Αγριεύει ο καιρός-Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι-Ακυρώθηκαν πτήσεις (video)

Αγριεύει -σήμερα και αύριο- ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Προβλήματα με αεροπορικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και το λιμάνι του Ηρακλείου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα ενταθούν και στη διάρκεια της Κυριακής βαθμιαία θα επεκταθούν στα βόρεια και στη συνέχεια στα περισσότερα τμήματα της χώρας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες θα είναι έντονα στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο, ενώ από τις απογευματινές ώρες στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Θράκη και αργότερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη, με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Δεμένα τα πλοία

Παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου για τα νησιά του Αιγαίου.

-Σε ότι τα υπόλοιπα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό εκτελούνται κανονικά με πλοία κλειστού τύπου.

– Από Σαλαμίνα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια από Παλούκια όχι από την Φανερωμένη, ενώ το απαγορευτικό ισχύει από Αγία Μαρίνα για Νέα Στείρα.

– Από Καβάλα για Πρίνο – Θάσο είναι σε ισχύ απαγορευτικό, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από την Καβάλα και το λιμάνι της Κεραμωτής προς τη Θάσο.

– Το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης δεν θα εκτελεστεί έπειτα από απόφαση του πλοιάρχου.

– Δεμένα στο λιμάνι είναι τα πλοία για Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στην Κέρκυρα το δρομολόγιο εκτελείται  με πλοία κλειστού τύπου.

– Το απαγορευτικό αφορά και στα δρομολόγια από Ηγουμενίτσα για Λευκίμη και Κέρκυρα, Πάτρα – Κεφαλλονιά, από Κυλλήνη για Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, ενώ το δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα γίνεται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

– Έκλεισε πάλι το Ρίο Αντίρριο

Καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.

Προβλήματα στην Κρήτη – Ακυρώθηκαν πτήσεις

Δύο πτήσεις για Ηράκλειο, μία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν, ενώ μια ακόμη πτήση που είχε ξεκινήσει από το Ελ. Βενιζέλος επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς δεν κατέστη δυνατό να προσγειωθεί, λόγω των ανέμων, που σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης φτάνουν μέχρι και τους 40 κόμβους. Μέχρι την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων, απαγορεύτηκε και ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου εκατοντάδες επιβάτες, και λόγω των ημερών, είχαν φτάσει για να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά.

Αναλυτική πρόγνωση

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-12-2019

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τις πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο Ιόνιο και πιθανώς και στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.

ΤΡΙΤΗ 24-12-2019

Στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25-12-2019 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 26-12-2019

Στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο και 5 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα ανατολικά θα σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-12-2019

Αρχικά τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές στα ανατολικά. Από το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν στα δυτικά τοπικές βροχές, τη νύχτα στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-12-2019

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια και χιόνια στα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινές
περιοχές στα βόρεια. Βαθμιαία και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια. Στα βόρεια βαθμιαία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος