Αυστρία: Νέος πρόεδρος ο Φαν ντερ Μπέλεν – Ήττα της ακροδεξιάς (video)

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους και πρώην αρχηγός τους Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν είναι ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, έχοντας επικρατήσει του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Συγχαρητήρια Χόφερ σε Φαν ντερ Μπέλεν.

Καθαρή νίκη

Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18:00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ. Το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Φαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Tο ακροδεξιό κόμμα έκανε γνωστό ότι δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

«Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων και νικητής των εκλογών, ο οποίος θέλει να προασπίσει τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».

Συγχαρητήρια Χόφερ για την επιτυχία Φαν ντερ Μπέλεν

Ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές συνεχάρη τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν για την «επιτυχία του» και κάλεσε «όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού» σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook.

«Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα «βαθιά λυπημένος» για την ήττα του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ και γγ του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του FPÖ, μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ORF.

Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων, προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία αναλαμβάνει πρόεδρος της Αυστρίας ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων κομμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, εκφράζοντας τη χαρά του και συγχαίροντας τον Φαν ντερ Μπέλεν για τη νίκη του, δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία απέκτησε έναν Πρόεδρο ο οποίος θα την εκπροσωπεί με εξαιρετικό τρόπο στο εξωτερικό.

Τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρο συνεχάρη για τη νίκη του και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Ράινχολντ Λοπάτκα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Νόρμπερτ Χόφερ, μαζί με σειρά κορυφαίων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Για ιστορική ημέρα για την Αυστρία έκανε λόγο η αρχηγός του κόμματος των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, της οποίας ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε προκάτοχος επί 11 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένη ότι ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει να δημιουργήσει γέφυρες και να θεραπεύσει τις πληγές από τον προεκλογικό αγώνα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος