«Άκου με»: Έκθεση στα Γιαννιτσά με κεραμικές καμπάνες που φιλοτέχνησαν άτομα με ειδικές ανάγκες από όλη την Ελλάδα ηχούν μηνύματα

Δεκάδες κεραμικές καμπάνες, σε διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και σχέδια, αιωρούνται στο ηλιόλουστο εσωτερικό του οθωμανικού κτηρίου που ονομάζεται «τουρμπές» στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Ηχούν, καλούν και ζητούν κατανόηση, αγάπη και φροντίδα, καθώς είναι «πλασμένες» από χέρια παιδικά.

Χέρια παιδιών με αναπηρία, που τους έδωσαν «φωνή», για να μεταφέρουν παντού όλα αυτά που αισθάνονται, που έχουν ανάγκη και χρειάζονται για να συνεχίσουν μια ανθισμένη ζωή, δίχως προκαταλήψεις, καλούπια και στενά περιθώρια.

 «Άκου με»: Έκθεση στα Γιαννιτσά με κεραμικές καμπάνες που φιλοτέχνησαν άτομα με ειδικές ανάγκες από όλη την Ελλάδα ηχούν μηνύματα

 «Θέλουμε να μοιραστούμε σκέψεις, προβληματισμούς, αγωνίες, χαρές και όνειρα. Σε αυτή την περίπτωση η καμπάνα επιλέχθηκε ως το αντικείμενο σύμβολο. Η καμπάνα με τον ήχο της προσκαλεί τον κόσμο να σταματήσει ό,τι κάνει, για να ακούσει προσεκτικά», λέει η κεραμίστρια-εκπαιδεύτρια  του τμήματος Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών Αγγελική Παπαδοπούλου και σημειώνει πως, «ο επισκέπτης και ακροατής του ήχου της, έχει την ευκαιρία να αναρωτηθεί με ανοιχτή καρδιά, να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα της αλληλοεπίδρασης και της αλληλοκατανόησης με την διαφορετικότητα και την αναπηρία». 

«Άκου με»: Έκθεση στα Γιαννιτσά με κεραμικές καμπάνες που φιλοτέχνησαν άτομα με ειδικές ανάγκες από όλη την Ελλάδα ηχούν μηνύματα

 Όπως η ίδια υπογραμμίζει, «είναι γνωστό ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες τείνουν να αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και να τίθενται στο περιθώριο.  Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν οι δύο πλευρές έρχονται κοντά, αν καταφέρουν να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν, ούτως ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν τα στερεότυπα. Η συμμετοχή μου σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού, μου έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθώ, από πολύ νωρίς, την αξία μια εξωστρεφούς στάσης και τη δημιουργία διαλόγου με φορείς και την κοινωνία της πόλης. Τα παιδιά μας αυτό χαίρονται και συμμετέχουν. Είναι σημαντικό ότι στην κεραμική έχουν το δικό τους ταλέντο που είναι μοναδικό. Έχοντας τη συνεχή υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗΚΕΠΑΠ) και του Δήμου Πέλλας τόσα χρόνια το κάνουμε πράξη. Δημιουργούμε μαζί με τους συμμετέχοντας πλήθος δράσεων τόσο στην πόλη όσο και εκτός αυτής».

 Το μεγαλύτερο μέρος των καμπανών, όπως τονίζει η κα Παπαδοπούλου, κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών. Επίσης, προσκλήθηκαν και με χαρά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην κατασκευή και μαθητές του Ειδικού Δημοτικού, Ειδικού Γυμνασίου και του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας των Γιαννιτσών, ένας μεγάλος αριθμός δομών ΚΔΑΠΜΕΑ από την Καβάλα, τις Σέρρες, την Έδεσσα, τη Νάουσα, το Βόλο, καθώς επίσης και  κεραμίστες από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν στην έκθεση με έργα και παράλληλες δράσεις, από την Ιταλία, η Associazione Pandora Ability, με παρουσίαση από την κεραμίστρια στο Matres International Festival Female Ceramics, στην πόλη Cava de΄ Tirreni και από τη  Γερμανία το Werkstadthaus της πόλης του Tubingen.

«ΑΚΟΥΩ» δηλαδή πληροφορούμαι, αντιλαμβάνομαι, δίνω προσοχή, ενδιαφέρομαι. Η έκθεση «ΑΚΟΥ ΜΕ», είναι η δεύτερη κατά σειρά δράση του εργαστηρίου που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα. Με κεντρική ιδέα ένα εικαστικό διαδραστικό τρίπτυχο, με τίτλο «ΚΟΙΤΑ ΜΕ- ΑΚΟΥ ΜΕ- ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ», που έχει ως στόχο να αφυπνίσει, να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, όχι μόνο για να ακούσουν όλα όσα έχουν να πουν οι νέοι, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι, οι φίλοι του Κέντρου, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κεραμίστρια Αναστασία Παπαδοπούλου, «να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς, αγωνίες, χαρές και όνειρα.  Αυτό είναι το σημαντικό για τα παιδιά, τους δημιουργούς». 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος