ

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ – Η ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ – ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΑΣ – Ο ΛΟΓΟΣ ΟΤΥ ΜΙΝΑΡΑΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΒΑΡΒΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΝ

«Η ομοσπονδιακή απεργία της ηλεκτροκινήσεως έληξε. Η ενασκηθείσα βία και τρομοκρατία εξ ονόματος της ‘’κοινής γνώμης’’ και της ‘’σκοπιμότητος’’ εναντίον των απεργών, του τύπου των, και του κόμματός των, επέφερε την βιαίαν λύσιν της και έρριξε καταδίκους εργάτας και κατεπάτησε το δικαίωμά τους, και το ανεγνωρισμένον δίκαιον του να ζητήσουν την αύξησιν του ψωμιού των παιδιών των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΣΤΑΣΙΑΣΤΑΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΩΣ
  • ΟΙ ΥΠΟΚΙΝΗΤΑΙ ΤΩΝ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ

«Και αν η Κυβέρνησις, η εντεταλμένη υπό του Ελληνικού λαού να παγιώση μίαν τάξιν πραγμάτων και το καθεστώς του Νόμου έδειξεν έως τώρα ασύγγνωστον επιείκειαν και μετριοπάθειαν, υπάρχει όπισθεν αυτής ολόσωμος και ολόψυχος ο Ελληνικός λαός ίνα την επαναφέρη εις το επιτακτικόν καθήκον, όπερ έχει να πατάξη δι’ όλων των όπλων του Νόμου οιουσδήποτε αντάρτας ή στασιαστάς»

  • Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΟΥ – Ο ΛΑΝΔΡΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος