Άγραφα: Το άγριο τοπίο με την περίεργη γοητεία πόλος έλξης “ψαγμένων” τουριστών

Μαγεύει το άγριο τοπίο στα Άγραφα, τη νοτιότερη  απόληξη της Πίνδου.

Τα Άγραφα καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται στα Βόρεια, στα Δυτικά και στα Ανατολικά Άγραφα. Μια άλλη θεώρηση τα χωρίζει σε Θεσσαλικά και σε Ευρυτανικά Άγραφα, ανάλογα με τους νομούς στους οποίους βρίσκονται.

Οι παλιότεροι λέγανε ότι όταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο, πήρε μια χούφτα χώμα και το πέρασε σε σίτα. Το εύφορο πέρασε απ’ αυτήν και έγιναν οι κάμποι. Οι πέτρες και τα χοντράδια έπεσαν στη γη και γεννήθηκαν τα Άγραφα.

Για πολλούς τα Άγραφα, είναι η ομορφότερη ορεινή περιοχή της Ελλάδας, καθώς η ιστορική οροσειρά χαρακτηρίζεται από δεκάδες, άγριες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Καρδαβίκη, δήμαρχο Αγράφων, ο προορισμός απευθύνεται σε…”ψαγμένους τουρίστες, καθώς η ομορφιά του έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτελεί με διαφορά την πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας, καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορφές και οι βαθειές χαράδρες δεν πλησιάζονται εύκολα. Το οδικό δίκτυο της περιοχής αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από δύσκολους χωματόδρομους, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι ακόμα χρησιμοποιούν μονοπάτια που περνάνε από παλιά πέτρινα γεφύρια. Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας.

Ωστόσο, συχνά η περιοχή είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών και του κακοτράχαλου οδικού δικτύου, ενώ τον χειμώνα παραμένουν για μέρες αποκλεισμένα τα ορεινά χωριά, με τις μετακινήσεις να γίνονται μετ’ εμποδίων.

Προσεχώς, στην περιοχή δρομολογείται σχέδιο για κινητή μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που αναμένεται να βοηθήσει πολύ τα απομακρυσμένα χωριά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος