Η Άγκυρα θα ζητήσει από Αθήνα-Βερολίνο την έκδοση Τούρκων που κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ζητήσει την έκδοση του Φατίχ Αρίκ του ενός από τους 2 λοχίες κομάντος που έφτασαν την Ορεστιάδα τον περασμένο Φεβρουάριο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία Αρ. Φερεντίνου. Το 4ο ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας που διαβίβασε το σχετικό συνέταξε άλλο ένα αίτημα έκδοσης που θα σταλεί στο Βερολίνο, καθώς πιστεύουν ότι το «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου βρίσκεται στη Γερμανία.

Το δεύτερο αίτημα έκδοσης αφορά τον Αντίλ Οκσιούζ, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί επιχειρησιακό αρχηγό των πραξικοπηματιών. Συνελήφθη στην Τουρκία λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος προτού εξαφανιστεί.

Τον περασμένο Αύγουστο, αφού τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι φημολογείτο πως ο Εκσιούζ ενδεχομένως βρισκόταν στη Γερμανία, η Άγκυρα επέδωσε διπλωματική νότα στο Βερολίνο ζητώντας από τις γερμανικές αρχές να επιβεβαιώσουν ή όχι αυτό το σενάριο.

Η παρουσία του Οκσιούζ στη Γερμανία δεν επιβεβαιώθηκε δημοσίως από επίσημα χείλη, ούτε στη Γερμανία ούτε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το αίτημα έκδοσης συντάχθηκε έπειτα από εντολή ενός δικαστηρίου στην Άγκυρα όπου ο Οκσιούζ δικάστηκε ερήμην μαζί με άλλους 485 κατηγορούμενους, στο πλαίσιο μιας από τις πολλές δίκες που διεξήχθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το οποίο θα διαβιβάσει με τη σειρά του στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ανατολή.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο Αντίλ Οκσιούζ, ένας καθηγητής θεολογίας, είχε αναλάβει τον συντονισμό από την Τουρκία μεταξύ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα θεωρεί “εγκέφαλο” της απόπειρας πραξικοπήματος, και των υποστηρικτών του στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος