Αϊτή: Επικρατεί χάος- Λυντσάρισμα δύο φερόμενων ως αγοραστών όπλων για λογαριασμό συμμοριών

Το χάος στην πολύπαθη Αϊτή συνεχίζεται καθώς το φτωχό κράτος της Καραϊβικής βιώνει μια πρωτοφανή κλιμάκωση της βίας στα χέρια των ένοπλων συμμοριών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ariel Henry, και οι οποίοι στις 2 Μαρτίου, εν μέσω χάους και φρίκης , επιτέθηκαν σε δύο από τις κύριες φυλακές, από τις οποίες δραπέτευσαν περίπου 3.600 κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους ήταν ληστές γνωστοί για την ακραία σκληρότητα τους.

Ήδη ξένες χώρες εκκενώνουν με πτήσεις τη χώρα από υπηκόους τους όπως ο Καναδάς και η Γαλλία ενώ ουσιαστικά η Αϊτή βρίσκεται σε ακυβερνησία χωρίς να έχει ιδρυθεί ακόμη το συμβούλιο που θα πρέπει να ηγηθεί της μετάβασης στη χώρα, όπου δεν υπάρχουν εκλογές για σχεδόν οκτώ χρόνια.

Την Κυριακή, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πυροβολισμούς όταν ένα ελικόπτερο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούσε εκκένωση πολιτών της ευρωπαϊκής χώρας, αν και κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ομοίως, αναφέρθηκε ότι δύο άνδρες λιντσαρίστηκαν από όχλο που τους πήρε από ένα απόσπασμα της Αστυνομίας, το οποίο τους είχε συλλάβει προηγουμένως όταν υποτίθεται ότι επρόκειτο να αγοράσουν όπλα για τις συμμορίες.

Τα γεγονότα συνέβησαν στην πόλη Mirebalais και, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο άνδρες είχαν μαζί τους το αντίστοιχο ποσό άνω των 50.000 δολαρίων, το οποίο εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την αγορά όπλων και πυρομαχικών.

Οι νεκροί ταυτοποιήθηκαν ως ο Alexandre Ananel, ένας αστυνομικός και ο Musca Michelet, πράκτορας ασφαλείας για το προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ αίσιο τέλος είχε μία από τις τελευταίες απαγωγές αυτή του Αμερικανού YouTuber λιβανέζικης καταγωγής Addison Pierre Maalouf, ο οποίος, σύμφωνα με διάφορες αναφορές, ταξίδεψε στην Αϊτή για να πάρει συνέντευξη από τον ισχυρό αρχηγό ένοπλων συμμοριών στην Αϊτή Jimmy Chérizier, ψευδώνυμο Barbecue.

Μετά από αρκετές ημέρες , ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με μια οικονομία που συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ πέρυσι, κατά 1,8% έναντι 1,7% το 2022, και στην οποία 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά όπως και τα νοσοκομεία ενώ και τα αεροδρόμια δεν λειτουργούν. Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο δυτικό τμήμα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Όλα αυτά συμβαίνουν εν τη απουσία του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Ariel Henry, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2021 μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moise, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη χώρα του και βρίσκεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από αρκετές ημέρες αποκλεισμού στο Πουέρτο Ρίκο, από όπου στις 12 Μαρτίου συμφώνησε να παραιτηθεί, να δώσει τη θέση του σε μια μεταβατική κυβέρνηση στην Αϊτή, όπου εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί από τον Νοέμβριο του 2017.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος