Αγρότες: Επιστρέφουν σταδιακά στα μπλόκα – Κρίσιμη μέρα η Τρίτη για τα επόμενα βήματά τους

Τον δρόμο της επιστροφής για τα μπλόκα παίρνουν σήμερα (4/2) οι αγρότες, μετά το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο στην έκθεση Αgrotica, στη Θεσσαλονίκη. Την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Έχουμε διαχρονικά ισχυρή σχέση με τους αγρότες, πιστεύω θα αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και την προσπάθεια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Toν δρόμο για τα μπλόκα πήραν περισσότερα από 300 τρακτέρ αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της Κεντρικής Μακεδονίας που ήταν στην Agrotica. Με γενικές συνελεύσεις τους θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, καθώς δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κόστος παραγωγής.

«Aυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει, δε μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Όλγα Δαδίνη, σε πολύωρο αποκλεισμό του κόμβου Μουδανίων προχώρησαν νωρίτερα αγρότες και μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής.

Την Τρίτη, στη Νίκαια θα συνεδριάσει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα, ενώ και οι αγρότες που επιστρέφουν από την Αgrotica στις περιοχές τους αναμένεται τις επόμενες μέρες να αποφασίσουν αν θα συστήσουν μπλόκα ή θα ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες από όλη την Ελλάδα κατευθύνθηκαν προς την έκθεση Agrotica, χωρίς να κλείνουν το δρόμο και ενώθηκαν με άλλα τρακτέρ. Σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα. Όπως λένε τα προϊόντα τους είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν αποζημιωθεί.

«Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Τα εκατομμύρια που λέει ότι δίνει είναι ψίχουλα σε αυτά που εμείς διεκδικούμε για να πέσει το κόστος παραγωγής. Ομοίως για το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα πλαφόν 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Αν τα λύσει θα δώσει όντως μια ανακούφιση στο κόστος παραγωγής» υπογράμμισε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και οι αγρότες στο μπλόκο Πλατυκάμπου.

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν απο την κακοκαιρία Ντάνιελ. Θα δοθούν 5.000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.

Αποκλεισμός της παλαιά Εθνικής Αντιρρίου – Ιωαννίνων από αγρότες Αιτωλοακαρνανίας

Σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου -Ιωαννίνων στον κόμβο της Ερμίτσας, λίγο έξω από το Αγρίνιο προχώρησαν πριν από λίγο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Νέα μηχανοκίνητη διαμαρτυρία αγροτών στο Άστρος Κυνουρίας

Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία αγροτών στο Άστρος της Κυνουρίας. Είναι η 2η κινητοποίηση που γίνεται σε διάστημα λίγων ημερών.

Αγρότες: Επιστρέφουν σταδιακά στα μπλόκα – Κρίσιμη μέρα η Τρίτη για τα επόμενα βήματά τους

Στήνουν μπλόκα οι αγρότες στα Χανιά

Σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια είναι το ραντεβού των αγροτών των Χανίων αύριο (5/2) Δευτέρα στις 11 το πρωί ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους και αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πηγή ΕΡΤ: Όλγα Δαδίνη, Νίκη Παπαδούλα, Σταύρος Ζορμπαλάς, Μαρίνα Μανδακάκη, Μπέλλα Θεριού/ Επιμέλεια: Ελένη Μπουγά

Σχετικό Άρθρο: Αλ. Σδούκου στην ΕΡΤ: Έρχεται επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες – Τις επόμενες μέρες οριστικοποιείται το ύψος της

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος