Άγνωστο είδος φιδιού ανακαλύφθηκε στην Παραγουάη

Ένα πολύχρωμο, μη δηλητηριώδες άγνωστο είδος φιδιού ανακαλύφθηκε στην Παραγουάη και περιγράφηκε από ερευνητές της παραγουανής ΜΚΟ Para La Tierra, σε συνεργασία με την Guyra Paraguay και το Instituto de Investigación Biológica del Paraguay.

Ανήκει στο γένος Phalotris, το οποίο περιλαμβάνει 15 είδη που ζουν ημι-υπόγεια και κυρίως στην κεντρική Νότια Αμερική. Αυτή η ομάδα φιδιών διακρίνεται για το εντυπωσιακό της χρώμα με κόκκινα, μαύρα και κίτρινα σχέδια.

Ο Jean-Paul Brouard, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν, συνάντησε τυχαία ένα δείγμα αυτού του πολύχρωμου είδος φιδιού ενώ έσκαβε ένα λάκκο στο Rancho Laguna Blanca το 2014.

Μαζί με τους συναδέλφους του Paul Smith και Pier Cacciali, περιέγραψε την ανακάλυψη στο επιστημονικό περιοδικό Zoosystematics and Evolution. Οι συγγραφείς ονόμασαν αυτό το φίδι Phalotris shawnella, προς τιμήν των δύο παιδιών, του Shawn Ariel Smith Fernández και της Ella Bethany Atkinson, που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το Fundación Para La Tierra (2008).

Τα δύο παιδιά ενέπνευσαν τους ιδρυτές της ΜΚΟ να εργαστούν για τη διατήρηση της άγριας ζωής στην Παραγουάη, με την ελπίδα ότι τα παιδιά τους μπορούν να κληρονομήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Το νέο είδος φιδιού Phalotris είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και μπορεί να διακριθεί από άλλα συγγενικά είδη από το κόκκινο κεφάλι του σε συνδυασμό με ένα κίτρινο γιακά, μια μαύρη πλαϊνή ζώνη και τα πορτοκαλί λέπια της κοιλιάς με ακανόνιστα μαύρα στίγματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί μόνο 3 δείγματα του είδους, καθώς είναι ενδημικό στα δάση Cerrado του διαμερίσματος San Pedro της ανατολικής Παραγουάης. Το συναντάμε σε δύο μέρη με αμμώδη εδάφη σε αυτό το διαμέρισμα, το Colonia Volendam και το Laguna Blanca, μια περιοχή που έχει κηρυχθεί “Σημαντική Περιοχή για τη Διατήρηση Αμφιβίων και Ερπετών“ και  που απέχουν μεταξύ τους 90 χιλιόμετρα.

Η εξαιρετική σπανιότητα αυτού του είδους έχει οδηγήσει τους επιστήμονες  να το θεωρούν «απειλούμενο», σύμφωνα με τα κριτήρια  της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα  με εξαφάνιση ελλείψει μέτρων προστασίας.

Η Laguna Blanca έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Καταφύγιο για μια περίοδο 5 ετών, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καμία απολύτως προστασία. Η διατήρηση αυτής της τοποθεσίας θα πρέπει να θεωρείται εθνική προτεραιότητα για τη διατήρηση της φύσης», σχολίασαν οι ερευνητές.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος