Αγροτικές κινητοποιήσεις σε εξέλιξη (video + upd)

Kινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, αλλά και της βόρειας Ελλάδας.

Δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, λίγο πριν από τις 14:00, η νέα εθνική οδός Πατρών, την οποία είχαν αποκλείσει για περίπου μιάμιση ώρα αγρότες της Αιγιαλείας, που σήμερα ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Ηλείας παραμένουν παραπλεύρως της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, όμως, να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Από το ιστορικό γεφύρι της ‘Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της ‘Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Στο μεταξύ στην Ηλεία αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, έχοντας παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, χωρίς όμως να έχουν κλείσει το δρόμο.

Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.

«Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό “παρών” κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου. Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Στη σημερινή κινητοποίηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί την πρώτη σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, συμμετείχαν φορείς της Βέροιας, όπως Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, οδηγοί ταξί και αστικών, και φοροτεχνικοί.

Στην Ζάκυνθο, από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επισήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για τις 11 το πρωί της Δευτέρας παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας. Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.

Στην Κρήτη, παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου προγραμματίζουν τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων, από τη Δευτέρα το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Β. Αποστόλου προς αγρότες: Ελάτε να συζητήσουμε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος