Αφίξεις επικίνδυνων αχινών στις Ελληνικές θάλασσες

Μια οργάνωση η “DIVE IN ACTION”, στην Σαντορίνη καταγράφει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της εισβολής επικίνδυνων αχινών από τις θερμές θάλασσες του Κόλπου στην Μεσόγειο. Μετακινούμενο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, το νέο είδος του δηλητηριώδους αχινού, απειλεί τις Ελληνικές θάλασσες, εξαπλωνόμενο με ταχύτητα και επιτιθέμενο στα υπάρχοντα είδη, ακόμη και στα κεφαλόποδα, επισημαίνει ο Δημήτρης Καμπανός, διαχειριστής της οργάνωσης. Αυτή η αλλαγή – εισβολή έχει εντοπιστεί σε δέκα νησιά σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Καμπανού.

Ο συγκεκριμένος αχινός είναι ένα ξενικό είδος, ξεχωρίζει από το ενδημικό είδος του κοινού αχινού της Μεσογείου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός, γρήγορος και επικίνδυνος, κατακλύζει τις περιοχές, όπου εγκαθίσταται και εκτοπίζει άλλα είδη, ακόμη και τα χταπόδια. Βρίσκει καταφύγιο σε παραλίες ακόμη και με λίγα βράχια, καθίσταται χωροκατακτητικός και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Προερχόμενος από την Τουρκία πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά νερά το 2016 και σε ελάχιστο χρόνο υπερδιπλασιάστηκε, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια τετραπλασιάστηκε πληθυσμιακά.

Οι παραδοσιακοί φεγγαρόφωτοι αχινοί εγκαταλείπουν το πεδίο και μαζί τους πολλά είδη, προδιαγράφοντας σημαντικές αλλαγές στις θάλασσες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος